Και πάλι ο Τσίπρας για το μέτωπο κατά του «νεοφιλελευθερισμού»
Σε μια ακόμα προσπάθεια για «άνοιγμα» στο χώρο του κέντρου επιδόθηκε το απόγευμα της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του πρωθυπουργού σε εκδήλωση της ευρωομάδας της αριστεράς εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.
Ο κ. Τσίπρας είπε πως «η κριτική που ασκήσαμε δημόσια πέντε χρόνια πριν αλλά και η προειδοποίησή μας απέναντι σε μια Ευρώπη που θύμιζε τον υπνοβάτη που βαδίζει στο γκρεμό μόνο αβάσιμες δεν αποδείχθηκαν».
Προχωρώντας σε νέα «διαφήμιση» του έργου της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «στην Ελλάδα υπήρξαν στιγμές συναρπαστικές αλλά και στιγμές σφοδρής σύγκρουσης, σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η δική μας προσπάθεια έχει οδηγηθεί σε ένα δρόμο που φαίνεται ότι οδηγεί σε ξέφωτο, ότι έχει σαφή ορίζοντα. Επαναφέραμε την οικονομία μας σε τροχιά ανάπτυξης, με ισχυρότερα όμως εργασιακά δικαιώματα. γιατί θέλουμε ανάπτυξη που να τροφοδοτείται από την εργασία και όχι από τη συντριβή της» συμπλήρωσε.
Μιλώντας για τα παραδείγματα άλλων χωρών, ο κ. Τσίπρας είπε πως «στην Πορτογαλία όπου οι προοδευτικές δυνάμεις ήρθαν σε συνεννόηση για ένα πρόγραμμα εξόδου από την ύφεση και την υψηλή ανεργία. Στην Ισπανία, πιο πρόσφατα. Σε γενικότερο επίπεδο στην Ευρώπη τα ίδια αναποτελεσματικά και εχθρικά για τους λαούς δόγματα κυριαρχούν ακόμη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε και πάλι την ανάγκη για αποφυγή των ακροδεξιών πολιτικών, σημειώνοντας πως «η ακροδεξιά εκφράζει την οργή και απογοήτευση λαϊκών δυνάμεων αλλά ούτε στο ελάχιστο δεν εναντιώνεται στα πανίσχυρα συμφέροντα των ελίτ.Παρουσιάζεται ως αντισυστημική αλλά ούτε στο ελάχιστο δεν εναντιώνεται στο κατεστημένο. Η ακροδεξιά μοιράζεται με τον νεοφιλελευθερισμό την ίδια κοινωνική φιλοσοφία. Την ίδια περιφρόνηση των αδυνάμων, την ίδια επιθυμία για τη συντριβή και την εκκαθάριση των μη προσαρμόσιμων».
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «καθήκον της Ευρωπαϊκής Αριστεράς να δώσουμε τη μάχη σε δύο μέτωπα ενάντια στη λιτότητα και τον νεοφιλελευθερισμό αλλά και ενάντια στην ακροδεξιά και το εθνικιστικό μίσος και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να καρπωθεί την λαϊκή δυσαρέσκεια η νέα ακροδεξιά της Ευρώπης».
Τόνισε ότι δεν αρκεί να διαθέτουμε ένα αντινεοφιλελεύθερο και ευρω-κριτικό πολιτικό πρόγραμμα, αλλά ταυτόχρονα να προσφέρουμε στους ευρωπαϊκούς λαούς μια σύγχρονη, εύληπτη και πειστική εναλλακτική λύση, «για να ξεριζώσουμε το μίσος και το φόβο που θρέφουν την άκρα δεξιά, πρέπει να γίνουμε ικανοί να παράγουμε απαντήσεις και πολιτικά παραδείγματα βελτίωσης της ζωής των ανθρώπων».
Όπως είπε, «μάχιμο πρόγραμμα, δεν είναι ένα πρόγραμμα που διακηρύττει απλά τον αντικαπιταλισμό μας σε κάθε σελίδα, αλλά ένα πρόγραμμα που δείχνει ότι είμαστε έτοιμοι και ικανοί να δουλέψουμε με τους πολίτες για να αλλάξουμε τα πράγματα, σήμερα».
«Έχουμε ιστορικό καθήκον να αγωνιστούμε από κοινού με όλες αυτές τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις παρά τις υπαρκτές διαφορετικότητες, για να αλλάξουμε τη σημερινή, ζοφερή πραγματικότητα.
Για να δείξουμε στην πράξη ότι δεν είναι φυσικό φαινόμενο οι κοινωνικές ανισότητες, όπως ισχυρίζονται οι νεοφιλελεύθεροι.
Και ότι δεν ευθύνονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες για τα κοινωνικά δεινά και την σημερινή υπαρξιακή κρίση της Ευρώπης, όπως ισχυρίζονται οι ρατσιστές και εθνικιστές ακροδεξιοί» είπε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: .
«Για να γίνουμε πειστικοί, πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα του διεθνισμού των νέων κοινωνικών κινημάτων και της ίδιας μας της ιστορικής κληρονομιάς. Να ξεφύγουμε από τον εθνοκεντρισμό και τον ιδιότυπο εθνικισμό κομματιών της Αριστεράς, που επιχειρούν να απαντήσουν στην άνοδο της Ακροδεξιάς με τον πιο αυτοκαταστροφικό και βλαπτικό τρόπο».
Καταλήγοντας τόνισε ότι χρειαζόμαστε ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα και μία ξεκάθαρη τοποθέτηση, αν είμαστε με την Ευρώπη ή όχι.
Όπως είπε, «το πεδίο της πολιτικής και ταξικής αντιπαράθεσης βρίσκεται στην Ευρώπη και εκεί οφείλουμε να δώσουμε τις μάχες».
«Δηλώνουμε παρόντες σε αυτή την ιστορική μάχη, για τη νίκη των δυνάμεων της προόδου, για την Ευρώπη των πολλών και όχι των λίγων» είπε ο Αλ. Τσίπρας, κλείνοντας την ομιλία του, αφού κάλεσε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, «με αυτοπεποίθηση και τόλμη», από τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές, που επανατοποθετούνται πολιτικά, μέχρι τους ριζοσπάστες της Αριστεράς, χωρίς αποκλεισμούς, σε ένα μεγάλο, ενωτικό μέτωπο για την Ευρώπη των πολλών.
«Για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση της δημοκρατίας. Για την εφαρμογή πολιτικών ισότητας και δίκαιης ανάπτυξης. Για να σταματήσουμε τον εκφασισμό της δημόσιας σφαίρας και της πολιτικής στην Ευρώπη» όπως είπε, τονίζοντας ότι ο ιστορικός ρόλος της Αριστεράς είναι «να πηγαίνει μπροστά τις εξελίξεις προς όφελος των λαών και όχι να μένει κλεισμένη στα υπνωτήρια της πολιτικής αυτοεπιβεβαίωσης».