ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

Ραγκούσης: «Ναι» σε συνεργασίες, «όχι» σε συγκυβέρνηση

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ UPD 12:43 Δημιουργία 10/11/17, 07:13
Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Βέλμαχο

Ο υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς στηλιτεύει τη συμφωνία Γεννηματά - Θεοδωράκη και παίρνει αποστάσεις τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ για κυβερνητικές συνεργασίες.

Μόλις λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για την ανάδειξη του ηγέτη της νέας Κεντροαριστεράς, ο υποψήφιος και πρώην υπουργός, Γιάννης Ραγκούσης παρουσιάζει το δικό του όραμα για τον φορέα, μιλώντας στο xrimaonline.gr.

Στο... φινάλε της προεκλογικής περιόδου, ο ίδιος επισημαίνει πως το νέο σχήμα μπορεί να πάρει τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο συνεργασίας είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη ΝΔ.

Ζητώντας την όσο δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία, ο κ. Ραγκούσης υποστηρίζει πως δεν είναι χωρίς προηγούμενο η ανάδειξη επικεφαλής ενός φορέα χωρίς καταστατικό.

Ωστόσο, εμφανίζεται αντίθετος με την απόφαση της μη ένωσης των Κ.Ο., χαρακτηρίζοντάς την "απαράδεκτη" κι επιρρίπτοντας ευθύνες κατά και της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά και του αρχηγού του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη.

Τέλος, σχολιάζοντας αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντέξει πολιτικά και θα παραμείνει στο "τιμόνι" της χώρας μέχρι το 2019, ο κ. Ραγκούσης απαντά ότι κάθε κυβέρνηση δικαιούται να εξαντλήσει την τετραετία.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιάννη Ραγκούση:

-Έχετε κατασταλάξει σε ένα ποσοστό, με το οποίο θα ήσασταν ικανοποιημένος στον πρώτο γύρο της Κυριακής; Σε περίπτωση που δεν περάσετε στο δεύτερο γύρο, προσανατολίζεστε να στηρίξετε κάποιον από τους δύο διεκδικητές;

Όλα θα κριθούν αυτές τις τελευταίες ημέρες. Όλα θα κριθούν από την συμμετοχή των πολιτών. Μια μεγάλη προσέλευση θα αποτρέψει την παράδοση της παράταξης στον Γεωργιάδη και τον Βορίδη. Καλώ τους πολίτες να δημιουργήσουμε μια νέα μεγάλη προοδευτική παράταξη, χειραφετημένη από την δεξιά. Μια μεγάλη προσέλευση θα προκαλέσει τεράστια έκπληξη στους κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα.

-Σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι έχετε κάνει έκκληση για τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στις εκλογές. Ποιον αριθμό ψηφοφόρων θα θεωρούσατε ικανοποιητικό;

Όσο περισσότεροι πολίτες προσέλθουν μτόσο μεγαλύτερο θα είναι το μήνυμα της κοινωνίας πως επιθυμεί και συμμετέχει στην δημιουργία του Καινούργιου. Περισσότεροι συμμετέχοντες, μεγαλύτερη εντολή για ξεκάθαρη πορεία.

-Δεν είναι κάπως παράδοξο να γίνονται εκλογές για την ηγεσία ενός πολιτικού φορέα, που δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί;

Θυμηθείτε τα ιστορικά προηγούμενα. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου αλλά και πρόσφατα ο Σταύρος Θεοδωράκης με το Ποτάμι, πήραν την πρωτοβουλία να ιδρύσουν τα κόμματα τους και αργότερα προχώρησαν σε καταστατικές διαδικασίες. Στην δική μας περίπτωση οι πολίτες θα εκλέξουν τον επικεφαλής ο οποίος θα δρομολογήσει τις καταστατικές διαδικασίες ίδρυσης του νέου φορέα.

-Θεωρείτε ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο διάσπασης του ΠΑΣΟΚ μετά από τις εκλογές;

Δεν σχολιάζω και δεν εμπλέκομαι στην εσωκομματική λειτουργία κομμάτων. Όπως θυμάστε αποχώρησα από το ΠΑΣΟΚ το 2012 γιατί δεν σιώπησα για την λίστα Λαγκάρντ. Γενικότερα πιστεύω πως μετά τη δημιουργία του νέου φορέα τα υπάρχοντα κόμματα θα αφομοιωθούν σταδιακά στον νέο φορέα.

-Την περασμένη εβδομάδα έγινε πολύς λόγος για το ενδεχόμενο ένωσης των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού. Κατά τη γνώμη σας, υπάρχει συνεννόηση μεταξύ της κυρίας Γεννηματά και του κ. Θεοδωράκη;

Και οι δυο που αναφέρατε το ομολόγησαν στο πρώτο debate ότι υπήρχε ήδη μυστική συμφωνία μεταξύ τους για την διατήρηση των 2 Κ.Ο και μετά τις εκλογές μας. Το θεωρώ απαράδεκτο και μείζον θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης.
Έχω δηλώσει πως εάν εκλεγώ, οι 2 Κ.Ο θα ενοποιηθούν άμεσα και ο νέος φορέας θα έχει ένα κέντρο αποφάσεων.

-Πως βλέπετε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τα δύο μεγαλύτερα κόμματα; Θα λέγατε πως είστε πιο κοντά στον Τσίπρα ή στον Μητσοτάκη;

Πιστεύω σε μια αυτόνομη και διακριτή πορεία. Λέγω ναι στις συνεργασίες για την επίλυση των προβλημάτων και ταυτόχρονα λέγω όχι σε συγκυβέρνηση και υπουργικά κοστούμια. Το μέλλον της χώρας δεν είναι ούτε ο Πάνος Καμμένος ούτε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

-Μπορεί η Κεντροαριστερά να αναδειχθεί σε αξιωματική αντιπολίτευση στις επόμενες εκλογές; Θα μπορούσε να κινηθεί σε ποσοστά κοντά στο 15%;

Είναι δυνατόν να αναδειχθούμε σε αξιωματική αντιπολίτευση εάν πείσουμε τους πολίτες να προσέλθουν να στηρίξουν το εγχείρημα. Για να συμβεί αυτό πρέπει το μήνυμα που εκπέμπουμε να είναι σαφές. Δεν θα δώσουμε προίκα την ψήφο των πολιτών ούτε στη ΝΔ ούτε στο ΣΥΡΙΖΑ.

-Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα καταφέρει να βγάλει την 4ετία;

Από θέση αρχής σας λέγω πως πιστεύω ότι η κάθε κυβέρνηση δικαιούται να εξαντλήσει την τετραετία που της εμπιστεύτηκε η λαϊκή βούληση για να αναπτύξει το πρόγραμμά της. Η σημερινή κυβέρνηση εξαπάτησε με ψέματα και υφάρπαξε την ψήφο του ελληνικού λαού και θα ηττηθεί οικτρά στις επόμενες εκλογές .

Αν σου άρεσε κάνε