Προεκλογικά νομοθετήματα στη Βουλή από την κυβέρνηση
Από έντονα προεκλογική «διάθεση» μπορεί να χαρακτηριστεί το νομοσχέδιο που κατέθεσε την Πέμπτη το υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή.
Το νομοσχέδιο ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για χιλιάδες πολιτογραφήσεις πολιτών από τρίτες χώρες με ελάχιστα κριτήρια, δίνοντάς τους δηλαδή την δυνατότητα ψήφου, ενώ με άλλες διατάξεις ανοίγει και τις πόρτες για προσλήψεις άνευ εξαιρέσεων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στις διατάξεις περιλαμβάνονται εξαιρέσεις από την αναστολή προσλήψεων λόγω εκλογών σε ΟΤΑ, διαδικασίες μετάταξης ένστολων, προσλήψεις έκτακτου προσωπικού, αλλά και προσλήψεις σε προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.
Σημαντικό κεφάλαιο στο νομοσχέδιο είναι οι αλλαγές στο πλαίσιο απονομής ιθαγένειας και ενώ στις διατάξεις περιγράφονται οι όροι απονομής της σε «ανιθαγενείς» Ρομά με μακρύ ιστορικό παραμονής στην Ελλάδα και σε άτομα από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που εισήλθαν νόμιμα στην χώρα.
Με το άρθρο 104 θεσμοθετείται το Εθνικό Εκλογικό Δίκτυο για ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας , με στόχο την παρακολούθηση του διαδικτύου και την διακίνηση fake news.
Στο άρθρο 112 καθορίζονται ζητήματα εκλογικών δαπανών υποψήφιων βουλευτών και ευρωβουλευτών και όπως αναφέρεται, πλέον η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας θα είναι ο Νότιος τομέας της Αθήνας για τον οποίο θα θεσμοθετηθεί νέον πλαφόν εκλογικών εξόδων υποψηφίων.
Επίσης ρυθμίζει με λεπτομέρειες «τεχνικά» αλλά «χειρουργικά» ζητήματα διεξαγωγής των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως τι θα ισχύει με σταυροδοσία, πως κατανέμονται οι έδρες, τι είναι ο «επιτυχών» και ο «επιλαχών» συνδυασμός. Αλλά και άλλες διατάξεις όπως αυτή που δίνει την δυνατότητα σε παιδικούς σταθμούς να λειτουργούν χωρίς άδεια πυρασφάλειας έως τον Ιούλιο 2019.
Σε ό,τι αφορά την σύνθεση των ψηφοδελτίων προβλέπει αύξηση της ποσόστωσης των γυναικών, αλλά και "από κάθε φύλο", όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, στο 40%.