Γ. Κατρούγκαλος στο «xrimaonline»: Θέλουμε να γίνουμε... Πορτογαλία
«Επιδιώκουμε από τον Αύγουστο να βρεθούμε στη θέση, όπου βρίσκεται τώρα η Πορτογαλία. Εκεί, ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρόγραμμα και τώρα προχωρούν σε προοδευτικά μέτρα αναστροφής της λιτότητας, όπως η αύξηση μισθών, και η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων», τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γιώργος Κατρούγκαλος αναφερόμενος στη μετά μνημονίων εποχή, σε μία συνέντευξη εφ’όλης της ύλης στο «xrimaonline.gr».
Επισημαίνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να επιχειρήσει όσο το δυνατόν περισσότερες προσπάθειες εξόδου στις αγορές, προκειμένου να υπάρχει «μαξιλαράκι» μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε για το μεγάλο στοίχημα της «καθαρής εξόδου» από την επιτροπεία.
Σχετικά με το επίμαχο ζήτημα της διεξαγωγής των πλειστηριασμών, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι μπορεί για την προστασία των λαϊκών νοικοκυριών.
Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις προκλήσεις που «ανοίγονται» για την Ελλάδα αλλά και για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει των αλλαγών που ετοιμάζονται, ενώ ο ίδιος δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξετάζει καθόλου το ενδεχόμενο μετάβασης από την ευρωομάδα της Αριστεράς σε αυτή των Σοσιαλδημοκρατών, τονίζοντας τις προσπάθειες που έχει καταβάλει το κόμμα για τη συνεργασία πολιτικών δυνάμεων έναντι του φιλελεύθερου μοντέλου που επικρατεί στην Ε.Ε.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι η μπάλα είναι στο «γήπεδο» του νέου φορέα, διευκρινίζοντας ότι εξαρτάται από το κατά πόσο η ηγεσία του θα επιλέξει να αφήσει πίσω της το φιλελεύθερο μοντέλο.
Αποτιμώντας θετικά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη Θράκη προ δύο εβδομάδων κι αναφερόμενος στις αιτιάσεις που εγείρουν στελέχη του κυβερνητικού εταίρου, ΑΝΕΛ, για ζητήματα, όπως η εκλογή Μουφτή, ο υπουργός ανέφερε πως είναι γνωστές οι διαφορές με το κόμμα της συγκυβέρνησης, αλλά αυτό δεν εμποδίζει την κυβερνητική συνεργασία και των δύο πλευρών.
Για το ζήτημα της τροπολογίας του υπουργείου Εργασίας για την απεργία που δεν κατατέθηκε στη Βουλή, ο κ. Κατρούγκαλος σχολίασε ότι δεν θεωρεί απαγορευτικό το μέτρο αυτό.
Τέλος, ο ίδιος αναφέρθηκε και στις διπλωματικές κινήσεις του ΥΠΕΞ, προκειμένου να ενισχυθεί ο ρόλος της Ελλάδας, ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Αναλυτικά, η συνέντευξη του Γιώργου Κατρούγκαλου στο «xrimaonline.gr»:
-Κ. Κατρούγκαλε, όλα δείχνουν πως το 2018 θα είναι έτος «τομή» για την ΕΕ και την Ευρωζώνη. Πιστεύετε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να ευνοηθεί από τις προτάσεις για το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και τον υπερυπουργό Οικονομικών, όπως έχει προτείνει ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν;
-Απολύτως και να σας πως δεν είναι μόνο προτάσεις των κ. Γιούνκερ και κ. Μακρόν αλλά είναι και προτάσεις που και εμείς έχουμε καταθέσει, όπως οι προτάσεις για περισσότερο κοινωνική Ευρώπη. Το διακύβευμα που έχουμε τώρα μπροστά μας είναι πως σήμερα η ΕΕ δεν λειτουργεί προς όφελος της περισσότερο κοινωνική Ευρώπης, καθώς σήμερα επικρατούν οι φιλελεύθερες πολιτικές. Θεσμοί όπως το Eurogroup και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας λειτουργούν αυτόνομα και χωρίς να υπόκεινται σε κάποιο πολιτικό έλεγχο. Με τις καινούργιες προτάσεις, o υπερυπουργός Οικονομικών θα είναι υπόλογος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ και ο ESM δε θα ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως ουσιαστικά γίνεται τώρα, αλλά θα είναι υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα έχουμε μια ισορροπία μεταξύ της οικονομικής και της πολιτικής εξουσίας.
-Είστε αισιόδοξος πως αυτές οι προτάσεις θα μπορούσαν να υιοθετηθούν από τη Γερμανία;
-Βεβαίως είμαι αισιόδοξος, γιατί και η ίδια κ. Μέρκελ το ανέφερε σχετικά εν όψει της συνάντησης που θα έχει με τον πρόεδρο Μακρόν τον ερχόμενο Μάρτιο. Προφανώς δε συμμερίζεται το σύνολο των προτάσεων, αλλά αντιλαμβάνεται, ως πραγματίστρια πολιτικός που είναι, πως είναι η μοναδική λύση. Εξάλλου, αυτές οι προτάσεις έχουν τεθεί και από τον πρόεδρο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς ως προϋπόθεση για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία.
-Τηρουμένης της ισχύς που ακόμα διατηρεί το Βερολίνο, θα μπορούσε η Γερμανία να θέσει εμπόδια;
-Θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας δύο δεδομένα που δείχνει πως πάμε σε ένα πιο κοινωνικό πρόσημο για το μέλλον της ΕΕ. Το ένα είναι η αναθέρμανση των σχέσεων και της σημασίας του γαλλογερμανικού άξονα. Το άλλο είναι πως τα δεδομένα αλλάζουν με το Brexit, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο, που ήταν παραδοσιακά κατά της περαιτέρω ενοποίησης της Ευρωζώνης.
Θα υπάρξει συμβιβασμός και από την πλευρά των οικονομικών ελίτ καθώς αυτό είναι η μοναδική διέξοδος για να συνεχίσει η ύπαρξη της ΕΕ.
-Με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού στη Σύνοδο της ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών ως παρατηρητή, υπάρχει ενδεχόμενο αποχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ από την ευρωομάδα της Αριστεράς και προσχώρησης στους Σοσιαλδημοκράτες;
-Καμία τέτοια σκέψη. Εμείς θέλουμε να ενισχύσουμε τη συνεννόηση και τη συνεργασία μεταξύ όλων των πολιτικών που εναντιώνονται στις φιλελεύθερες πολιτικές, για αυτό και συνεργαζόμαστε και με άλλες ομάδες που δεν ανήκουν στο ευρύτερο χώρο της Αριστεράς.
Για την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο
-Για τα οικονομικά, τι ισχύει τελικά; Βγαίνουμε από τα μνημόνια, αλλά παραμένουμε σε επιτροπεία; Πόσο «ελεύθερα» από τους θεσμούς θα μπορείτε να κινηθείτε μετά τον Αύγουστο του 2018;
-Εμείς αποβλέπουμε σε μια καθαρή έξοδο. Θα υποκείμαστε στην ανάγκη σεβασμού των κανόνων της ΕΕ για τα ελλείμματα, τα χρέη κ.λ.π., όπως όλα τα κράτη μέλη, αλλά χωρίς την προληπτική, ασφυκτική εποπτεία των μνημονίων. Για αυτό το σκοπό θέλουμε να βγούμε όσο περισσότερες φορές γίνεται στις αγορές μέχρι τον Αύγουστο του 2018, προκειμένου να έχουμε ένα «μαξιλαράκι» που θα μας βοηθήσει να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας.
Θα θέλαμε, από τον Αύγουστο να βρεθούμε στη θέση που βρίσκεται ακριβώς τώρα η Πορτογαλία. Εκεί ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρόγραμμα και τώρα προχωρούν φιλολαϊκά μέτρα, όπως η αύξηση μισθών, η μείωση φόρων,η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων.
Για το Κίνημα Αλλαγής
-Παρατηρούμε πως το Κίνημα Αλλαγής παγιώνεται στην τρίτη θέση των δημοσκοπήσεων στην πρόθεση ψήφου. Ωστόσο, η ηγεσία του δηλώνει πως ο νέος φορέας θα βρίσκεται σε απόσταση από τις θέσει τόσο της κυβέρνησης όσο και της ΝΔ. Εσείς θεωρείτε εφικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΚΑ;
-Εμείς σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνουμε προσπάθεια να συνεργαστούμε με τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Αριστερούς και τους Οικολόγους Πράσινους και το ίδιο προσπαθούμε να κάνουμε και στην Ελλάδα. Κατ' αρχή, το εάν θα προχωρούσε μια συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από τις επιλογές που θα ακολουθήσει ο νέος φορέας και το κατά πόσο η ηγεσία του θα αποφύγει την ταύτιση με το φιλελευθερισμό. Και αυτό θα σήμαινε πως ο φορέας θα έπρεπε να εγκαταλείψει τα βαρίδια το παρελθόντος.
-Εννοείτε αυτούς που έχουν εφαρμόσει τα μνημόνια στο παρελθόν;
-Δεν εννοώ όλους όσους έχουν κατά το παρελθόν προβεί σε πράξεις δυσάρεστες, αφού κοίταξαν πρώτα το εθνικό συμφέρον. Μιλάω για προβεβλημένες προσωπικότητες.
Σε κάθε περίπτωση, το πολιτικό δίλημμα που έχει μπροστά του ο χώρος είναι το εάν θα ταυτιστεί με το φιλελευθερισμό ή με προοδευτική πορεία. Η μπάλα είναι στο γήπεδο του νέου φορέα.
Για απεργία και πλειστηριασμούς
-Ως πρώην υπουργός Εργασίας, σας βρίσκει σύμφωνο η τροπολογία που έφερε στη Βουλή η αρμόδια υπουργός Έφη Αχτσιόγλου για την προκήρυξη των απεργιών;