H Unesco αναγνωρίζει τη συμβολή της ρέγκε
Στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco βρίσκεται από σήμερα η ρέγκε μουσική.
Η Unesco επισημαίνει «την συμβολή» της τζαμαϊκανής μουσικής στην αφύπνιση των συνειδήσεων παγκοσμίως «για θέματα αδικίας, αντίστασης, αγάπης και ανθρωπισμού» καθώς και «την εγκεφαλική, κοινωνικoπολιτική, αισθαντική και πνευματική διάστασή της».
Η ρέγκε έρχεται έτσι να συναντήσει περί τις 400 πολιτιστικές παραδόσεις (τραγούδια, χορούς, γαστρονομικές σπεσιαλιτέ ή γιορτές) που ξεκινούν από την ναπολιτάνικη πίτσα και φθάνουν στο zaouli, την παραδοσιακή μουσική και χορό της φυλής Guro της Ακτής του Ελεφαντοστού.
Την υποψηφιότητα της μουσικής ρέγκε κατέθηκε από τη Τζαμάικα. «Η ρέγκε είναι αποκλειστικά τζαμαϊκανή. Είναι μία μουσική που δημιουργήσαμε και διείσδυσε παντού στον κόσμο» σχολίασε η υπουργός Πολιτισμού, Ολίβια Γκραντζ, πριν από την ψηφοφορία.
Η ρέγκε εμφανίσθηκε στην δεκαετία του ΄60. Ένα μουσικό στιλ βγαλμένο από το ska και το rocksteady που ενσωμάτωσε τις επιρροές της jazz & blues της Αμερικής.
Η μουσική έγινε πολύ γρήγορα δημοφιλής στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, μέσω των τζαμαϊκανών μεταναστών που συνέρευσαν στην χώρα μετά τον B' Παγκόσμιο Πόλεμο. Εμφανίσθηκε ως η μουσική των καταπιεσμένων, που θίγει κοινωνικά και πολιτικά θέματα, την φυλακή, τις ανισότητες.
Η ρέγκε είναι αναπόσπαστη από τον ρασταφαρισμό, το πνευματικό κίνημα που θεοποιεί τον αυτοκράτορα της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ και εξυψώνει την χρήση της ganja (μαριχουάνα).