Crew Dragon: Προσδέθηκε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το σκάφος της SpaceX

Crew Dragon: Προσδέθηκε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το σκάφος της SpaceX

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ UPD 12:18 Δημιουργία 17/11/20, 12:08

Πρόκειται για τη δεύτερη επιτυχημένη αποστολή διαστημικού «ταξί» για την εταιρεία του Ίλον Μασκ, που έχει υπογράψει σχετική συμφωνία με τη NASA για τη μεταφορά προμηθειών και αστροναυτών στο ΔΣΣ, προκειμένου η να μην εξαρτάται πλέον από τους ρωσικούς πυραύλους «Σογιούζ» αλλά να επικεντρωθεί στην επιστροφή των αστροναυτών της Σελήνης το 2024.

Η επόμενη αποστολή της Space X στον ΔΣΣ θα είναι ένα ρομποτικό μεταγωγικό Dragon στις 2 Δεκεμβρίου.

Τους τέσσερις αστροναύτες συνόδευσε στο ταξίδι τους ένα χαριτωμένο αιωρούμενο κουκλάκι «Γιόντα», που λειτουργεί ως δείκτης της βαρύτητας μέσα στη διαστημική κάψουλα. Οι τέσσερις αστροναύτες, που θα παραμείνουν έξι μήνες στον ΔΣΣ, βρήκαν εκεί άλλους τρεις, δύο Ρώσους κοσμοναύτες και μία Αμερικανίδα, οι οποίοι είχαν φθάσει τον Οκτώβριο με «Σογιούζ». Αυτή η πολυκοσμία θα έχει ως συνέπεια την έλλειψη χώρων και γι' αυτό ο κυβερνήτης της NASA, Μάικ Χόπκινς, θα κοιμάται -τουλάχιστον προσωρινά- στο «παρκαρισμένο» Crew Dragon και όχι στον ΔΔΣ.

Ωστόσο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) δεν είχε την αντίστοιχη επιτυχία, καθώς σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως οκτώ λεπτά μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου Vega της εταιρείας Arianespace από το διαστημοδρόμιο της Ευρώπης στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας στη Νότια Αμερική, ο πύραυλος απέκλινε της πορείας του και η αποστολή του απέτυχε, συμπαρασύροντας στην απώλεια έναν ισπανικό (SEOSAT-Ingenio) και έναν γαλλικό δορυφόρο (TARANIS της γαλλικής διαστημικής υπηρεσίας CNES) που μετέφερε.

Είναι η δεύτερη σημαντική δυσλειτουργία πυραύλου Vega την τελευταία διετία, μετά από εκείνη το 2019, όταν χάθηκε ένας δορυφόρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων λόγω τεχνικής βλάβης, όπως διαπιστώθηκε αργότερα. Για τα αίτια της νέας αποτυχίας θα πραγματοποιηθεί έρευνα.

Οι πύραυλοι Vega έχουν ύψος περίπου 30 μέτρων και μεταφέρουν φορτία έως 1.500 κιλών σε πολικές τροχιές, σε ύψος 700 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη. Έχουν εκτοξευθεί 17 φορές μέχρι σήμερα από το 2012 που τέθηκαν σε λειτουργία, με 15 επιτυχίες και δύο αποτυχίες. Οι ESA και Arianespace, ήδη, αναπτύσσουν μία βελτιωμένη έκδοση του Vega που θα μεταφέρει φορτία έως 2.300 κιλών.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε