Λονδίνο: Απορρίπτεται η «ανταλλαγή» των Μαρμάρων με το Brexit
Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt με τίτλο «Brexit έναντι μαρμάρινης ζωοφόρου» ανέφερε πως στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ η ελληνική Βουλή θα μπορούσε να απαιτήσει την επιστροφή των «Ελγινείων» από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα.
Για την ακρίβεια, η επικύρωση της όποιας συμφωνίας μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για την επόμενη μέρα του Brexit θα απαιτήσει την επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια των υπολοίπων 27 κρατών-μελών της ΕΕ.
Η πρόταση, ωστόσο, δε συνάδει με τη στρατηγική που έχουν ακολουθήσει μέχρι στιγμής οι ελληνικές κυβερνήσεις, η οποία βασίζεται στην πολιτιστική διπλωματία και στην πίεση επί του Βρετανικού Μουσείου μέσα από τον προσεταιρισμό της κοινής γνώμης και προσωπικοτήτων του δημόσιου βίου και πολιτικών στη Βρετανία και αλλού.
Οι υπέρμαχοι της επανένωσης των Γλυπτών στη Βρετανία σημειώνουν ότι μία τέτοια κίνηση από την ελληνική πλευρά θα εκλαμβανόταν ως εκβιασμός και θα υπονόμευε το ηθικό πλεονέκτημα που έχει κερδηθεί. Ήδη βρετανικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για «ελληνική προειδοποίηση εκβιασμού επί του Brexit».
Εκπρόσωπος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, η οποία συντάσσεται με τη στρατηγική της εκάστοτε κυβέρνησης, παρέπεμψε στην προ ημερών δήλωση της Προέδρου της Επιτροπής Dame Janet Suzman, μεγάλης σαιξπηρικής ηθοποιού, η οποία σημείωσε:
«Νομίζω ότι το να μπλέξει κανείς τα Γλυπτά στις φοβερά σύνθετες διαπραγματεύσεις του Brexit θα ήταν λιγάκι ανόητο. Η σπουδαία Τέχνη απείχε από το ερώτημα που τέθηκε (στο δημοψήφισμα για το Brexit) όσο οτιδήποτε μπορώ να σκεφτώ. Πρόκειται για ένα εντελώς άλλο ζήτημα, ένα ζήτημα αισθητικής, ειλικρίνειας και αποικιακής ηθικής. Θα ήταν σαν να βάζεις μαζί μήλα και αχλάδια».
Η δήλωση της Suzman έγινε για την ακρίβεια στο πλαίσιο βρετανικών δημοσιευμάτων του Σαββατοκύριακου που αναφέρονταν σε δύο επιστολές του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου προς την Κομισιόν με θέμα τα Γλυπτά και το Brexit.
Το Βρετανικό Μουσείο εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση: «Το Μουσείο της Ακρόπολης δίνει την ευκαιρία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στην Αθήνα (περίπου τα μισά από όσα επιζούν από την αρχαιότητα) να εκτιμώνται με φόντο την αθηναϊκή ιστορία. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο είναι μία σημαντική εκπροσώπηση του αρχαίου αθηναϊκού πολιτισμού στο πλαίσιο της παγκόσμιας ιστορίας».