«Travel Through Theatre»: Μια σπουδαία συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με το «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Το Εθνικό Θέατρο και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών συνεργάζονται για ακόμη μία φορά και παρουσιάζουν την έκθεση «Travel Through Theatre», από τις 12 Σεπτεμβρίου 2022 έως τις 31 Μαρτίου 2023.
Η νέα έκθεση, σύμφωνα με την επιμελήτρια Ειρήνη Μουντράκη, αναδεικνύει πώς η τέχνη ενώνει τον κόσμο καταργώντας κάθε είδους σύνορα.
Ειδικότερα, στο επίπεδο των Αφίξεων του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», ένας «θεατρικός χάρτης» προσκαλεί τους επιβάτες και τους επισκέπτες να εξερευνήσουν έναν κόσμο χωρίς σύνορα και χώρες, έναν κόσμο ανοιχτό που ενώνει ανθρώπους και πολιτισμούς. Ένας ενδεικτικός θεατρικός χάρτης με επιδραστικούς συγγραφείς, τους οποίους μπορούμε να γνωρίσουμε καλύτερα μέσω qrcodes που αποκαλύπτουν στοιχεία για τη ζωή και τη δραματουργία τους, φωτογραφίες από παραστάσεις των έργων τους στο Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας, αλλά και θησαυρίσματα από τα κείμενά τους.
«Το θέατρο ενώνει τον κόσμο. Το θέατρο δεν υπακούει σε κανενός είδους περιορισμούς. Δεν έχει σύνορα, όρια γεωγραφικά, πολιτικά ή οικονομικά. Καταργεί τις αποστάσεις του χρόνου και του χώρου, ακόμη και της γλώσσας. Ένα θεατρικό έργο είναι το πιο γρήγορο μέσο για να ταξιδέψεις σε νέους κόσμους, εποχές και πολιτισμούς. Ακόμη και όταν όλα χρειάστηκε να σταματήσουν προσωρινά, η τέχνη συνέχισε να μας ταξιδεύει και να μας ενώνει» αναφέρει η κυρία Μουντράκη και προσθέτει:
«Η έκθεση "Travel Through Theatre" είναι ένα ταξίδι αφιερωμένο στους δραματουργούς που συνεχίζουν να μας ενώνουν από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας. Ένα ταξίδι σε όσους μας ταξιδεύουν δίχως στάσεις καταργώντας κάθε σύνορο, αφού ο πολιτισμός δεν είναι κληρονομιά ορισμένων αλλά όλων. Ανήκει σε όλους μας. Η τέχνη έρχεται να μας θυμίσει πως είμαστε όλοι επιβάτες πάνω στο ίδιο μέσο, της ίδιας, της μοναδικής γης σε ένα ταξίδι που συνεχίζεται αέναα και θα συνεχίζεται όσο υπάρχουν άνθρωποι. Από τη γέννηση του θεάτρου μέχρι σήμερα σημαντικοί συγγραφείς στο ταξίδι αυτό της ζωής έχουν καταθέσει μέσα από τα έργα τους τα πιο θεμελιώδη ερωτήματα που απασχολούν και θα απασχολούν τον άνθρωπο όσο "ταξιδεύει".
Αφετηρία μας η Αττική, ο τόπος που γεννήθηκε το δυτικό θέατρο 25 αιώνες πριν, και συγκεκριμένα το Αεροδρόμιο της Αθήνας "Ελευθέριος Βενιζέλος", σε ένα πρότζεκτ πιστό σε ένα κοινό όραμα για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας: έναν κόσμο ανοιχτό που ενώνει καθημερινά ανθρώπους και πολιτισμούς».
Επίσης, οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά το κοστούμι του Μολιέρου από το ομώνυμο έργο του Μπουλγκάκοφ (Κεντρική Σκηνή 2020, σκην. Στάθης Λιβαθινός). Το κοστούμι είναι της ενδυματολόγου Ελένης Μανωλοπούλου και το φορούσε στην παράσταση ο Σταμάτης Φασουλής που ερμήνευε τον Μολιέρο.