«Το Φθινόπωρο η διατροφή μας χρειάζεται περισσότερη προσοχή»
Τι συμβαίνει όταν ο... πανούργος Μασαχάψα απαγάγει την πανέμορφη Φρουτοπάτρα; Το μόνο σίγουρο είναι ότι μέχρι το τέλος της περιπέτειας, τα παιδιά θα έχουν καταφέρει διασκεδάζοντας να μάθουν τα πάντα για την υγιεινή διατροφή. Κι αυτό γιατί η Πηνελόπη Μωραΐτου μέσα από το νέο της παραμύθι με τίτλο «Το Μυστικό της Τροφοπυραμίδας» βρήκε έναν ευφάνταστο και εύκολο τρόπο μέσα από το παιχνίδι να μάθει στα παιδιά πώς να τρώνε σωστά και υγιεινά.
Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου από τις εκδόσεις Πορφύρα, η συγγραφέας μίλησε στο xrimaonline.gr για τη σημασία της υγιεινής διατροφής στην καθημερινότητα και στην ανάπτυξη του παιδιού αλλά και πώς μπορούμε πιο εύκολα να το μυήσουμε στα μυστικά της...
Κάθε φορά που αλλάζουμε εποχή, πιστεύετε πως πρέπει να αλλάζουμε και τη διατροφή των παιδιών;
Μία από τις σημαντικότερες συμβουλές για σωστή διατροφή που συνάδει και με την φιλοσοφία της Μεσογειακής διατροφής αλλά και ταυτόχρονα προάγει και την Οικολογία, είναι να τρώμε φρούτα και λαχανικά εποχής. Τα εποχικά φρούτα και λαχανικά έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, κοστίζουν λιγότερο και είναι πιο φρέσκα και φιλικά προς το περιβάλλον, αφού δεν χρειάζεται να παραμείνουν για καιρό στο ψυγείο ή να ταξιδέψουν από μέρη μακρινά.
Ποια διατροφή θα προτείνατε τώρα μιας και έχει μπει ήδη το φθινόπωρο;
Το Φθινόπωρο η διατροφή μας χρειάζεται περισσότερη προσοχή μια και θα πρέπει να χάσουμε τα περιττά κιλά του καλοκαιριού αλλά και να προετοιμάσουμε και να θωρακίσουμε τον εαυτό μας για τις ιώσεις. Έτσι χωρίς να είμαι ειδικός πιστεύω ότι θα πρέπει να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με φρούτα και λαχανικά εποχής όπως το μπρόκολο τα καρότα, το σπανάκι, τα παντζάρια το λάχανο αλλά και φθινοπωρινά φρούτα όπως το πορτοκάλι, το σταφύλι το αχλάδι, το μήλο και το ακτινίδιο. Ας αγαπήσουμε τα όσπρια που είναι ιδιαίτερα θρεπτικά και νόστιμα.
Πιστεύετε πως η απόδοση των παιδιών στο σχολείο αλλά και στις άλλες τους δραστηριότητες επηρεάζεται από τις διατροφικές τους συνήθειες;
«Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει» έλεγαν οι παλιοί και εγώ θα συμπληρώσω δεν αποδίδει στο σχολείο. Αναμφίβολα η διατροφή αποτελεί έναν σημαντικότατο παράγοντα στην σχολική απόδοση των παιδιών. Ένα σωστό πρωινό είναι απαραίτητο καθώς μελέτες έχουν επισημάνει πως βοηθά τα παιδιά να έχουν μεγαλύτερη εγρήγορση για σκέψη, ενισχυμένη ικανότητα μάθηση, καλύτερη συμπεριφορά στην τάξη, και διατηρούν την απόδοση τους σε υψηλά επίπεδα μέχρι το μεσημέρι. Επίσης η σωστή κατανομή γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθά τον εγκέφαλο να έχει την συνεχή τροφοδότηση με την ενέργεια που χρειάζεται για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά.
Μιας και το πρόβλημα με τις διατροφικές διαταραχές είναι μεγάλο στη χώρα μας, τι θα προτείνατε στους γονείς των παιδιών; Πόσο να επιμένουν για υγιεινή διατροφή και διατροφή χαμηλή σε λιπαρά;
Λένε πως μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις. Στην προκειμένη περίπτωση το καλύτερο που έχουν να κάνουν ο γονείς είναι να διδάξουν τα παιδιά του την σωστή διατροφή με το παράδειγμα τους. Εάν οι ίδιοι έχουν υιοθετήσει μια σωστή διατροφή τα παιδιά σε μεγάλο βαθμό θα την ακολουθήσουν. Τα παιδιά μιμούνται τον τρόπο συμπεριφοράς και τις συνήθειες μας σε μεγάλο βαθμό.
Τι θα προτείνατε σε γονείς που έχουν ένα υπέρβαρο παιδί στην οικογένειά τους; Πώς να του μιλήσουν και τι διατροφή να προτείνουν ώστε να μην αισθάνεται άσχημα αλλά και να μην φτάσει σε ακρότητες;
Είναι πολύ δύσκολη η απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Πρώτον γιατί κάθε παιδί είναι μια ξεχωριστή περίπτωση και δεύτερον γιατί είναι πολύ εύκολο για ένα παιδί να πληγωθεί. Από την εμπειρία μου ως εκπαιδευτικός σας λέω πως το παχύσαρκο παιδί είναι δυστυχισμένο γιατί βλέπει ότι διαφέρει από τα άλλα παιδιά, πολλές φορές βιώνει και ένα τρομερό ρατσισμό αλλά από την άλλη έχει να παλέψει με τον ίδιο του τον εαυτό. Σε αυτό του τον δύσκολο αγώνα
χρειάζεται λοιπόν υπομονή, απέραντη αγάπη και στοργή και σίγουρα την συμβουλή ειδικών όχι μόνο διατροφολόγων αλλά και παιδοψυχολόγων.
Ποια είναι για σας η ιδανική διατροφή;
Και πάλι χωρίς να είμαι ειδική στο θέμα έχω την άποψη ότι δεν υπάρχει ιδανική διατροφή. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες και συνεπώς χρειάζεται μια πολύ συγκεκριμένη διατροφή. Παρόλα αυτά θα σας πω ότι είμαι λάτρης της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας. Αγαπώ τα λαδερά, τα όσπρια και γενικά τα μαγειρευτά φαγητά. Δεν είμαι φαν του έτοιμου φαγητού ούτε και του γρήγορου φαγητού.
Η συγγραφέας
Γεννήθηκε στον Πειραιά. Είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα της Λογοτεχνίας και το 2004 Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Midwestern State University στις ΗΠΑ στην Παιδική Λογοτεχνία και τα Γυναικεία Στερεότυπα. Έχει διδάξει Λογοτεχνία στο MSU- USA και Παιδική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Έχει διατελέσει μέλος της Ομάδας εργασίας για την Διαπολιτισμική Εκπαίδευση του ΙΠΕΜ-ΔΟΕ , μέλος του Ελληνικού Κύκλου Παιδικού Βιβλίου και Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Έχει γράψει πολλά παραμύθια, καθώς και εκπαιδευτικά βιβλία. Είναι καθηγήτρια Αγγλικών, αποσπασμένη στο Γυμνάσιο-Λύκειο Κολωνίας.