Νέο κάλεσμα Τσίπρα για το προοδευτικό μέτωπο
Δεύτερο κάλεσμα για τη δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου υπό το αφήγημα του «ηθικού πλεονεκτήματος» και του «κοινωνικού προσήμου» απηύθυνε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που στην Κουμουνδούρου το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο με φόντο το πλούσιο πολιτικό παρασκήνιο ενόψει των ευρωεκλογών.
Απευθύνοντας το κάλεσμα, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε και πάλι τις «ιδεολογικές γραμμές» στο πλαίσιο ενός διπολισμού, τον οποίο ίδιος έχει επαναφέρει στο προσκήνιο μέσα τη στρατηγική διάλυσης των μικρότερων κομμάτων.
«Είναι φανερό ότι συγκροτείται ένας ακραία αντιευρωπαϊκός και ακροδεξιός πόλος που προσπαθεί να εμφανιστεί και ως κυρίαρχο αντισυστημικό ρεύμα, ως η απάντηση στην κρίση των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «ο δήθεν αντισυστημισμός των ακροδεξιών λαϊκιστών, εκεί που αποκτούν πολιτική δύναμη είναι η ασυδοσία των απολύσεων στην Ουγγαρία. Οι διώξεις έναντι σε πολίτες με διαφορετική καταγωγή, θρησκεία ή σεξουαλικό προσανατολισμό και τα τείχη και οι φράχτες απέναντι στους κυνηγημένους του πολέμου στους οποίους χρεώνουν την ευθύνη της κρίσης».
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «το πλαίσιο της μάχης των ευρωεκλογών είναι ξεκάθαρο και εδώ στην Ελλάδα υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε η χώρα μας να γίνει το θετικό προοδευτικό αντιπαράδειγμα της Ευρώπης, μαζί ίσως με τη Πορτογαλία και την Ισπανία».
«Σε αυτή τη μάχη, ο ΣΥΡΙΖΑ περήφανα και πρόθυμα θα σταθεί απέναντι στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς. Και δεν πρέπει να σταθεί μόνος στην προμετωπίδα ενός συλλογικού αγώνα τον οποίο θα δώσουμε μαζί με συλλογικότητες, πολίτες, πρωτοβουλίες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου που αντιλαμβάνονται ότι η χώρα σήμερα έχει μια ιστορική ευκαιρία», πρόσθεσε.
«Σας ζητώ λοιπόν», υπογράμμισε, «να απευθύνουμε τολμηρό κάλεσμα συμπαράταξης ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών, σε όλες τις δυνάμεις, τα κόμματα, τις συλλογικότητες, τις προσωπικότητες και τους πολίτες που αναπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί και συμμερίζονται τις δικές μας ανησυχίες για την Ευρώπη αλλά και για τον τόπο μας. Χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς αποκλεισμούς, για να βάλουμε φρένο στις στις δυνάμεις της ακροδεξιάς και της εθνικιστικής περιχαράκωσης, να παλέψουμε από κοινού για μια Ευρώπη περισσότερης δημοκρατίας και κοινωνικής προστασίας, να αποτρέψουμε τη παλινόρθωση στη χώρα μας μιας δεξιάς ακραίας, βαθιά διεφθαρμένης και εκδικητικής και για να δουλέψουμε μαζί, χέρι χέρι για την Ελλάδα της επόμενης μέρας».
Πλεονάσματα: «Ναι» με «καρφιά» σε εθνική συναίνεση
Σχετικά με τα περί μείωσης των πλεονάσμάτων, αίτημα το οποίο θέτει στο τραπέζι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που υπερέχει δημοσκοπικά, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για εθνική συναίνεση, πετώντας όμως «βολές» κατά του προέδρου της ΝΔ.
