Προσπαθήσαμε αλλά νικηθήκαμε, είπε ο Τσακαλώτος για το 2015
Στις ήττες του ΣΥΡΙΖΑ και τις υποχωρήσεις που έκανε το κυβερνών κόμμα αναφέρθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας την Τετάρτη στο Παρίσι στο Paris Scooll of International Affairs.
Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως κρίση δεν έχει τελειώσει, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη, επικαλούμενος τρεις λόγους:
Α. Όπως είπε, έχουμε τεράστια δεδομένα που δείχνουν ότι οι ανισότητες δεν έχουν περιοριστεί.
Β. Η δημοκρατία και η λογοδοσία. Εμείς δεν μπορούμε να δούμε πώς οι Ευρωπαίοι θα μπορέσουν να λύσουν τα προβλήματά τους σε εθνικό επίπεδο (περιβαλλοντικά, φορολογικά, έλεγχος πολυεθνικών). Το θέμα είναι ότι θέλουμε υπερεθνικές λύσεις σε υπερεθνικά προβλήματα αλλά στην Ευρώπη το αίσθημα είναι ότι οι πολίτες αισθάνονται ότι δεν μετέχουν.
Γ. Ως τρίτο θέμα που πυροδοτεί την κρίση είναι ότι δεν δίνεται σημασία στην «κοινότητα» και την «συμμετοχή». Πρέπει να απαντήσουμε στο πώς μπορεί να αναπτυχθεί μια προοδευτική αντίληψη της «συμμετοχής» και της «ιδιοκτησίας».
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανοικτός στην ιδέα ότι κανένας δεν έχει το «μονοπώλιο της σοφίας» και σε συμμαχίες με ανθρώπους που δεν ήταν ΣΥΡΙΖΑ. H ιδέα για τις συμμαχίες στην Ευρώπη ήταν στο μοντέλο «κόκκινο-κόκκινο-πράσινο» (αριστεροί, σοσιαλδημοκράτες που κατέλαβαν ότι πρέπει να ξανασκεφτούμε τα θέματα και Πράσινοι). Η κεντρική ιδέα είναι να σκεφτούμε εποικοδομητικά το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα παραπάνω τρία προβλήματα γιατί για πρώτη φορά τα τελευταία 200 χρόνια στη Δύση η νέα γενιά δεν προβλέπεται να περάσει καλύτερα από την προηγούμενη.
Το χρέος
«Προσπαθήσαμε αλλά νικηθήκαμε» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το χρέος το πρώτο εξάμηνο του 2015 εκτιμώντας πως τότε ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε δύο σημαντικά λάθη. Το μεγαλύτερό μας λάθος ήταν, είπε, ότι δεν καταλάβαμε πως αυτό το οποίο θεωρούσαμε εμείς ως μέσο άσκησης πίεσης, ήταν αυτό το οποίο ήθελαν οι Γερμανοί, εννοώντας το Grexit. Παρεμπιπτόντως σημείωσε, αυτό θα ήταν μια μόνιμη ζημιά για την ευρωζώνη.
Το δεύτερο λάθος μας, πρόσθεσε, είναι πως είχαμε υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες άμεσης πάταξης της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.
Ο υπουργός Οικονομικών «κάλυψε» εμμέσως τις επιλογές του Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας πως όποιος και να ήταν υπουργός Οικονομικών τότε, το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο δεδομένου ότι η γραμμή που επικρατούσε στην Ε.Ε ήταν πως η Aριστερά πρέπει να νικηθεί.
Ο κ. Τσακαλώτος υπεραμύνθηκε της συμφωνίας την οποία έκανε η κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2015, εξηγώντας πως η βάση του συμβιβασμού ήταν η υπόσχεση των ευρωπαίων για ρύθμιση χρέους με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Εκτίμησε όμως πως σε βάθος χρόνου θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα του χρέους καθώς δεν μπορεί να είναι βιώσιμη η ευρωζώνη με τόσο μεγάλες ποσοστιαίες διαφορές στο ύψος του χρέους στα διάφορα κράτη μέλη.
«Νομίζω ότι μακροπρόθεσμα θα επιστρέψουμε στην Ευρώπη για το θέμα του χρέους. Γιατί η ευρωζώνη που είναι νομισματική ένωση δεν μπορεί να ζήσει πολλά χρόνια με μεγάλες διαφορές στα επίπεδα χρέους. Ο λόγος είναι ότι μια μικρομεσαία επιχείρηση στις χώρες με υψηλά χρέη θα αντιμετωπίζει υψηλότερα επιτόκια δανεισμού από τις άλλες. Αυτό μακροπρόθεσμα δεν είναι βιώσιμο. Κάποια στιγμή θα επιστρέψουμε στο θέμα του χρέους και πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή λύση».
Σε κάθε περίπτωση πήραμε κάτι που μας επιτρέπει αν τα επόμενα 15 χρόνια είμαστε σοβαροί και έχουμε ανάπτυξη να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.