elena-andreadi

«Η παιδεία και ο σεβασμός προς το περιβάλλον ξεκινά από την οικογένεια»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ UPD 12:43 Δημιουργία 03/01/18, 07:30


Συνέντευξη στη Χριστίνα Διαμαντοπούλου
(christina.diamantopoulou@gmail.com)

Μετά την επιτυχία των best seller βιβλίων «Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη» και «Πράκτορας του Πλανήτη – Η Εκδίκηση του Πουφ», η Ελένη Ανδρεάδη αναθέτει στους μικρούς αναγνώστες μια ολοκαίνουρια άκρως απόρρητη μυστική αποστολή.
Με αφορμή την κυκλοφορία του τρίτου βιβλίου της τον περασμένο Ιούνιο με τίτλο «Πράκτορες του Πλανήτη-Τα Τέρατα των Ωκεανών», η συγγραφέας μίλησε στο xrimaonline.gr για το επίπεδο της οικολογικής συνείδησης στην Ελλάδα, σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες, πώς μπορεί ένα παιδί μέσα από ένα απλό παιδικό βιβλίο να μάθει να αγαπάει και να προστατεύει τον πλανήτη, αλλά και εάν υπάρχουν ελπίδες από τις νέες γενιές να συμπεριφέρονται καλύτερα στο περιβάλλον....

 

Πώς μπορούν τα παιδιά να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση και να αγαπούν τον πλανήτη ως… πράκτορες;
Πρέπει να καταλάβουμε, μικροί και μεγάλοι, ότι τα περιβαλλοντικά θέματα αφορούν εμάς και την ποιότητα της ζωής μας – την ίδια την ζωή μας, δηλαδή, και όχι κάτι ξένο από εμάς. Όταν μιλάμε για πλαστική ρύπανση, μιλάμε για το πλαστικό που θα φάμε οι ίδιοι στο πιάτο μας από το ψάρι που θα το έχει φάει ή ακόμα το αλάτι, που πλέον και αυτό περιέχει μικροπλαστικά μέσα του. Το να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα μας αφορά, είναι το πρώτο βήμα. Το δεύτερο είναι να γνωρίσουμε τις λύσεις και να γεμίσουμε αισιοδοξία ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε να τις εφαρμόσουμε, κάτι που είναι και η αλήθεια. Οι λύσεις δεν είναι μακρινές ή δύσκολες, αλλά είναι ήδη εδώ.

Πόσο εύκολο/δύσκολο είναι αυτό; Και για εκείνα αλλά και για εσάς ως συγγραφέα;
Το κρίσιμο είναι να επικοινωνηθεί το μήνυμα με κατάλληλο τρόπο, ώστε το παιδί να το «ρουφήξει». Στα βιβλία προσπαθώ να το κάνω αυτό τοποθετώντας τον αναγνώστη στον ρόλο του πρωταγωνιστή αλλά και με την υιοθέτηση του ρόλου του μυστικού πράκτορα του πλανήτη.

Μόλις κυκλοφόρησε το τρίτο βιβλίο της σειράς. Ποια η διαφορά του από τα προηγούμενα;
Η αποστολή αυτού του βιβλίου αυτή τη φορά έχει να κάνει με την θάλασσα, που κινδυνεύει πολύ και ας μην το ξέρουμε όλοι. Ο πρωταγωνιστής πάλι θα κληθεί να σώσει τον κόσμο αυτή την φορά από έναν νέο πανούργο, τον Ιβάν, ο οποίος έχει επιστρατεύσει τέσσερα τέρατα που υπάρχουν στους ωκεανούς του κόσμου να τον βοηθήσουν. Τα τέρατα αυτά αντιπροσωπεύουν τις βασικές απειλές που αντιμετωπίζει η θάλασσα και τα έχουμε δημιουργήσει βέβαια εμείς οι άνθρωποι και όχι ο κακός της υπόθεσης του βιβλίου.



Με τη εξέλιξη της τεχνολογίας πολλοί είναι εκείνοι που έχουν στραφεί στα ebooks ή διαβάζουν λιγότερα βιβλία, ενώ οι φανατικοί φαν του βιβλίου τάσσονται κατά της τεχνολογίας καθώς αγαπούν το χαρτί και την αίσθησή του στην… παραδοσιακή ανάγνωση. Πώς αποφασίσατε να τα συνδυάσετε και πώς αντιδρούν γονείς και παιδιά σε αυτό;
Στα βιβλία έχω συμπεριλάβει κάποια QR Codes που δίνουν τη δυνατότητα στον αναγνώστη που το επιλέγει να βρει περισσότερες πληροφορίες στο διαδίκτυο μέσω smartphone. Δεν έχω ακούσει κάτι αρνητικό από γονείς πάνω σε αυτό, ούτε από τα παιδιά. Πιστεύω πως και το παραδοσιακό βιβλίο και η τεχνολογία και τα δύο έχουν τον ρόλο τους. Το βασικό που απασχολεί εμένα είναι η ιστορία, ανεξάρτητα από το μέσο επικοινωνίας της.

