Ψηφίστηκε στη Βουλή το ν/σ για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς
Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε στη Βουλή η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την κοινοτική οδηγία που αφορά τους εταιρικούς μετασχηματισμούς και την έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων στο πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων.
Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών» και το ΚΚΕ με τη Χρυσή Αυγή το καταψήφισαν.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, τόνισε ότι το νομοσχέδιο έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στα θέματα των εταιρικών μετασχηματισμών, ενώ θα ακολουθήσουν άλλα δύο νομοσχέδια που είναι ήδη έτοιμα και θα κατατεθούν άμεσα τα οποία αφορούν την εποπτεία των επιχειρήσεων και το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ).
Επανέλαβε ακόμα ότι πολύ σύντομα θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο με τα φορολογικά κίνητρα που θα συνδέονται με τους μετασχηματισμούς εταιρειών.
«Η ολοκληρωμένη αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου θα συμβάλει στην ομαλοποίηση της αγοράς και στη διαμόρφωση φιλικότερου κλίματος για τη δημιουργία επιχειρήσεων», τόνισε.
Αντιπαράθεση ΝΔ - ΔΗΣΥ
Η στήριξη της ΝΔ στο νομοσχέδιο και η άρνηση της ΔΗΣΥ να το υπερψηφίσει, προκάλεσε λεκτικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των δύο κομμάτων καθώς και την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η ΔΗΣΥ δεν θα υποστηρίξει τη νομοθετική πρωτοβουλία γιατί μπορεί να είναι καλών προθέσεων, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί εφαρμοστεί. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η ΝΔ το στηρίζει… Εμείς δεν το ψηφίζουμε και καλούμε και την αντιπολίτευση να κάνει το ίδιο» είπε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, πυροδοτώντας την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Νίκου Δένδια.
Ο κ. Δένδιας κατηγόρησε το ΚΙΝΑΛ, ότι το τελευταίο διάστημα επιτίθεται στοχευμένα στη ΝΔ κάνοντας το άσπρο μαύρο και αντίστροφα, ενώ ανακαλύπτει όπως είπε, και συνωμοσίες.
«Ο κ. Κωνσταντινόπουλος αντί να κατηγορεί τη ΝΔ ας τοποθετηθεί γιατί είναι εναντίον του συγκεκριμένου νομοθετήματος. Τους παρακολουθούμε στη ΝΔ με ένα χαμόγελο. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Η υπαρξιακή αγωνία κατανοητή δεν μπορεί όμως να εκφράζεται με επιθετικότητα στην ΝΔ. Δεν μπορεί τη διαφωνία μας με τον ΣΥΡΙΖΑ να τη μεταφέρουμε στην ελληνική επιχειρηματικότητα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, προκαλώντας την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΣΥ Ανδρέα Λοβέρδου.
«Είπε ο κ. Δένδιας ότι με χαμόγελο αντιμετωπίζει η ΝΔ τα υπαρξιακά προβλήματα του ΚΙΝΑΛ. Και εσείς, το κόμμα σας εννοώ, και ο κ. Σαμαράς με χαμόγελο αντιμετωπίζατε την κρίση που δημιουργήσατε το 2009 και με χαμόγελο αντιπολιτεύεστε και εδώ στο Κοινοβούλιο. Ο πολιτικός σας λόγος είναι λόγος πολυτελείας που δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να κάνει περιπάτους. Όχι αυτά σε εμάς που έχουμε αρθρώσει πολύ ισχυρό κοινοβουλευτικό λόγο», ήταν η απάντηση του κ. Λοβέρδου.
«Από τη θέση του ΚΙΝΑΛ καταλάβαμε ότι δεν έχει άποψη επί της ουσίας του νομοσχεδίου, αλλά από τα διαμειβόμενα στο χώρο του Κέντρου», σχολίασε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.
«Βεβαίως υπάρχει χώρος στη Βουλή για σχολιασμό αλλά ο πρώτος λόγος είναι η ευθύνη στη νομοθέτηση. Σεβαστή η υπαρξιακή αγωνία ας λέμε και κάτι όμως σε αυτό που έχουμε μπροστά μας. Περίμενα να υπάρξει εποικοδομητική κριτική. Φαίνεται το ΚΙΝΑΛ έχει πάψει κάθε ενασχόληση με το παραγωγικό κομμάτι και έχει περιοριστεί στην υπεράσπιση των προεκλογικών χαρακωμάτων», πρόσθεσε ο κ. Ξυδάκης.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατηγόρησε τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τη ΝΔ και τη ΔΗΣΥ για υποκρισία και τόνισε ότι υπάρχει μεταξύ τους πλήρης συναίνεση στην ενίσχυση του καπιταλιστικού κέρδους και στην ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.
Ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης, σημείωσε ότι «με θετικό μάτι αντιμετωπίζει το κόμμα του τις περισσότερες αλλαγές στο νομοσχέδιο αλλά υπάρχουν ασάφειες και παραλήψεις, δεν καλύπτονται τα κενά γι' αυτό και ψηφίζει παρών επί της αρχής, αλλά λέει ναι σε πολλές θετικές διατάξεις.
Τροπολογία για επανακαθορισμό προσόντων για ΟΟΣΑ
Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκε και η τροπολογία που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με την οποία επανακαθορίζονται τα τυπικά προσόντα που απαιτείται να διαθέτουν τα πρόσωπα που διορίζονται στη θέση του μόνιμου Αντιπροσώπου του ΟΟΣΑ και του αναπληρωτή του καθώς και οι 5 υπάλληλοι σύμβουλοι που συμμετέχουν στις εργασίες.
Σύμφωνα με την ρύθμιση:
- Ορίζεται ο χρόνος υπηρεσίας των υπαλλήλων στη ΜΕΑ-ΟΟΣΑ και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας από χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας σε θέση προϊσταμένου Τμήματος που ισχύει σήμερα.
- Παρατείνεται μέχρι την 31/07/2019 κάθε απόσπαση, στη ΜΕΑ-ΟΟΣΑ, που λήγει μετά τη δημοσίευση της εν λόγω τροπολογίας.
- Καθορίζεται το διάστημα ανάληψης υπηρεσίας των αποσπασθέντων στη ΜΕΑ-ΟΟΣΑ υπαλλήλων από 1η έως 20 Αυγούστου.
Την τροπολογία υπογράφουν κατά σειρά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης και η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.