Την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα ζητούν Αμερικανοί γερουσιαστές
Με επιστολή τους στο Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, 18 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων ζητούν την έναρξη συζητήσεων και διαδικασιών για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα.
«Τα γλυπτά του Παρθενώνα έχουν αποτελέσει σημείο τριβής για δυτικούς συμμάχους εδώ και αρκετές δεκαετίες. Η Ελλάδα από καιρό ζητά την επιστροφή τους.
Σήμερα σας απευθύνουμε την επιστολή ως μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής για ελληνικά θέματα (congressional caucus on Hellenic Issues) με την οποία καλούμε την κυβέρνησή σας να διαπραγματευτεί με την ελληνική κυβέρνηση σοβαρά για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα», αναφέρουν στην επιστολή τους προς τη βρετανική κυβέρνηση οι Αμερικανοί.
Σύμφωνα με τη Daily Telegraph, ο στόχος είναι η επιστροφή των γλυπτών έως το 2021, την 200η επέτειο από την επανάσταση του 1821, ενώ συμπληρώνουν «Είμαστε ευγνώμονες για τις προσπάθειές σας αλλά και την καλή θέλησή σας για την στήριξη των ιστορικά ειδικών σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ και αναμένουμε την περαιτέρω ενίσχυσή τους με την ολοκλήρωση θεμάτων όπως αυτά».
«Τα μέλη αυτά της Βουλής των Αντιπροσώπων λένε "ευχαριστώ" στην Βρετανία γιατί φροντίζει τα γλυπτά του Παρθενώνα.
Γνωρίζουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον αντιλαμβάνεται την ελληνική ιστορία καλύτερα από οποιονδήποτε και τόσο οι Ρεπουμπλικανοί όσο και οι Δημοκρατικοί τον καλούν να κάνει το σωστό.
Η επιστροφή των γλυπτών σύμφωνα με τις ΗΠΑ θα αποτελέσει μια ευκαιρία για τον Μπόρις Τζόνσον να μείνει στην ιστορία ως ένας πολιτικός που σέβεται τόσο την ιστορία της Βρετανίας όσο και τη νέα θέση της χώρας στον κόσμο μετά το Brexit», σχολίασε η Daily Telegraph.
Την ίδια στιγμή η Daily Mail θυμίζει πως για να προχωρήσει η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στον νόμο, γνωστό ως, British Museum Act του 1963 που απαγορεύει την επιστροφή αρχαιοτήτων.
Πρόσκληση της Λ. Μενδώνη στους 18
Πρόσκληση στα 18 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων έστειλε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ενώ το ΥΠΠΟΑ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με την απάντηση της υπουργού:
«Χτες έστειλα επιστολή προς τους Αμερικανούς γερουσιαστές, ευχαριστώντας τους θερμά για την πρωτοβουλία τους προς τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, η οποία αναγνωρίζει με εμφατικό τρόπο τη δίκαιη διεκδίκησή μας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στον γενέθλιο τόπο τους. Πρόκειται για κίνηση υψηλού συμβολισμού, αλλά και ουσίας, δεδομένης της αναφοράς στην ιστορικά ειδική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η αναφορά ότι προσβλέπουν στην ενίσχυση αυτής της σχέσης μέσω της ολοκλήρωσης θεμάτων, όπως η επιστροφή των Γλυπτών, είναι ισχυρή πολιτική υπόμνηση. Η παρότρυνση των γερουσιαστών προς τη βρετανική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με την ελληνική κυβέρνηση για την επιστροφή των Γλυπτών τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, δηλαδή με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από τη Ελληνική Επανάσταση, αναβιώνοντας το πνεύμα του αμερικανικού φιλελληνισμού κατά τη διάρκεια του Αγώνα του 1821.
Οι δεκαοκτώ γερουσιαστές με την πρωτοβουλία τους αυτή επιβεβαιώνουν τον θαυμασμό και τον σεβασμό τους στις αξίες που κληροδότησε στον δυτικό κόσμο η κλασική αρχαιότητα και προτρέπουν τη Μεγάλη Βρετανία να ενδυναμώσει τους δεσμούς της με την Ελληνική Δημοκρατία και τους Έλληνες. Η συστράτευση των Αμερικανών γερουσιαστών στο θέμα του μόνιμου επαναπατρισμού των Γλυπτών, μας κάνει να πιστεύουμε ότι το νέο πνεύμα φιλελληνισμού το οποίο διαπιστώνουμε στην Ευρώπη αποκτά στέρεες ρίζες και πέραν του Ατλαντικού. Στην επιστολή μου προσκαλώ τους γερουσιαστές, οι οποίοι είναι επικεφαλής σημαντικών επιτροπών του Κογκρέσου, να επισκεφθούν την Ελλάδα, να επισκεφθούν τα Μνημεία και το Μουσείο της Ακρόπολης, και να θαυμάσουν «το απαύγασμα της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής και τα υπερβατικά γλυπτά του Φειδία», μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας».