ΗΠΑ: Ράπισμα Βουλής για Amazon, Apple, Facebook και Google
Αμερικανοί βουλευτές που πέρασαν τους τελευταίους 15 μήνες ερευνώντας τις πρακτικές των μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών του κόσμου, ανακοίνωσαν χθες Τρίτη πως οι Amazon, Apple, Facebook και Google άσκησαν και καταχράστηκαν τη μονοπωλιακή τους δύναμη, και ζήτησαν να υπάρξουν οι πιο σαρωτικές αλλαγές των τελευταίων πενήντα ετών στους αντιμονοπωλιακούς νόμους.
Όπως μεταδίδουν οι New York Times, στην έκθεση των 449 σελίδων, που παρουσιάστηκε από τη Δημοκρατική ηγεσία της Δικαστικής Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι νομοθέτες αναφέρουν πως οι τέσσερις εταιρείες μετατράπηκαν από «ετερόκλητες» startups σε «μονοπώλια όμοια των οποίων είδαμε τελευταία φορά την εποχή των βαρόνων του πετρελαίου και των κροίσων των σιδηροδρόμων». Οι νομοθέτες ανέφεραν πως οι εταιρείες καταχράστηκαν την κυρίαρχη θέση τους, ορίζοντας και συχνά υπαγορεύοντας τις τιμές και τους κανόνες για το εμπόριο, την έρευνα, τη διαφήμιση, την κοινωνική δικτύωση και τις εκδόσεις.
Για να τροποποιηθούν οι ανισότητες, οι βουλευτές προτείνουν την αποκατάσταση του ανταγωνισμού μέσω της αναδιάρθρωσης πολλών από αυτές τις επιχειρήσεις, ενθαρρύνοντας τις υπηρεσίες που ελέγχουν τη συγκέντρωση της αγοράς και βάζοντας εμπόδια για την απόκτηση startups από τις εταιρείες. Πρότειναν επίσης τη μεταρρύθμιση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.
«Το σύνολο των αποδείξεων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας δείχνει την πιεστική ανάγκη για νομοθετική δράση και μεταρρύθμιση», τονίζεται στην έκθεση. «Αυτές οι εταιρείες έχουν υπερβολικά μεγάλη δύναμη και αυτή η δύναμη πρέπει να χαλιναγωγηθεί και να τεθεί υπό την κατάλληλη επίβλεψη και επιβολή».
Όπως αναφέρουν οι New York Times, η έκθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι η σημαντικότερη κυβερνητική προσπάθεια να τεθούν υπό έλεγχο οι μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες του κόσμου, από τη δεκαετία του 1990, όταν η κυβέρνηση μήνυσε τη Microsoft για αντιμονοπωλιακές παραβάσεις. Αναμένεται επίσης να οδηγήσει σε μέτρα κατά των τεχνολογικών κολοσσών, όπως για παράδειγμα να καταστεί παράνομο οι τεχνολογικοί κολοσσοί να παρέχουν προνομιακή μεταχείριση των δικών τους προϊόντων, όπως κάνει η Google στα αποτελέσματα των ερευνών, ή να ανταγωνίζονται άμεσα με άλλες εταιρείες που χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες τους, όπως κάνει η Amazon.