Τα βιβλία έχουν μεταφραστεί και θα κυκλοφορήσουν σε χώρες του εξωτερικού, όπως στην Κίνα και την Αίγυπτο. Πώς προέκυψε η επιλογή των συγκεκριμένων χωρών;
Από εκεί προέκυψε το ενδιαφέρον να αγοράσουν τα δικαιώματα των βιβλίων μετά από επαφές της καταπληκτικής ομάδας που με εκπροσωπεί στην Ersilia Literary Agency.

Πώς εξελίσσεται η σχέση των παιδιών με το περιβάλλον στο πέρασμα των χρόνων;
Το ένα σταθερό στοιχείο είναι ότι η παιδεία και ο σεβασμός προς το περιβάλλον, ξεκινά πρωτίστως από την οικογένεια. Το σχολείο, ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα ή ερεθίσματα όπως μια πρακτορική σειρά βιβλίων παίζουν τον ρόλο τους και αλλάζουν σύμφωνα με την μόδα και τις εποχές, αλλά για εμένα ο σεβασμός και η μέριμνα για το κοινό καλό πάντα ξεκινούν απο το σπίτι.

Θεωρητικά η Ελλάδα δεν είναι και στις πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά στην οικολογική συνείδηση. Υπάρχει ελπίδα να αλλάξει αυτό στις επόμενες γενιές;
Ναι, βλέπω πως υπάρχει πρόοδος, αν αναλογιστεί κανείς το πώς έχει εξελιχθεί η περιβαλλοντική συνείδηση τα τελευταία δέκα χρόνια. Το ερώτημα είναι εάν ο κόσμος στο σύνολό του, στην χώρα μας και εκτός, θα καταφέρει να προχωρήσει στην αλλαγή συμπεριφοράς αρκετά γρήγορα.

Έχετε επιχειρήσει να αναλάβετε κάποιες δράσεις οι οποίες είτε δεν εγκρίθηκαν εξαρχής από κάποιους φορείς, είτε δεν βρήκαν ανταπόκριση;
Οποιαδήποτε προσπάθεια είναι αναμενόμενο να συναντά κάποια εμπόδια. Γενικά θεωρώ όμως ότι σταθήκαμε τυχεροί στο ότι είχαμε θετική ανταπόκριση εξαρχής από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Ετοιμάζετε κάποιο νέο βιβλίο; Κάποια συνέχεια για τους Πράκτορες;
Το επόμενο βιβλίο θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του 2018. Και φυσικά χιλιάδες πράκτορες, μέσω της μη κερδοσκοπικής ομώνυμης οργάνωσης συνεχίζουν τις αποστολές τους σε σχολεία σε όλη την χώρα...



Η συγγραφέας
Η Ελένη Ανδρεάδη χρησιμοποιεί τη συγγραφική της πένα ως το απόλυτο μυστικό όπλο για τη δημιουργία της σειράς βιβλίων Πράκτορες του Πλανήτη. Σπούδασε Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και έχει εργαστεί ως στρατηγικός και περιβαλλοντικός σύμβουλος σε Ελλάδα, Αμερική, Αγγλία και Γερμανία. Η ομώνυμη μη κερδοσκοπική εταιρεία Πράκτορες του Πλανήτη που ίδρυσε εκπαιδεύει κάθε χρόνο πάνω από 12.000 νέους πράκτορες μέσα από τα προγράμματα και το άκρως απόρρητο υλικό της. Το πρώτο βιβλίο της Ελένης, Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη, απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου στην κατηγορία Βιβλίου Γνώσεων 2015, ενώ βρέθηκε στις βραχείες λίστες για το βραβείο Βίτω Αγγελόπουλου, του Κύκλου Παιδικού Βιβλίου, στα Βραβεία Βιβλίου Public και στα Βραβεία Αναγνώστη, όπου κατατάχτηκε πρώτο από τα βιβλία γνώσεων. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί και θα κυκλοφορήσουν σε χώρες του εξωτερικού, όπως στην Κίνα και στην Αίγυπτο. Κάποιοι πιστεύουν ότι η Συγγραφέας είναι η Διοικητής Δ, αλλά δεν το έχει ποτέ επιβεβαιώσει. Αντιθέτως η Ελένη ισχυρίζεται ότι γνώρισε τη Δ τυχαία κατά τη διάρκεια κατάβασης στον κρατήρα του ενεργού ηφαιστείου Σέρο Νέγκρο της Νικαράγουα με σανίδα σερφ.

Αν σου άρεσε κάνε