Και πάλι η Κατσέλη για το «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά
Ακόμα ένα κάλεσμα για συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς απήθυνε τη Δευτέρα η Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξη που παραχώρησε η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ στο κομματικό ρ/σ του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο», λίγες ώρες πριν από την εκδήλωση που συνδιοργανώνουν στην Αθήνα, η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ελληνικό γραφείο του Friedrich-Ebert-Stiftung και το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής (ΙΝΕΡΠΟΣΤ).
Η κ. Κατσέλη υπογράμμισε ότι στη σημερινή ευρωπαϊκή πραγματικότητα «πολλές αποφάσεις, για το μείγμα οικονομικής πολιτικής που ασκείται, ζητήματα περιβάλλοντος, εργασίας και εργασιακών δικαιωμάτων, κρίνονται πλέον στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και εάν υπάρχει προοδευτική πλειοψηφία στα ευρωπαϊκά όργανα η κατεύθυνση των πολιτικών είναι διαφορετική. Σήμερα βλέπουμε έναν κατακερματισμό δυνάμεων στην Ευρώπη και άνοδο των εθνικιστικών και ακροδεξιών κομμάτων. Στην "προοδευτική" για εμάς Δανία, το εθνικιστικό κόμμα έχει πλέον 21%, στην Αυστρία 26%. Υπάρχει διάχυτος φόβος ότι στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να υπάρξουν συνεργασίες και συγκλίσεις των προοδευτικών δυνάμεων».
Για το «διαζύγιο» της Σοσιαλδημοκρατίας από τη συνεργασία με το νεοφιλελευθερισμό, η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι «δίνεται μία μεγάλη μάχη στο εσωτερικό των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων. Όπως και στην Ελλάδα στο παρελθόν, μέσα στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα υπάρχει μία συντηρητική τάση που θεοποιεί την αγορά και δεν δίνει μεγάλη προτεραιότητα στην κοινωνική δικαιοσύνη, τη σύνδεση της οικολογίας με την κοινωνία, στο ρόλο του κράτους στην οικονομική ανάπτυξη. Υπάρχει και μία προοδευτική τάση που ανάγει σε πρώτες προτεραιότητες αυτά τα θέματα. Αυτή η μάχη συνεχίζεται, δεν έχει λυθεί», τόνισε, εκτιμώντας ότι «τα επόμενα χρόνια θα δούμε μία αναδιάταξη όλου του πολιτικού σκηνικού».
Επίσης, χαρακτήρισε το ΚΙΝΑΛ ως «μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ που δεν έχει πολλά να κάνει με το ΠΑΣΟΚ».
Αναφορικά με τις φήμες περί υποψηφιότητάς της στις ευρωεκλογές με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμία τέτοια προοπτική» και πρόσθεσε: «Δεν προτίθεμαι να μπω στην πολιτική σκηνή, στην ενεργό πολιτική με αυτή την έννοια, στις επόμενες εκλογές. Δεν το αποκλείω για το μέλλον, αλλά αυτή τη στιγμή αυτό που με ενδιαφέρει είναι να ολοκληρώσω αυτό που κάνω, διεθνώς κυρίως, δίνοντας τον αγώνα για την προώθηση πολιτικών θέσεων, ενός πολιτικού προγράμματος».
Τέλος, αναφερόμενη στην μετάβαση στο νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, αναφέρθηκε στην αναμενόμενη «στο τέλος του μηνός δημιουργία νέου πτωχευτικού νόμου […] νομίζω ότι θα διατηρηθεί ο νόμος έτσι όπως είναι και θα αλλάξουν για ένα μεταβατικό στάδιο οι ρυθμίσεις που αφορούν την προστασία της πρώτης κατοικίας».
Χαρακτήρισε «θετικό ότι επεκτείνεται η προστασία της πρώτης κατοικίας και σε άλλες κατηγορίες οφειλετών που είναι εκτός του υπάρχοντος νόμου», αλλά ταυτόχρονα επέμεινε σε τρία στοιχεία:
- Η ατομική πτώχευση και το νομικό πλαίσιο που την υποστηρίζει πρέπει να διατηρηθεί οπωσδήποτε.
- Στο αναμορφωμένο νομικό πλαίσιο πρέπει ο οφειλέτης να έχει δικαιώματα, να διαφυλάσσεται η διαπραγματευτική του δύναμη έναντι των τραπεζών, οπωσδήποτε να διατηρηθεί η δικαστική προστασία και να μην γίνεται αυτόματα μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπου τελικά το πάνω χέρι το έχουν οι τράπεζες.
- Ακόμη και σε εξωδικαστικό συμβιβασμό να έχει τελικά επιλογή ο οφειλέτης -εάν τα δικαιώματά του δεν προστατεύονται με τη ρύθμιση που προτείνει η τράπεζα- να προσφύγει στα δικαστήρια.