«Κρεσέντο» προκλήσεων και απειλών από βουλευτή του Ερντογάν μέσα στην ελληνική Βουλή
Σε ένα «κρεσέντο» άμεσων και έμμεσων απειλών επιδόθηκε ο Τούρκος βουλευτής Αχμέτ Γιλντίζ, από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, μέλος τουρκικής αντιπροσωπείας που βρίσκεται στην Αθήνα.
Ο ίδιος εμφανίστηκε άκρως προκλητικός, αρνούμενος τον διεθνή χαρακτήρα του Δικαίου της Θάλασσας, στον οποίο βασίζονται οι ελληνικές θέσεις. Μάλιστα, εκτόξευσε έμμεσες απειλές για την εξόρυξη υδρογονανθράκων από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Υπάρχουν κάποιες διαμάχες. Το να τις περιγράψω ως μονομερείς παραβιάσεις δεν είναι δίκαιο. Η Τουρκία είναι η τελευταία πλευρά που έχει το φταίξιμο με την Κύπρο. Θα μπορούσε να είχε υπάρξει λύση στο Κραν Μοντανά. Στο δίκαιο της θάλασσας δεν μετέχει η τουρκική πλευρά. Η ελληνική το περιγράφει ως διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία έχει μεγαλύτερη ακτογραμμή προς το Αιγαίο. Είναι μια διαμάχη και προϋποθέτει διαπραγματεύσεις που μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει κατορθωτές, γιατί η ελληνική πλευρά εμμένει στις μονομερείς ενέργειες και ερμηνείες», δήλωσε κατά την τοποθέτησή του.
«Στην Κύπρο υπάρχουν δύο μέρη. Αν υπάρχει ανάγκη για υδρογονάνθρακες, θα γίνει μετά την επίλυση ή με κοινή συμφωνία των δύο πλευρών για να μοιράζονται τις άδειες. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία για την περιοχή. Αν οι Ελληνοκύπριοι το θέλουν, η πόρτα είναι ανοικτή. Όταν όμως οι εξορύξεις σε μια περιοχή που ανήκει σε δύο περιοχές γίνονται μονομερώς αυτό δεν είναι αποδεκτό και έχει συνέπειες. Ελπίζω και οι δύο πλευρές να εργαστούν για να υπάρξει συνεργασία», είπε.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Καραγιαννίδης επεσήμανε ότι «πρέπει να λύσουμε τα μεταξύ μας προβλήματα με έναν έντιμο συμβιβασμό, όπως κάναμε και με την Βόρεια Μακεδονία».
Απαντώντας ο εκπρόσωπος της τουρκικής αντιπροσωπείας, Οσμάν Ασκίν Μπακ, είπε ότι «έχει περάσει ένας μήνας από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία και την συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο και πιστεύω ότι θα σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος. Έχουμε πολλά κοινά και πιστεύω στο μέλλον θα έχουμε πιο αισθητή πρόοδο. Πρέπει να συζητήσουμε περισσότερο και να έχουμε περισσότερες επισκέψεις. Σήμερα γευμάτισα και με τον πρόεδρο του ελληνικού κοινοβουλίου και πιστεύω ότι στο μέλλον θα έχουμε επίλυση των διαφορών μας».