Οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για την αντιμετώπιση του δημογραφικού
Τη σημασία που δίνει το Κίνημα Αλλαγής στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στην Ελλάδα αναφέρθηκε η Φώφη Γεννηματά την Τρίτη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη σχετική συζήτηση στη Βουλή.
«Η Ελλάδα μετατρέπεται σε χώρα ηλικιωμένων, ο πληθυσμός μειώνεται, γερνά. Μόνο για το 2017 οι γεννήσεις ήταν κατά 36.000 λιγότερες από τους θανάτους. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση σε δεκαπέντε χρόνια ο πληθυσμός μας θα μειωθεί από μισό ως ενάμισι εκατομμύριο» ανέφερε η κ. Γεννηματά.
Όπως τόνισε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, το πρόβλημα επιδεινώνεται από τη φυγή των νέων ανθρώπων στο εξωτερικό. «Οι νέοι αισθάνονται βαθιά αδικημένοι σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές με αποτέλεσμα να πλήττεται βαθιά η οικογένεια, κυρίαρχο στοιχείο της κοινωνικής συνοχής. Έχουν δίκιο να αισθάνονται έτσι, αφού η ανεργία και η κρίση, τους στερούν ακόμα και το δικαίωμα, να κάνουν τη δική τους οικογένεια» επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι ιδιαίτερα για τις γυναίκες, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα: «Η εγκυμοσύνη και η μητρότητα όχι μόνο δεν προστατεύονται στην πράξη αλλά θεωρούνται αντικίνητρο για πρόσληψη ή για αναβάθμιση» ανέφερε.
Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι το δημογραφικό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί «αν δεν χτυπήσουμε τη φτώχεια, αν δεν δώσουμε προοπτική στα νέα ζευγάρια» και άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για «την εξοντωτική φορολόγηση και τις περικοπές που επέβαλε».
Αναπτύσσοντας τις προτάσεις του κόμματός της υπογράμμισε ότι σταθερή επιλογή του ΚΙΝΑΛ είναι η στήριξη των νέων ζευγαριών, η αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών και η παροχή κινήτρων για την ανατροφή των παιδιών.
«Σήμερα προτεραιότητα μας είναι να δώσουμε κίνητρα στα νέα ζευγάρια να κάνουν παιδιά. Όχι μόνο με εφάπαξ μπόνους, αλλά στήριξη και για τα τρία πρώτα χρόνια. Γι’ αυτό προτείνουμε 200 ευρώ το μήνα για τρία χρόνια για κάθε νέο παιδί και οι τρίτεκνοι αποκτούν τα δικαιώματα των πολυτέκνων» είπε.
Όπως διευκρίνισε η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής αφορά:
- τα ζευγάρια χωρίς παιδί και τα ζευγάρια με ένα παιδί, που έχουν ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα ως και 25.000 ευρώ με στεγαστικό δάνειο ή ενοίκιο, για πρώτη κατοικία.
- Τα ζευγάρια χωρίς και τα ζευγάρια με ένα παιδί που έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα ως και 20.000 ευρώ (δίχως στεγαστικό δάνειο ή ενοίκιο).
Η κ. Γεννηματά υπενθύμισε παράλληλα πως το κόμμα έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου από τον Δεκέμβριο, με μέτρα πολιτικής που προβλέπουν μεταξύ άλλων:
- Εφάπαξ επίδομα τοκετού 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
- Οι τρίτεκνοι αποκτούν όλα τα δικαιώματα των πολύτεκνων.
- Μεταφορά βασικών βρεφικών ειδών στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.
- Καθιέρωση «Εθνικού Αποταμιευτικού Λογαριασμού» για κάθε παιδί, με την συμμετοχή τόσο του γονέα, όσο και της Πολιτείας (Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης). Η οικογενειακή συμμετοχή θα εκπίπτει από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος.
- «Κοινωνική Επιταγή» για κάθε παιδί σε προσχολική ηλικία, η οποία εγγυάται το δικαίωμα για ένταξη και φροντίδα όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακό σταθμό.
- Στεγαστική Συνδρομή για κάθε οικογένεια για διάστημα δύο ετών από την απόκτηση νέου παιδιού.