Τσαβούσογλου: Μονόδρομος η εμπλοκή μας στο Αιγαίο
Για τα τουρκικά δικαιώματα εκμετάλλευσης της ανατολικής Μεσογείου μίλησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρουσία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, σε κοινή συνέντευξη Τύπου από την Αττάλεια.
«Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο, τα οποία πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Αναφερόμενος στο θέμα των υδρογονανθράκων ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «κανένα project που δεν θα συμπεριλαμβάνει την Τουρκία δεν είναι ρεαλιστικό» και ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του ο οποίος, όπως ανέφερε, είπε πως η Άγκυρα δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.
Αθήνα και Άγκυρα «θα πρέπει να ξεπεράσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και να αξιοποιήσουν μαζί τις ευκαιρίες στην περιοχή» συνέχισε ο κ. Τσαβούσογλου, χαρακτηρίζοντας «αρκετά ωφέλιμες και γόνιμες» τις συνομιλίες του με τον κ. Κατρούγκαλος.
Για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι είναι ωφέλιμο να συναντηθούν οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι στις 12 Απριλίου θα ξεκινήσουν οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο υπουργείων. Στόχος, όπως διευκρίνισε είναι η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, μέσα από την τόνωση των εμπορικών σχέσεων, την αύξηση των επενδύσεων και του τουρισμού. «Θέλουμε να υλοποιήσουμε κάποια prοject μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Θεσσαλονίκης» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι τα βήματα αυτά θα είναι προς όφελος και των δύο λαών.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου, πέρα από το Αιγαίο και τα ζητήματα που αφορούν την ανατολική Μεσόγειο συζητήθηκε και το Κυπριακό, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει μια νέα διαπραγμάτευση και να υπάρξει αποτέλεσμα.
Από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως Ελλάδα και Τουρκία «μπορούν να δώσουν ένα παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης με σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου».
«Είμαστε εδώ για να προχωρήσουμε τη θετική ατζέντα, όπως συμφώνησαν οι δύο ηγέτες μας λίγο καιρό πριν στην Άγκυρα» είπε. Όπως σημείωσε «κομμάτι της θετικής ατζέντας είναι πώς θα εξασφαλίσουμε τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου είναι πώς θα εξασφαλίσουμε την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή μας και εφαρμόζοντας μέτρα εμπιστοσύνης που έχουν ήδη συμφωνηθεί, επανεξετάζοντας την καλύτερη εφαρμογή τους».
Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι το μέτρο της αρμονικής συμβίωσης μεταξύ των κρατών το δίνει το διεθνές δίκαιο. «Εμείς δεν πιστεύουμε στον πόλεμο των πολιτισμών. Πιστεύουμε ότι σχέσεις μεταξύ των λαών πρέπει να χαρακτηρίζονται από τον αμοιβαίο σεβασμό και ότι οι σχέσεις μεταξύ των κρατών πρέπει να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, στο σύστημα πολυμέρειας των διεθνών θεσμών» υπογράμμισε.