Mε γοργούς ρυθμούς και μεγάλες ταχύτητες κινείται ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην Ελλάδα. Τη μεγάλη πρόοδο της Ελλάδας στους τομείς της ψηφιακής διακυβέρνησης αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 8η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, που δόθηκε πριν από λίγες ημέρες στη δημοσιότητα.

Στο μεταξύ, δυο μεγάλα έργα έχουν δρομολογηθεί και προχωρούν, ενώ αναμένεται να υλοποιηθούν άμεσα.

Πρόκειται για το «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ» και τη δημοπρασία που θα διεξάγει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και με την οποία η Ελλάδα θα μπει στους ρυθμούς της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G).

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης έχει δηλώσει ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι η μεγάλη εκκρεμότητα του κράτους. Είναι ένα μέσο για να μπορέσουμε να λύσουμε χρόνιες παθογένειες σε ό,τι αφορά στην εξυπηρέτηση πολιτών», ενώ αναφερόμενος στο δίκτυο 5G έχει τονίσει ότι «η Ελλάδα έπρεπε σίγουρα να καλύψει το χαμένο έδαφος, να μη μείνει πίσω αλλά να αδράξει μία ευκαιρία».

Το έργο «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ»

Σε σύγχρονες και ασφαλείς ψηφιακές υποδομές, σε ενιαίο δίκτυο στο Δημόσιο μέσω του οποίου τα συστήματα θα μπορούν να «μιλούν» μεταξύ τους, αλλά και στην μείωση του τηλεπικοινωνιακού κόστους για το κράτος στοχεύει το «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ», το οποίο βρίσκεται, πια, σε τελικό στάδιο υλοποίησης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο και πιο σύνθετο δημόσιο έργο τηλεπικοινωνιών και δικτύων που υλοποιείται στη χώρα με στόχο την κάλυψη και αναβάθμιση του συνόλου των αναγκών φορέων της Δημόσιας Διοίκησης σε 35.000 σημεία πανελλαδικά.

Ειδικότερα, την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η διαδικασία έγκρισης και κατακύρωσης και των τελευταίων εκτελεστικών συμβάσεων του έργου. Έτσι δημιουργούνται οι απαραίτητες και ασφαλείς τηλεπικοινωνιακές, διαδικτυακές και ψηφιακές υποδομές που έχει ανάγκη η Δημόσια Διοίκηση. Ακόμη, δημιουργείται ένα ενιαίο δίκτυο στο Δημόσιο μέσω του οποίου τα συστήματα θα μπορούν να μιλούν μεταξύ τους, ώστε ο πολίτης να εξυπηρετείται άμεσα και αποτελεσματικά χωρίς να ταλαιπωρείται.

Ταυτόχρονα, με το «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ» μειώνεται δραστικά το τηλεπικοινωνιακό κόστος για το κράτος. Να αναφέρουμε ότι η αρμοδιότητα λειτουργίας ανήκει στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) και η αναθέτουσα αρχή για την υλοποίηση του έργου είναι η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.

Προ των πυλών και το 5G

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη δημοπρασία που θα διεξάγει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G). Τις διεργασίες παρακολουθεί από κοντά και με έντονο ενδιαφέρον το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι υπηρεσίες του οποίου επιδόθηκαν σε έναν αγώνα δρόμου ώστε να ρυθμιστούν όλες οι εκκρεμότητες μέσα σε διάστημα περί 12 μηνών. Κύκλοι του υπουργείου υπογραμμίζουν πως στο προηγούμενο διάστημα, μέχρι το καλοκαίρι του 2019, δεν είχε πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ουσιαστική προετοιμασία της Ελλάδας για να υποδεχθεί τα δίκτυα 5G και πως αυτή η στασιμότητα είχε αποτυπωθεί εύγλωττα και στους σχετικούς δείκτες ψηφιακής ετοιμότητας και ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο διαγωνισμός χαρακτηρίζεται από σημαντικές καινοτομίες, αφού είναι η πρώτη φορά που θα δημοπρατηθούν όλες οι διαθέσιμες συχνότητες προκειμένου οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι να έχουν απόλυτα ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα αναπτύξουν τις υποδομές τους. Προτεραιότητα δίνεται από το υπουργείο και την κυβέρνηση στην ανάπτυξη των δικτύων και για τον λόγο αυτό δίνεται στις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες περίοδος χάριτος τριών ετών για την αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους του τιμήματος για τη χρήση των συχνοτήτων. Παράλληλα ορίζεται ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα ώστε το 60% του πληθυσμού της χώρας μας να καλύπτεται από τα δίκτυα 5G μέσα στην πρώτη τριετία, ενώ το ποσοστό αυτό θα διαμορφωθεί σε 94% σε βάθος εξαετίας.

Μία ακόμα καινοτομία του διαγωνισμού είναι ότι δεσμεύει το 25% του τιμήματος για τη χρηματοδότηση του ταμείου «Φαιστός» που θα επενδύει σε νεοφυείς επιχειρήσεις για την ανάπτυξη υπηρεσιών και προϊόντων που εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες των δικτύων 5G. Η τεχνολογία 5G δεν χαρακτηρίζεται μόνο από μεγαλύτερες ταχύτητες σύνδεσης αλλά και από τον σχεδόν μηδενικό χρόνο υστέρησης στην αποστολή και λήψη δεδομένων, γεγονός που την καθιστά ιδανική για χρήση σε απαιτητικές εφαρμογές όπως η τηλε-ιατρική, η αυτόνομη οδήγηση, η μεταποίηση.

Στην ανοδική πορεία που έχει σημειώσει η χώρα μας στην προετοιμασία για τα δίκτυα 5G και στην ενθάρρυνση των επενδύσεων αναγνωρίζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 8η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας όπου σημειώνει πως «το καινοτόμο σχήμα για ένα Ταμείο για το 5G στην Ελλάδα αναμένεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός 5G οικοσυστήματος» στη χώρα.

Το Ταμείο, προσθέτει η Κομισιόν, «θα διαθέτει κεφάλαια σε καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλει στη δημιουργία μίας αγοράς 5G προϊόντων και θα προωθήσει την ανάπτυξη καθετοποιημένων βιομηχανιών σε τομείς όπως οι μεταφορές, τα logistics και η εφοδιαστική αλυσίδα, η μεταποίηση, τα δίκτυα μεταφοράς, οι υπηρεσίες υγείας...».

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγράφει, παράλληλα, ότι «οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να υλοποιούν τη στρατηγική τους για τις ψηφιακές δεξιότητες μέσω της Εθνικής Ψηφιακής Ακαδημίας και της Εθνικής Συμμαχίας». Κύκλοι του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχολιάζουν πως για άλλη μια φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση της ψηφιακής στρατηγικής της χώρας, καθώς μεταξύ άλλων καταγράφεται η σημαντική ανάπτυξη του gov.gr, της ενιαίας ψηφιακής πύλης για τη Δημόσια Διοίκηση. Η πλατφόρμα διαθέτει σήμερα 670 υπηρεσίες από τις οποίες 60 προστέθηκαν στο δίμηνο Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου, παρατηρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