Ευχολόγια Τσίπρα για «ενίσχυση της Βουλής και της Δημοκρατίας»

Ευχολόγια Τσίπρα για «ενίσχυση της Βουλής και της Δημοκρατίας»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 18:01 Δημιουργία 13/02/19, 16:56

Με τη κυβερνητική «γραμμή» της τομής που εισάγει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική ζωή του της Ελλάδας με την πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στάθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Ολομέλεια το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «η πρόθεσή μας για αναθεώρηση του Συντάγματος ακολούθησε μια διαδικασία την οποία ξεκινήσαμε με έναν πλατύ διάλογο, δεν την περιορίσαμε στην συζήτηση στο κοινοβούλιο αλλά επιχειρήσαμε να την ανοίξουμε στην ίδια την κοινωνία».

Ακόμα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «η πρότασή μας εκκινεί από την ανάγκη ενίσχυσης του κοινοβουλίου αλλά και ενίσχυσης της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης απέναντι σ'αυτές τις εξουσίες που δεν ανάγονται ευθέως σ'αυτό που ονομάζουμε λαϊκή κυριαρχία».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση επιδίωξε να μην περιορίσει τη σχετική συζήτηση στο Κοινοβούλιο αλλά αντίθετα να την ανοίξει στην ίδια την κοινωνία, τους συλλογικούς φορείς, τις κοινωνικές οργανώσεις, τις παραγωγικές δυνάμεις, τα πολύμορφα κινήματα. Γι' αυτό, πρόσθεσε, η πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και συζητείται σήμερα «δεν αποτυπώνει απλώς μια διάθεση διευθέτησης τεχνικών ζητημάτων, αλλά, αντίθετα, αντανακλά τη βούληση για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που εκφράζουν και δικαιώνουν πλειοψηφικά λαϊκά αιτήματα».

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, λαμβάνει υπόψη την συνθήκη της κρίσης, τα διδάγματα των τελευταίων ετών, το διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον αλλά και τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κοινοβουλευτισμός από τις διαρκώς ενισχυόμενες εξωθεσμικές και εξωσυνταγματικές εξουσίες.

Στη συνέχεια, στάθηκε στις προτάσεις της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας πως την αποσύνδεση εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «άμεση εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, μόνο εφόσον η διαδικασία μέσα στο κοινοβούλιο αποτύχει σε επτά διαδοχικές ψηφοφορίες».

Επίσης, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «ο πρωθυπουργός της χώρας να είναι εκλεγμένος βουλευτής ώστε να μην παραδίδονται τα κλειδιά σε κανέναν τεχνοκράτη διότι τώρα που έχουμε την εμπειρία γνωρίζουμε ότι οι πρωθυπουργοί οφείλουν να λογοδοτούν στον ελληνικό λαό και μόνο».

Ακόμα, μίλησε για ενίσχυση της δημοκρατίας και της εμπλοκής του λαού στη λήψη των αποφάσεων.

«Αυτή η πρόταση έρχεται ως δικαίωση ενός μαζικού λαϊκού αιτήματος, ιδιαίτερα την περίοδο των λαϊκών κινητοποιήσεων ενάντια στη λιτότητα το 2011-2012, για περισσότερη και βαθύτερη δημοκρατία, για συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων» ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Προτείνουμε λοιπόν την καθιέρωση λαϊκού δημοψηφίσματος αλλά και λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία. Ταυτόχρονα θεσπίζουμε την υποχρέωση να κυρώνεται με δημοψήφισμα κάθε διεθνής συνθήκη η οποία παραχωρεί κυριαρχικές αρμοδιότητες της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς».

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι η άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναδεικνύει μια ιδεολογική διαφορά με τη ΝΔ και μια διαφορετική αντίληψη που αντιμετωπίζει την πλειοψηφία ως αδαή.

Για το νόμο περί ευθύνης υπουργών

Θέλοντας να υπερθεματίσει το ζήτημα για το νόμο περί ευθύνης υπουργών, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως προχωράμε «σε αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής ζωής. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε την τροποποίηση του κατάπτυστου άρθρου 86 του Συντάγματος που συμβολίζει την μετατροπή του πολιτικού προσωπικού σε κάστα. Ένας μηχανισμός μόνιμης συγκάλυψης της εκτεταμένης πολιτικής διαφθοράς που ευδοκιμούσε στην χώρα την περίοδο του παλιού πολιτικού συστήματος».

Αφήνοντας αιχμές κατά της αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΙΝΑΛ ψήφισαν το συγκεκριμένο άρθρο από κοινού».

Για την άρση της βουλευτικής ασυλίας, είπε πως «θα πρέπει να ζητείται η ασυλία όταν και εφόσον κρίνει η Ολομέλεια πρόκειται για αδίκημα που αφορά την άσκηση καθηκόντων του βουλευτή».

Μιλώντας για «φρένο» στον αριθμό των θητειών στη Βουλή, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «προχωράμε στην καθιέρωση περιορισμένων τετραετιών για κάθε βουλευτή. Ρύθμιση με συμβολική αξία. Να σταματήσει η εδραιωμένη πεποίθηση στην κοινή γνώμη ότι η ενασχόληση με την πολιτική είναι επάγγελμα και όχι λειτούργημα».

