Αναβρασμός στην ΤτΕ για το «καυτό» δάνειο του Πολάκη
Στην Τράπεζα της Ελλάδος φτάνει το καυτό ζήτημα με το δάνειο των 100.000 ευρώ, που έλαβε ο Παύλος Πολάκης, γεγονός που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης-αντιπολίτευσης.
Μετά από το σάλο που προκλήθηκε με την προκλητική ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, ο οποίος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικού δημοσιεύματος, στην ΤτΕ επικρατεί αναβρασμός.
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Πολάκης στην ίδια ανάρτησή του ισχυρίζεται πως υποχρεώθηκε να ζητήσει δάνειο, βάζοντας ως υποθήκη το σπίτι του, ώστε να ανταπεξέλθει οικονομικά, καθώς λόγω της ενασχόλησης με την πολιτική σταμάτησε να ασκεί «το επάγγελμα του χειρούργου — εντατικολόγου που μου εξασφάλιζε εδώ και πολλά χρόνια διπλάσια και τριπλάσια εισοδήματα από τα σημερινά μου», όπως ο ίδιος έγραψε χαρακτηριστικά στα social media.
Η υπόθεση φαίνεται πως προκάλεσε την παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία αναμένεται να ζητήσει αναλυτικές εξηγήσεις από την Attica Bank. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η ΤτΕ θα ζητήσει να πληροφορηθεί, εάν τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και πως διασφαλίζονται τα συμφέροντα της τράπεζας, όταν το ακίνητο που ενεχυρίασε ο Πολάκης έχει δύο προσημειώσεις από τα προηγούμενα δάνεια.
Τι ανέφερε το αρχικό δημοσίευμα
Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», ο κ. Πολάκης πήρε πριν λίγες ημέρες, σπαστό καταναλωτικό δάνειο από την Attica Bank, συνολικού ύψους 100.000 ευρώ. Για τα δάνεια που σύμφωνα με το δημοσίευμα ήταν ταχείας έγκρισης και εκταμίευσης, ο κ. Πολάκης φέρεται να έβαλε ως υποθήκη το σπίτι του, που όμως είναι υποθηκευμένο και για στεγαστικό δάνειο αρχικού ύψους 300.000 ευρώ.
Η απάντηση Πολάκη
Απάντηση στο δημοσίευμα έσπευσε να δώσει, αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο κ. Πολάκης με ανάρτησή του στο Facebook. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι πήρε δάνειο, αλλά υπεραμύνθηκε της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, τονίζοντας ότι το έκανε λόγω οικονομικών υποχρεώσεων και χωρίς να ζητήσει «διευκολύνσεις».
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι σε αντίθεση με άλλους υπουργούς και βουλευτές, «βρέθηκε ο κουζουλός που αντί να προτιμήσει την ανεπίσημη "διευκόλυνση" από "φίλους» επιχειρηματίες" (…) ή από τους πόρους που διαθέτει το ίδιο το Υπουργείο του, πήγε και χρεώθηκε για πολλά χρόνια στις τράπεζες για να μπορέσει να επισκευάσει το σπίτι του και να πληρώσει τους λογαριασμούς του».
«Από τον Οκτώβρη του 15 αναγκαστικά σταμάτησα, λόγω της υπουργικής ιδιότητας, να ασκώ το επάγγελμα του χειρούργου —εντατικολόγου που μου εξασφάλιζε εδώ και πολλά χρόνια διπλάσια και τριπλάσια εισοδήματα από τα σημερινά μου», τόνισε ο κ. Πολάκης, προσθέτοντας ότι η γυναίκα του «δεν έχει επιχειρηματικές δραστηριότητες» αλλά «δουλεύει σκληρά για να καλύψουμε τις ανάγκες που έχουμε στην οικογένεια μας (μια κόρη φοιτήτρια σε άλλη πόλη και μια άλλη κόρη στην προετοιμασία για πανελλήνιες εξετάσεις)».
Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Ο κ. Πολάκης είναι «πολλαπλά εκτεθειμένος», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι είναι «διπλά εκτεθειμένος» με την απάντηση που έδωσε, αναφερθείς στη φράση του αναπληρωτή υπουργού ότι είχε «διπλάσια και τριπλάσια εισοδήματα».
«Και στις δύο περιπτώσεις, είτε είπε ψέματα είτε έπαιρνε μαύρα λεφτά, σε μια κανονική κυβέρνηση δε θα μπορούσε να μείνει στη θέση του», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι τα εν ενεργεία πολιτικά πρόσωπα δεν μπορούν να δανειοδοτούνται με τις ίδιες διαδικασίες με τους απλούς πολίτες.
Ο ίδιος προανήγγειλε ότι ήδη ετοιμάζεται να καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή, αλλά και προς την τράπεζα.
Για «προνομιακή μεταχείριση, έκανε λόγο ο γραμματέας επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, Σταμάτης Μαλέλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Είναι θέμα ισότητας… Ούτε καν μπορεί να ονειρευτεί τέτοιο δάνειο ένας πολίτης. Είναι ηθικό το ερώτημα, έχει προνομιακή μεταχείριση», σχολίασε.