Καβάλα: Ακόμα ένα χρυσό μετάλλιο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα της Microsoft Office Specialist
Η πόλη της Καβάλας έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει την κατάκτηση ενός ακόμη χρυσού μεταλλίου στο ετήσιο πανελλήνιο πρωτάθλημα Microsoft Office Specialist που διοργανώνει η ACTA, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, για την ανάδειξη των τριών παιδιών που εκπροσωπούν κατ΄έτος την Ελλάδα στον κορυφαίο διαγωνισμό πληροφορικής παγκοσμίως. Τα παιδιά που διακρίνονται διαγωνίζονται στις τρεις κατηγορίες του Office, το Word, το Excel και το PowerPoint.
Φέτος, ήταν η σειρά του Ανδρέα Ναλμπάντη να διακριθεί στον πανελλήνιο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Ίδρυμα Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» κερδίζοντας την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία του Excel.
Να σημειωθεί πως το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Microsoft Office Specialist διενεργείται σε τρεις φάσεις: Στην πρώτη, στα προκριματικά κάθε χώρας διαγωνίζονται οι υποψήφιοι, με στόχο να αξιολογηθούν με όσο το δυνατόν υψηλότερο ποσοστό βαθμολογίας, που θα τους εξασφαλίσει τη συμμετοχή στους τελικούς κάθε χώρας. Στη δεύτερη φάση, διαγωνίζονται οι καλύτεροι κάθε χώρας με στόχο την ανάδειξη του εθνικού πρωταθλητή. Στην τρίτη και τελευταία φάση, οι πρωταθλητές των χωρών διαγωνίζονται για την ανάδειξη του παγκόσμιου πρωταθλητή.
Κάθε χρόνο λοιπόν επιλέγονται μέσα από προκριματικές διαγωνιστικές διαδικασίες (που διενεργούνται στις κατά τόπους εκπαιδευτικές δομές σε όλη τη χώρα υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας) οι 100 καλύτεροι μαθητές, φοιτητές ή σπουδαστές από όλη την Ελλάδα. Από τους 100 που θα συμμετέχουν επιλέγονται, πάλι μέσα από μια διαγωνιστική διαδικασία, οι τρεις πρώτοι που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον παγκόσμιο διαγωνισμό.
Ο Ανδρέας είναι τριτοετής φοιτητής πληροφορικής στο ΑΠΘ. Μαζί με την Μιχαέλα Μαρία Προκοπίου από την Τρίπολη πού διακρίθηκε στο PowerPoint και τον Αντώνιο Κοντοράβδη από το Βλαχιώτη Λακώνιας που διακρίθηκε στο Word, θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Microsoft Office Specialist που θα διεξαχθεί στις 10 Νοεμβρίου εξ αποστάσεως λόγω των αυστηρών υγειονομικών μέτρων που ισχύουν εξαιτίας του κορονοϊού.
Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά καθώς λόγω της πανδημίας δεν πραγματοποιήθηκε καμία διαγωνιστική διαδικασία. Το 2019, στα 100 συνολικά παιδιά που προκρίθηκαν να συμμετάσχουν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, τα 41 προέρχονταν από την Καβάλα. Ήταν και παραμένει το ρεκόρ συμμετοχών στην εικοσαετή ιστορία του διαγωνισμού.
Το 2019, ο Χρήστος Κιοφτετζής από την Καβάλα, εκπροσώπησε στην Ελλάδα στον παγκόσμιο διαγωνισμό στην κατηγορία του Excel, και σε ηλικία τότε μόλις 14 ετών. Στον παγκόσμιο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη ο Χρήστος κατέλαβε την 1η θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την 9η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.
Μια χρονιά νωρίτερα, το 2018, μια άλλη μαθήτρια από την Καβάλα, η Έφη Ζιώτα εκπροσώπησε τη χώρα μας στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Microsoft που πραγματοποιήθηκε στο Ορλάντο. Η 16χρονη τότε Έφη είχε καταλάβει την 3η θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τη 10η θέση παγκοσμίως.
Ο Ανδρέας Ναλμπάντης, είναι ένας χαμηλών τόνων νέος που η πληροφορική ήταν πάντα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς του. Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ επισημαίνει πως η συμμετοχή του στους διαγωνισμούς της Microsoft Office Specialist αποτελούν μεγάλη εμπειρία καθώς είναι η δεύτερη φόρα που συμμετείχε. Είχε συμμετάσχει ξανά το 2019 καταλαμβάνοντας τότε την 4η θέση πανελλαδικά.
Όπως σημειώνει, πέρα από τη δική του επιθυμία και όρεξη να ασχοληθεί με αυτό το αντικείμενο, τόσο επιστημονικά όσο και επαγγελματικά, καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο καθηγητής του στη σχολή Παναγιώτης Ασλανίδης. Ο Ανδρέας κατάφερε επίσης δυο φορές να γίνει μέλος του Εθνικού Μητρώου Αριστείας Πληροφορικής στις ενότητες Windows 10 και Access 2016.
Η γνώση είναι συμμετοχική διαδικασία
Ο Παναγιώτης Ασλανίδης, που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά φέτος συμμετείχε με την ιδιότητα του καθηγητή πληροφορικής σε ιδιωτική σχολή, στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Microsoft Office Specialist, δεν κρύβει τη χαρά και την ικανοποίησή του για τη νίκη του Ανδρέα αλλά και για τις διακρίσεις των άλλων δυο παιδιών από την Τρίπολη και το Βλαχιώτη Λακώνιας.
Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ υπογραμμίζει πως οι επιτυχίες των παιδιών εξαρτώνται απόλυτα από τις δικές τους επιθυμίες και την όρεξη που αυτά έχουν να δουλέψουν πάνω σε ένα αντικείμενο που τους ενδιαφέρει. «Δική μου υποχρέωση», σημειώνει, «είναι να τα ενθαρρύνω, να τα εμψυχώσω, να τους δώσω τις σωστές γνώσεις και κατευθύνσεις. Ωστόσο, πιστεύω απόλυτα, ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι ομαδικό άθλημα κι όχι ατομικό όπως θέλουμε να νομίζουμε. Το αποτέλεσμα λοιπόν σε αυτούς τους διαγωνισμούς ήταν συμμετοχικό. Όλα τα παιδιά κέρδισαν σε γνώσεις και εμπειρίες. Η χαρά του Ανδρέα φέτος, του Χρήστου ή της Έφης τα προηγούμενα χρόνια ήταν και χαρά των άλλων παιδιών που συμμετείχαν κι ας μην διακρίθηκαν. Όλοι οι συμμετέχοντες στην ομάδα της Καβάλας είχαν κάτι να μάθουν ο ένας από τον άλλον».
«Προσωπικά», συνεχίζει ο κ. Ασλανίδης, «νιώθω ότι μετά από τόσα χρόνια που ασχολούμαι με εφήβους έμαθα πολλά από αυτούς. Υπάρχει πλέον μια συσσωρευμένη γνώση που θέλω να τη μοιράζομαι μαζί τους οπότε υπό αυτή την έννοια ο ένας μαθαίνει από τον άλλον. Η γνώση είναι ομαδική και η προσπάθεια συμμετοχική».
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