Συνεργασία με τις ΗΠΑ για τον πολιτισμό συμφώνησαν Μενδώνη και Πάιατ
Την ιδιαίτερη σημασία των ΗΠΑ για διασύνδεση και συνεργασία του Holocaust Memorial Museum της Ουάσιγκτον και του Μουσείου Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης, με πιθανή σύμπραξη και άλλων αντίστοιχων μουσείων, όπως του Βερολίνου, εξέφρασε σήμερα ο Aμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζέφρυ Πάιατ στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στην διάρκεια συνάντησης τους, ενόψει της επικείμενης επίσκεψης στην Ελλάδα, του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο
Όπως ενημερώνει το υπουργείο Πολτισμού, ο Aμερικανός πρεσβευτής έθεσε επίσης το ζήτημα της έρευνας του ναυαγίου του πλοίου ''Αθηνά'', του 1946, κοντά στην Αστυπάλαια που μετέφερε 785 Εβραίους που κατευθύνονταν στην Παλαιστίνη. Ζήτησε τη βοήθεια και συνεργασία του ΥΠΠΟΑ στην έκδοση άδειας ώστε να πραγματοποιηθούν καταδυτικές έρευνες στο ναυάγιο. Από την πλευρά της η υπουργός είπε ότι «οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ θα εξετάσουν το θέμα με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο».
Ακόμα, ο κ. Πάιατ επισήμανε ότι «η αμερικανική πλευρά θέλει να δώσει έμφαση στη συνεργασία της με την Ελλάδα στον τομέα του Πολιτισμού. Για το λόγο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συνοδεύεται από την Μαρί Ρόις υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για την Παιδεία και τον Πολιτισμό, η οποία επιθυμεί να επισκεφθεί το ΥΠΠΟΑ και να συναντηθεί με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη».
Η συνάντηση ορίστηκε για τις 7 Οκτωβρίου και για την προετοιμασία της συνάντησης και τα θέματα που θα τεθούν, συμφωνήθηκε να συνεργαστούν στελέχη της Αμερικανικής Πρεσβείας και του ΥΠΠΟΑ, ώστε να υπάρξει κοινή δήλωση των σχετικών προθέσεων.
Ο Aμερικανός πρεσβευτής δήλωσε επίσης ότι επιθυμεί να ενισχυθεί η συνεργασία του ΥΠΠΟΑ με το Μουσείο Γκετί, σημειώνοντας ότι «το Μουσείο τα τελευταία χρόνια έχει αναδιοργανώσει πλήρως την έκθεσή του κάνοντας την πιο αφηγηματική».
Η συνεργασία ανάμεσα στο Μουσείο Γκετί και στο Υπουργείο Πολιτισμού «υφίσταται από το 2011» είπε η υπουργός Πολιτισμού και πρόσθεσε ότι «θα ήταν ευκταία η ενίσχυση κοινών δράσεων σε θέματα που αφορούν σε αρχαιολογικές εκθέσεις και στη συντήρηση αρχαιοτήτων».
Σε σχέση με τους εορτασμούς του 2021, η υπουργός αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του ΥΠΠΟΑ, ώστε να υπάρχει ελληνική παρουσία στις ΗΠΑ με αντικείμενο όχι μόνον τον αρχαίο πολιτισμό, αλλά και τη σύγχρονη ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία.
O Αμερικανός πρεσβευτής συμφώνησε ότι «οι εορτασμοί του 2021 αποτελούν εξαιρετική ευκαιρία για την προβολή της Ελλάδας στην Αμερική, αλλά και διεθνώς, για την επίτευξη ενός rebranding της χώρας, που θα αναδεικνύει την ανάκαμψή της. Η Αμερικανική Επανάσταση και η δημιουργία του νέου κράτους εμπνεύστηκε από την αρχαία Ελλάδα και τις αξίες της δημοκρατίας, γι' αυτό και οι ΗΠΑ υποστήριξαν την Ελληνική Επανάσταση και παρείχαν βοήθεια».
Τέλος, ατη συνάντηση τους συζητήθηκαν επίσης« η άμεση κύρωση από την Βουλή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών για την επιβολή εισαγωγικών περιορισμών στην παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών, η πρόταση συνεργασίας της Google με το ΥΠΠΟΑ στο θέμα της ψηφιοποίησης και ψηφιακής προβολής μέσω της πλατφόρμας Art and Culture, η πραγματοποίηση γυρισμάτων μεγάλων κινηματογραφικών παραγωγών» καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.