Η Μενδώνη διέταξε ΕΔΕ για την υπόθεση «Τζόκερ»
«Ομολογώ ότι με ενοχλεί η εικόνα να δημιουργούνται προβλήματα από δυνάμεις καταστολής σε ανήλικα παιδιά και στις οικογένειές τους. Τόσο εγώ, όσο και ο γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού καταδικάζουμε απερίφραστα τον χειρισμό της υπόθεσης», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, αναφερόμενη στο περιστατικό της παρέμβασης της αστυνομίας και της απομάκρυνσης ανηλίκων σε κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπου προβαλλόταν η ταινία «Τζόκερ».
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα και με την αστυνομία, η επέμβαση έγινε κατόπιν ειδοποίησης δυο γυναικών, οι οποίες χρησιμοποίησαν την υπηρεσιακή τους ιδιότητα ως υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού.
Η κ. Μενδώνη σημείωσε ότι ενημερώθηκε χθες βράδυ από το Γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑ για το περιστατικό. «Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να ρωτήσω τον αρμόδιο γενικό γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού και τον αρμόδιο γενικό διευθυντή Σύγχρονου Πολιτισμού, αν γνώριζαν κάτι για το θέμα. Η απάντηση που πήρα είναι ότι δεν ήξεραν κι εκείνοι, όπως κι εγώ, τίποτα και βγήκε η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ χτες, όπου αναφέραμε ότι "σε περίπτωση που εξακριβωθεί ότι οι καταγγέλλοντες είναι πράγματι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ, θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα διαδικασίες"».
«Αυτό που προέκυψε αργά χθες το βράδυ ήταν ότι πράγματι οι δυο κυρίες είναι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ και οι οποίες είναι παράλληλα και μέλη πρωτοβάθμιας γνωμοδοτικής επιτροπής, η οποία παρέχει γνώμη για την κατάταξη των κινηματογραφικών έργων», διευκρίνισε η υπουργός Πολιτισμού, προσθέτοντας ότι τα μέλη της επιτροπής έχουν δυνατότητα ελευθέρας εισόδου με βάση ειδικό δελτίο σε χώρους δημοσίων θεαμάτων και ακροαμάτων για άσκηση ελέγχου αποκλειστικώς στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.
«Αυτό το οποίο συνέβη είναι ότι οι δυο κυρίες υπερέβησαν το όριο των αρμοδιοτήτων τους. Έλεγχος δεν σημαίνει ότι αυτομάτως φωνάζεις τις δυνάμεις καταστολής. Έχουν δικαίωμα να ελέγξουν. Ο έλεγχος μπορεί να είναι σε πάρα πολλά επίπεδα, π.χ. τον αιθουσάρχη αν πραγματικά ζητά ταυτότητες για την είσοδο ανηλίκων μέσα στην αίθουσα. Από τη διαδικασία αυτή μέχρι τη διαδικασία καλώ δυνάμεις καταστολής, αυτό απέχει πάρα πολύ», συμπλήρωσε η κα Μενδώνη, ενημερώνοντας ότι έχει ζητήσει ΕΔΕ προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση.
«Η επιχείρηση από την αξιωματική αντιπολίτευση να πολιτικοποιήσει το θέμα και να αναφερθεί σε σκοτεινές εποχές θεωρώ ότι είναι τουλάχιστον ατυχής. Η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν 4,5 χρόνια κυβέρνηση και είχε όλο το χρονικό περιθώριο να διορθώσει το θεσμικό πλαίσιο. Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν γνώριζε ότι υπήρχε αυτή η διαδικασία, διότι τα ειδικά δελτία εισόδου των υπαλλήλων υπογράφονται από τη ΓΓ του ΥΠΠΟΑ από το 2016», τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός.
Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων η κ. Μενδώνη διευκρίνισε ότι «τα μέλη των επιτροπών μπορεί να είναι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ, αλλά μπορεί και όχι», καθώς και ότι «τα τελευταία 15 χρόνια τουλάχιστον, δεν είχε ποτέ ασκηθεί αυτού του είδους η διαδικασία. Είναι η πρώτη φορά. Διαπιστώνεται ότι υπάρχει ένα θέμα στο πώς ορίζεται η άσκηση ελέγχου γι' αυτό είναι κάτι το οποίο θα δούμε πώς θα το αποσαφηνίσουμε», υπογράμμισε, ενώ ο γενικός διευθυντής σύγχρονου πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε ότι η διαδικασία ελέγχου κινητοποιήθηκε κατόπιν καταγγελίας, η οποία προήλθε από εταιρεία διανομής.