Επιθετική απάντηση Γαβρόγλου στην Εκκλησία για τη μισθοδοσία των κληρικών
Σε έντονο ύφος έρχεται η απάντηση του υπουργείου Παιδείας στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, που εμμένει στην απόφασή της να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία, αλλά δεν δέχεται καμία αλλαγή στο καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών και των εκκλησιαστικών υπαλλήλων.
Όπως σημειώνει, «η ιστορική συμφωνία της 6/11/2018, όπως ανακοινώθηκε, από κοινού, από τον Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο, είναι η μόνη σοβαρή και υλοποιήσιμη πρόταση για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Πολιτείας-Εκκλησίας, που κατατέθηκε δημόσια κι αποτέλεσε τη βάση για τη διαβούλευση που επακολούθησε τους επόμενους μήνες.
Η κυβέρνηση επιθυμεί λύσεις, οι οποίες θα ανοίξουν νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας. Οι αποσπασματικές λύσεις για να κρυφτεί το πρόβλημα κάτω από το χαλί είναι μια μέθοδος του παλιού πολιτικού καθεστώτος που έχει ναυαγήσει μαζί του».
Κατά το υπουργείο, «εξ αρχής αποσαφηνίστηκε από τον Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο πως οι άξονες της συμφωνίας συγκροτούν μια ενιαία ολότητα και δεν μπορούν να τεμαχιστούν. Από την πρώτη στιγμή, και σε αντίθεση με την πρακτική των κυβερνήσεων του παρελθόντος, η κυβέρνηση προσανατολίστηκε στην από κοινού, συναινετική διευθέτηση των ζητημάτων με την Εκκλησία.
Προς τον σκοπό αυτόν, η κυβέρνηση προσήλθε σε πολύμηνο διάλογο με την Εκκλησία, προκειμένου να επιτευχθεί διμερής συμφωνία που θα υποβληθεί σε νομοθετική κύρωση, και έθεσε υπόψη των εκπροσώπων της Ιεραρχίας ένα αναλυτικό σχέδιο υλοποίησης της συμφωνίας, όπου εκτίθενται λεπτομερώς το σκεπτικό και οι βασικές αρχές του σχετικού νομοσχεδίου. Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε επίσης, εφόσον προκύψει επί της αρχής συμφωνία με την Εκκλησία, να δημοσιοποιήσει και το πλήρες νομοσχέδιο».
Το υπουργείο επισημαίνει ότι «καθ’ όλο αυτό το διάστημα, η Εκκλησία δεν έθεσε υπόψη της Κυβέρνησης κάποιο εναλλακτικό σχέδιο ή αντιπρόταση. Δεν δέχθηκε καν να συζητήσει την πρόταση της κυβέρνησης για το μισθολογικό!».
Παράλληλα, χαρακτηρίζει τη σημερινή απόφαση της Ιεραρχίας ως «μια δυσάρεστη εξέλιξη για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, εκπροσώπους της Πολιτείας, διανοούμενους και κληρικούς που πιστεύουν στην αναγκαιότητα μιας νέας οριοθέτησης των ρόλων Εκκλησίας-Πολιτείας προς όφελος της ίδιας της Εκκλησίας, της κοινωνίας και του κοσμικού χαρακτήρα του Κράτους».
Δηλώνει δε πως «σε μια Δημοκρατία ο διάλογος μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας δεν μπορεί να διεξάγεται με κόκκινες γραμμές και στείρες αρνήσεις. Δεν νοείται η απάντηση της Εκκλησίας σε μια ολοκληρωμένη κι αναλυτική πρόταση της Πολιτείας να είναι μία άρνηση χωρίς κανένα επιχείρημα. Η κυβέρνηση είναι πάντοτε έτοιμη να διεξάγει ειλικρινή κι εξαντλητικό διάλογο εντός του πλαισίου της συμφωνίας της 6/11/2018, χωρίς εξαιρέσεις, επιλεκτικές προτιμήσεις και εκ των υστέρων τελεσίγραφα, όπως αυτά που τέθηκαν με τη σημερινή απόφαση της Ιεραρχίας» καταλήγει το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.