dimosiografoi

2 Νοεμβρίου: Διεθνής Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας για τα Εγκλήματα κατά των Δημοσιογράφων

Δημιουργία 02/11/17, 13:46
H Διεθνής Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας για τα Εγκλήματα κατά των Δημοσιογράφων καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ (Ψήφισμα A/RES/68/163 της 18ης Δεκεμβρίου 2013) και τιμάται κάθε χρόνο στις 2 Νοεμβρίου.

Η απόφαση προτρέπει τα κράτη – μέλη του διεθνούς οργανισμού να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση «της σημερινής κουλτούρας ατιμωρησίας» στα εγκλήματα με θύματα δημοσιογράφους. Η επιλογή της ημερομηνίας σχετίζεται με τη δολοφονία των γάλλων δημοσιογράφων Κλοντ Βερλόν και Γκισλέν Ντιπόν στο Μάλι, στις 2 Νοεμβρίου 2013.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα (2017), η Ευρωπαϊκή Ένωση με μήνυμα της Ύπατης Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι «εξαίρει το έργο των δημοσιογράφων, που αποκαλύπτουν περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας, φέρνουν στο φως υποθέσεις διαφθοράς και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αμφισβητούν τις καθιερωμένες απόψεις, θέτοντας συχνά τον εαυτό τους σε κίνδυνο εκφοβισμού, βίας και θανάτου».

Η κ. Μογκερίνι τονίζει στο μήνυμά της ότι «κάθε υπόνοια παράνομης δολοφονίας, κακομεταχείρισης, απειλής ή επίθεσης κατά δημοσιογράφων, είτε από κρατικούς είτε από μη κρατικούς φορείς, θα πρέπει να διερευνάται αμέσως αποτελεσματικά και ανεξάρτητα, με σκοπό τη δίωξη των δραστών των εγκλημάτων αυτών και την προσαγωγή τους στη δικαιοσύνη» και καταλήγει ότι «η ατιμωρησία για τα εγκλήματα αυτά αποτελεί πλήγμα για τη δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως η ελευθερία έκφρασης».

Σχετικά
930 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από το 2006 έως το 2016, σύμφωνα με στοιχεία της ΟΥΝΕΣΚΟ.
9 στους 10 φόνους δημοσιογράφων παραμένουν ανεξιχνίαστοι.
Το 93% είναι ντόπιοι και το 7% ξένοι ανταποκριτές.
Το 94% είναι άνδρες.
Το 29% εργάζονταν για την τηλεόραση.
Το 7% ήταν ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι (freelance journalists).

Πηγή: sansimera.gr

Αν σου άρεσε κάνε