«Αφού η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει, ας συμφωνήσουμε ότι θα διεκδικήσουμε μικρότερα πλεονάσματα, αρκεί να συμφωνήσουμε τι θα κάνουμε τα πλεονάσματα αυτά», είπε ο ίδιος,
«Θα συμφωνήσει για προσλήψεις στα νοσοκομεία, πολιτικές για τις ευάλωττες ομάδες κλπ; Όχι, το θεωρεί ανακύκλωση της φτώχειας», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Το... εγκώμιο
Πλέκοντας το εγκώμιο της κυβέρνησής του, ενώ η «κλεψύδρα» της τετραετίας αδειάζει, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα... δήθεν επιτεύγματα του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το κρίσιμο μέτωπο της οικονομίας, στο πλαίσιο του γνωστού αφηγήματος περί κοινωνικής πολιτικής.
«Πορευτήκαμε έντιμα, είμαστε τέσσερα χρόνια σχεδόν στην εξουσία και όσο κι αν ψάξει κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρει μαύρα ταμεία και καμία ασυλία, κανένας δεν είναι στο απυρόβλητο ενός συντεταγμένου κράτους», είπε και πρόσθεσε πως «επί των ημερών μας η δικαιοσύνη λειτουργεί σε καθεστώς πλήρους ανεξαρτησίας, όλα είναι στο φως, τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, ως το πάρτυ στην υγεία και των προμηθευτών του δημοσίου». «Κάθε σκελετός από το ντουλάπι του παλαιού δικομματισμού βγαίνει στο φως. Είμαστε περήφανοι και δικαιωμένοι», κατέληξε την αναφορά του.
«Πέρασε σχεδόν ένα εξάμηνο από τη μέρα που η χώρα άφησε πίσω της 8 σκληρά και επίπονα χρόνια. Και είναι σαφές ότι η έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο, συνιστά την αφετηρία μίας νέας εποχής. Για την Ελλάδα, για τον ΣΥΡΙΖΑ, για την Αριστερά. Μια νέα εποχή, στην οποία τον τόνο δίνουν όχι η διατήρηση των προνομίων των λίγων, αλλά οι ανάγκες των πολλών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Καταφέραμε να βγούμε από αυτά, με σχέδιο, όραμα και ιεραρχήσεις. Και πάνω απ' όλα, με την κοινωνία όρθια». «Εργαστήκαμε αποφασιστικά, αποτελεσματικά και - κυρίως - έντιμα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο συμβιβασμός το καλοκαίρι του 2015 δεν έγινε για να προσχωρήσουμε στο αντίπαλο ιδεολογικό στρατόπεδο για να γίνουμε αναλώσιμο πολιτικό προσωπικό της μνημονιακής πολιτικής, έγινε με το βλέμμα στο στόχο, που ήταν η έξοδος από το πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018 και το καταφέραμε, αν και έμοιαζε ακατόρθωτο, είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «έκλεισε ο κύκλος της οικονομικής κατάρρευσης».
«Ήδη, από την επόμενη μέρα της εξόδου από τα μνημόνια, προχωρήσαμε με ταχύτατα βήματα στις παρεμβάσεις που αποτελούν τον πυρήνα του δικού μας προγράμματος», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι μέσα στους πρώτους έξι μήνες όλα τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση στη ΔΕΘ υλοποίηθηκαν και υλοποιούνται.
Ειδικότερα ανέφερε:
- Ακυρώσαμε τις περικοπές στις συντάξεις
- Επαναφέραμε σε ισχύ τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων
- Προχωρήσαμε στην αύξηση κατώτατου μισθού κατά 11% φθάνοντας τον κατώτατο στα 650 ευρώ.
- Καταργήσαμε την επαίσχυντη διάταξη για τον υποκατώτατο μισθό, με άμεση συνέπεια την αύξηση του κατώτατου μισθού για τους νέους ως 25 ετών, κατά 27%
- Νομοθετήσαμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τη μεσαία και χαμηλή ιδιοκτησία, ως και 50% για την καινούργια χρονιά.
- Υλοποιούμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για μια σειρά ελεύθερων επαγγελματιών
- Νομοθετήσαμε την επιδότηση ενοικίου που αφορά 667.000 συμπολίτες μας
- Επιταχύνουμε τη διαδικασία για τις προσλήψεις 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού στην Ειδική Αγωγή.
- Υλοποιούμε την αναβάθμιση του «Βοήθεια στο Σπίτι», με τις προσλήψεις 3.000 μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού.