Ενσωμάτωση των μεταναστών για να λυθεί το δημογραφικό προτείνει ο Τσίπρας
Μία μέρα μετά την παρουσίαση του σχεδίου της ΝΔ για την αντιμετώπιση του δημογραφικού από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός προκρίνει ως λύση σατο0 πρόβλημα την πολιτική ενσωμάτωσης των μεταναστών.
«Η ενσωμάτωση ανθρώπων που έρχονται από άλλες χώρες εδώ δεν αποτελεί απειλή, αλλά αποτελεί πλούτο», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.
Ο ίδιος χαρακτήρισε, πάντως, την πρότασή του ως «δύσκολο θέμα», για το οποίο «έχουμε διαφωνίες όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, οι προοδευτικοί με τους συντηρητικούς».
Επικαλούμενος στοιχεία του Population Europe του Ινστιτούτου Max Planck, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «χώρες οι οποίες παρά την πρόσφατη άνοδο της ακροδεξιάς σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν πολιτικές ένταξης και ενσωμάτωσης στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα πολιτογράφησης μεταναστών -είτε για διαμένοντες για μεγάλο διάστημα μόνιμα στη χώρα είτε πολύ περισσότερο για μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς- αναμένεται τα επόμενα χρόνια να δουν ανατροπή των δυσοίωνων προβλέψεων για το δημογραφικό, δηλαδή να δουν αύξηση στον πληθυσμό τους. Τέτοιες χώρες είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Σουηδία, το Βέλγιο. Εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τον πληθυσμό τους σημαντικά έως το 2050, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της μεταναστευτικής τους πολιτικής».
Αντίθετα, συνέχισε, «χώρες που πρωτοστατούν σε αυτή τη σύγχρονη σταυροφορία ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες από άλλες ηπείρους και οραματίζονται την "Ευρώπη των κλειστών συνόρων", την "καθαρή Ευρώπη" -οι περισσότερες εξ αυτών χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής- εκτιμάται ότι θα έχουν δραματική μείωση του πληθυσμού τους τόσο λόγω της μη ενσωμάτωσης μεταναστών, όσο και λόγω της μόνιμης φυγής στο εξωτερικό».
«Πιστεύω ότι είμαστε μια χώρα που πρέπει να έχουμε εθνική υπερηφάνεια και εθνική αυτοπεποίθηση, να πιστεύουμε ότι η ενσωμάτωση ανθρώπων που έρχονται από άλλες χώρες εδώ δεν αποτελεί απειλή, αλλά αποτελεί πλούτο», κατέληξε ο πρωθυπουργός.