Συνταγματική Αναθεώρηση: Πως η Βουλή απέρριψε την εκλογή ΠτΔ από τους πολίτες
Ως μεγάλη κοινοβουλευτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης την απόρριψη αναθεώρησης του άρθρου 30 για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, κατά τη διάρκεια της σημερινής ψηφοφορίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, ενώ υπερψηφίστηκε η πρόταση του άρθρου 32 για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και με προσφυγή στον λαό, οι βουλευτές του καταψήφισαν την αναθεώρηση του άρθρου 30 για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Ως εκ τούτου , από τη μία το άρθρο 30 παραμένει σε ισχύ ορίζοντας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας μόνο από τη Βουλή και από την άλλη έχει ψηφιστεί και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 32 με προσφυγή στον λαό.
Η καταψήφιση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για αναθεώρηση του άρθρου 30 συνιστά κατά την αντιπολίτευση ήττα τεράστιου πολιτικού μεγέθους για την κυβέρνηση καθώς οι ίδιοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαψαν το σενάριο προσφυγής στον λαό.
Σε κάθε περίπτωση εάν το άρθρο 32 λάβει και στις 14 Μαρτίου τουλάχιστον 180 θετικές ψήφους τότε η πλειοψηφία της επόμενης Βουλής θα μπορεί να αλλάξει το περιεχόμενό του κατά το δοκούν. Ακόμα όμως και αν υιοθετηθεί η άποψη του Μεγάρου Μαξίμου πως η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη και για το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση διατάξεων, είναι σίγουρο ότι η επόμενη πλειοψηφία δεν θα έχει λάβει άδεια για να προωθήσει διαδικασίες άμεσης εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό.
Εκτός αυτών: Ευρύτατη πλειοψηφία 237 βουλευτών έλαβε το άρθρο 62 για τον περιορισμό της πρόνοιας της βουλευτικής ασυλίας, το άρθρο 86 με 253 ψήφους για την ποινική ευθύνη υπουργών και το 101Α για τις ανεξάρτητες αρχές.
Οριακή πλειοψηφία που πιθανότατα διαφάνηκε σε δεύτερη καταμέτρηση υπήρξε στο άρθρο 3 για την καθιέρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας. Για το συγκεκριμένο άρθρο ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε υποστηρικτές από την δεξαμενή των ανεξάρτητων καθώς ορισμένοι βουλευτές της Κουμουνδούρου καταψήφισαν.