Για τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας

Στη συνέχεια, ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στις αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση σχετικά με τις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους, λέγοντας πως «σημειώνεται εξορθολογισμός σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους, με ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής, ουδετερότητας του Κράτους και της καθιέρωσης του πολιτικού όρκου. Πάντα με σεβασμό στις θρησκευτικές πεποιθήσεις των πολιτών».

Σχολίασε ότι και εδώ υπάρχει μια βαθιά διαφορά και ιδεολογική με τη ΝΔ και πως του κάνει εντύπωση που ο κ. Μητσοτάκης, όπως είπε, έχει προσχωρήσει στην άποψη που δεν αποτελούσε προσφιλή άποψη και θέση όλων όσοι ήθελαν ή θέλουν να αυτοαποκαλούνται φιλελεύθεροι. Σχολίασε πως φαίνεται ότι η μετατόπιση του κόμματός του, έχει επιφέρει και τη δική του μετατόπιση.

Μιλώντας για τα δικαιώματα των πολιτών, είπε ότι «υπάρχει ενίσχυση κοινωνικών δικαιωμάτων και κοινών αγαθών που πρέπει να προστατευθούν από τις επιθέσεις μια αγοραίας αντίληψης, η οποία δυστυχώς στις μέρες μας είναι κυρίαρχη και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Επίθεση στη ΝΔ για τη διαδικασία

Ασκώντας επίθεση στη ΝΔ για τα όσα έχουν ειπωθεί στη Βουλή τις τελευταίες μέρες, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «η αντιπολίτευση θέλησε να μετατρέψει τη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση σε παρτίδα πόκερ. Η ΝΔ αντιπολίτευση μας απειλούσε ότι αν δεν δεχθούμε το σύνολο των προτάσεών της, θα αποχωρήσει από τη διαδικασία» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος προς τους βουλευτές της ΝΔ, ο πρωθυπουργός σημείωσε «μας λέτε ότι θα ψηφίσετε την πρόταση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την οποία όμως διαφωνείτε και η οποία δεν θα σας δεσμεύει».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «αν έχετε την απόλυτη σιγουριά της εκλογικής νίκης γιατί αποφασίζετε να εστιάσετε στο άρθρο αυτό που αφορά την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας με το οποίο μάλιστα εκ των προτέρων δηλώνετε την διαφωνία σας;

Λέτε ότι θα ψηφίσετε την πρόταση με την οποία διαφωνείτε αλλά μετά ότι δεν θα σας δεσμεύει. Και λέτε ότι -τρομάρα σας- όταν γίνετε Πρωθυπουργός θα γράψετε τη διαδικασία στα παλαιά σας υποδήματα. Επίκινδυνη στάση» πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος και πάλι προς τον κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός είπε πως «εάν είστε τόσο σίγουρος ότι θα εκλεγείτε με πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή, γιατί δεν ψηφίζετε όλα τα άρθρα αφού η 2η Βουλή τα καθορίζει όλα, σύμφωνα με εσάς πάντα;».

Πρόκληση για τον Παυλόπουλο

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για την εκλογή του ΠτΔ στις αρχές του 2020, λέγοντας «εγώ έχω δεσμευτεί ότι θα προτείνουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για επόμενο Πρόεδρο Δημοκρατίας. Εσείς τι λέτε γι'αυτό το ζήτημα; Εσείς επιμελώς αποφεύγετε να τοποθετείτε.

Αυτό σημαίνει ότι δεν έχετε σκοπό να ψηφίσετε τον Π.Παυλόπουλο ως ΠτΔ, είτε γιατί θεωρεί ότι δεν είναι καλός, είτε γιατί κάπου άλλου έχει τάξει την θέση» πρόσθεσε.

Απαντώντας στις κατηγορίες για «μαγειρέματα», ο πρωθυπουργός είπε πως «με τους θεσμούς δεν θα παίξουμε. Αυτοί που σχεδίαζαν παρενθέσεις είναι αυτοί που τα έδωσαν όλα δεν διαπραγματεύτηκαν τίποτα».

«Ο ελληνικός λαός να γνωρίζει ότι αυτοί που σχεδίαζαν παρενθέσεις είναι αυτοί που βύθισαν τον λαό στη λιτότητα και περίμεναν να ξαναπέσει η εξουσία σαν ώριμο φρούτο» συμπλήρωσε.

Και πάλι για εκλογές το φθινόπωρο

Προς το τέλος της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως οι επόμενες εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης και άφησε και «καρφιά» προς την αντιπολίτευση, λέγοντας πως «σε ό,τι αφορά στον κ.Μητσοτάκη και στο ΚΙΝΑΛ θα ήθελα να σας πω πως όσα σχέδια κι αν κάνετε, όσες θέσεις κι αν έχετε μοιράσει μεταξύ σας κρατήστε τις ορέξεις σας. Με 90 βουλευτές που θα αθροίζετε μαζί στην επόμενη Βουλή Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν βγάζετε» ανέφερε δηκτικά ο πρωθυπουργός.

Αν σου άρεσε κάνε