Κορκίδης στο «Χ»: Κάντε πράξη τις υποσχέσεις σας!-«Καμπανάκι» για γ΄αξιολόγηση
Στο Μέγαρο Μαξίμου οι μηχανές δουλεύουν «φουλ» ενόψει της παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Η κυβερνητική… «ελίτ» προετοιμάζει τον Αλέξη Τσίπρα για την «άμυνα», που καλείται ο ίδιος να «παίξει» στη Θεσσαλονίκη, δεδομένου του «κακού παρελθόντος»: οι εξαγγελίες των περασμένων χρόνων για ΕΝΦΙΑ και παράλληλο πρόγραμμα, καθώς και οι απανωτές δεσμεύσεις για ελάφρυνση των «ευαίσθητων» επαγγελματικών ομάδων από την υπερφορολόγηση, έμειναν στα λόγια, γεγονός που έχει κοστίσει πολιτικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν το κόμμα δεύτερο, παρουσιάζοντας σημαντική μείωση των ποσοστών του, ενώ τα ευρήματα των μετρήσεων αναδεικνύουν πως το μεγάλο στοίχημα για την Αριστερά-αφότου δεν «έσκισε» και τα μνημόνια, όπως είχε υποσχεθεί-είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης.
«Ποδαρικό» με την έναρξη του Σεπτεμβρίου στην Ηρώδου Αττικού κάνουν οι παραγωγικοί, κοινωνικοί φορείς,. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, είχε σπεύσει την επομένη κιόλας της επίτευξης συμφωνίας με τους θεσμούς στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου-όπου έδωσε γη και ύδωρ δίχως ανταλλάγματα-να επικοινωνήσει το νέο του «αφήγημα», το οποίο είναι η στροφή προς την… παραγωγική ανασυγκρότηση, προαναγγέλλοντας δε και τη διεξαγωγή του Περιφερειακού Συνεδρίου στην Κρήτη, στις 22 του τρέχοντος μηνός.
Η πολιτική σεζόν εγκαινιάζεται με νέα «θα» και σχέδια… επί χάρτου για τη «σωτηρία» των επαγγελματικών ομάδων, που αφενός «πνίγονται» από τα χρέη και αφετέρου ενδέχεται να πληρώσουν το «μάρμαρο» και της γ’ αξιολόγησης, δεδομένου ότι επί τάπητος θα τεθούν σημαντικά κοινωνικά ζητήματα. Με… κρούση, λοιπόν, προς τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, η κυβέρνηση «πλέκει» το νέο της «αφήγημα», το οποίο θα χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ. Απαντώντας στα «καρφιά» των κοινωνικών εταίρων για δεσμεύσεις, που δεν υλοποιούνται, βάζει τις τελευταίες πινελιές σε μία νέα ρύθμιση οφειλών έως 120 δόσεις με βάση τους κανόνες του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, η οποία όμως αναμένεται να οριστικοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, αφότου λάβει την έγκριση της τρόικας.
Πρόκειται για αίτημα… το οποίο επανέλαβαν οι κοινωνικοί φορείς και κατά την πρόσφατη συνάντησή τους με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιοι δεν περιμένουν… κάτι σπουδαίο από την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
«Στη ΔΕΘ διανύουμε την εβδομάδα της Μαρμότας. Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές τις μέρες εκείνες του Σεπτεμβρίου, περιμένοντας κάποια λύση. Είναι δώρον άδωρον να θέσουμε νέα αιτήματα. Ζητούμε από την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις, που η ίδια είχε λάβει πέρυσι. Τα τρία χρωστούμενα. Επαναφέρουμε, δηλαδή, τρία αιτήματα: πρώτον, τη θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού «ακατάσχετου» αλλά, ουσιαστικά, «τροφοδότη λογαριασμού» δημοσίου και λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης, δεύτερον, το «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών εργοδοτών στον ΟΑΕΕ και στη μετατροπή της οφειλής σε χρόνο με αποποίηση ασφαλιστικού χρόνου και τρίτον, τον περιορισμό της υπερβολικής φορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, μιλώντας στο «xrimaonline.gr».
Ο ίδιος επισημαίνει πως οι έμποροι νιώθουν «κόπωση», «παραίτηση», καθώς επί οχτώ σχεδόν συναπτά έτη οι κυβερνητικοί χειρισμοί έχουν πλήξει τις επιχειρήσεις τους ανεπανόρθωτα. Άλλωστε, ο κλάδος θεωρείται το μεγαλύτερο «θύμα» της κρίσης, μία «διψασμένη» αγορά από ρευστό.
«Οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ θα πρέπει να κινηθούν σε ρεαλιστικά πλαίσια. Θα πρέπει επιτέλους να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις, να επιβραβευτούν οι «συνεπείς» επιχειρήσεις, όχι να «λυγίζουν» κι αυτές από την υπερφορολόγηση», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, ο οποίος κάνει λόγο για έλλειψη εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. «Το κλειδί είναι οι επενδύσεις», σημειώνει και συμπληρώνει πως «ο ιδιωτικός τομέας είναι η λύση».
Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε την περασμένη Τετάρτη, είναι «κοινωνικού περιεχομένου», προβλέπει ορισμένες βελτιωτικές ρυθμίσεις, οι οποίες σαφώς και είναι αποδεκτές, ωστόσο και πάλι δεν δίνονται κίνητρα στους «συνεπείς» εργοδότες. «Πρέπει να αναγνωριστεί η συνέπεια και να επιβραβευτεί», αναφέρει.
Η γ΄αξιολόγηση και τα «καυτά ζητήματα»
Για τον κ. Κορκίδη τα δύσκολα για την κυβέρνηση της Αριστεράς έρχονται μετά τη ΔΕΘ και συγκεκριμένα με την άφιξη των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, η οποία θα σημάνει και την έναρξη των Hilton Groups.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ επισημαίνει στο «xrimaonline.gr» πως οι ομαδικές απολύσεις, ο συνδικαλιστικός νόμος και τα «κόκκινα δάνεια» θα αποτελέσουν τα βασικά «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, τα οποία ενδεχομένως και να προκαλέσουν «πολιτικό πρόβλημα» στο Μαξίμου.
«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε δε πως οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί θα γίνονται πια με ένα… κλικ, που σημαίνει πως οι επόμενοι μήνες είναι πολύ κρίσιμοι για την κυβέρνηση», τονίζει ο ίδιος.
Ο «χρησμός» για εκλογές
Για το ενδεχόμενο των εκλογών, ο κ. Κορκίδης επισημαίνει πως είναι πολύ πιθανή η προσφυγή στις κάλπες τον Σεπτέμβριο του 2018, δεδομένης της εφαρμογής των «σκληρών» μέτρων από το 2019.