«Ελλάδα 2021»: Διαθέσιμη ψηφιακά η εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας «Επιθυμία Ελευθερίας»

«Ελλάδα 2021»: Διαθέσιμη ψηφιακά η εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας «Επιθυμία Ελευθερίας»

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ UPD 14:23 Δημιουργία 01/11/21, 14:17
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» κυκλοφόρησε σήμερα σε ψηφιακή εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας (AR App) την επετειακή δράση «Επιθυμία Ελευθερίας», με την οποία στις 12 και 13 Ιουνίου 2021, η Ελληνική Επανάσταση «ζωντάνεψε» σε όλη την Ελλάδα καθώς προβλήθηκε σε όψεις εμβληματικών κτιρίων 18 πόλεων μια οπτικοποιημένη αφήγηση του Αγώνα του 1821, μέσα από έργα τέχνης.

Για την προβολή ακολουθήθηκε η τεχνική του projection mapping. Η πρωτοτυπία του έργου αυτού εντοπίζεται τόσο στο περιεχόμενό του όσο και στην τεράστια έκταση εφαρμογής του, η οποία επιχειρήθηκε για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο.

Η ομώνυμη εφαρμογή (app) του καλλιτεχνικού αφηγήματος Επιθυμία Ελευθερίας/Desire for Freedom, αξιοποιώντας την τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας, προσφέρει τη δυνατότητα ψηφιακής αναπαραγωγής του έργου στους κατοίκους και τους επισκέπτες των 18 πόλεων μέσα από το κινητό τηλέφωνο ή το tablet τους. Κάθε χρήστης μπορεί να εγκαταστήσει δωρεάν την εφαρμογή και στη συνέχεια, στρέφοντας την κάμερα της συσκευής του προς το κτίριο στο οποίο είχε γίνει η προβολή, να παρακολουθήσει το έργο στην οθόνη, σαν η προβολή να πραγματοποιείται εκείνη τη στιγμή.

Οι πόλεις που συμμετείχαν στη δράση είναι η Αθήνα (Κτίριο της Βουλής των Ελλήνων), η Αλεξανδρούπολη (Ζαρίφειος Παιδαγωγική Ακαδημία), το Ηράκλειο (Κτίριο Περιφέρειας Κρήτης), η Θεσσαλονίκη (Βασιλικό Θέατρο), τα Ιωάννινα (Δικαστικό Μέγαρο), η Καλαμάτα (Εικαστικό Εργαστήρι-Κέντρο Τέχνης), η Κέρκυρα (Παλαιό Δημαρχείο), η Λαμία (Δημοτικό Θέατρο), η Λάρισα (Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς), το Μεσολόγγι (Δημοτική Πινακοθήκη), η Νάουσα (Δημαρχείο), το Ναύπλιο (Δημαρχείο), ο Πειραιάς (Δημοτικό Θέατρο), η Ρόδος (Δημαρχείο), η Σύρος (Θέατρο Απόλλων), η Τρίπολη (Δικαστικό Μέγαρο), τα Χανιά (Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης) και η Χίος (Τείχος του Κάστρου, Porta Maggiore).

Στο περιεχόμενο της εφαρμογής, διαθέσιμο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, εκτός από την προβολή του έργου, οι χρήστες θα εντοπίσουν την ιστοσελίδα του δήμου που βρίσκονται, καθώς και πληροφορίες για πολιτιστικές δράσεις της πόλης αλλά και της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Επιπλέον, κάθε χρήστης της εφαρμογής έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στο Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής και να συνεισφέρει έτσι στην ενίσχυση των πυρόπληκτων περιοχών και στις δράσεις αποκατάστασης των καταστροφών.

Το καλλιτεχνικό αφήγημα «Επιθυμία Ελευθερίας», η μεθοδολογία και η τεχνική προσαρμογή του πάνω στα 18 κτήρια, καθώς και η εφαρμογή της επαυξημένης πραγματικότητας υλοποιήθηκαν από το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC TIE Lab) της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Η εφαρμογή για συσκευές ANDROID είναι διαθέσιμη σε αυτό το σύνδεσμο: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.greece2021.desireforfreedom

Για συσκευές της Apple (iOS) είναι διαθέσιμη σε αυτό το σύνδεσμο: https://apps.apple.com/us/app/desire-for-freedom/id1589269726

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε