«Καίει» η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Ένα ακόμη «καυτό» διήμερο ξεκίνησε σήμερα, Τρίτη στη Βουλή, η οποία κινείται σε ρυθμούς συνταγματικής αναθεώρησης.
Πρόκειται για την πρώτη φάση της σχετικής διαδικασίας, η οποία θα κορυφωθεί την ερχόμενη Πέμπτη με την ψηφοφορία.
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και προκειμένου μια πρόταση να εγκριθεί, θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 151 θετικές ψήφους. Με λιγότερες, απλώς θα απορριφθεί.
Ειδικότερα, διατάξεις που θα συγκεντρώσουν τουλάχιστον 180 ψήφους, μπορούν να αναθεωρηθούν από την επόμενη Βουλή με τη σύμφωνη γνώμη 151 βουλευτών. Στον αντίποδα, όσες διατάξεις προκριθούν σε αυτή τη φάση από 151 έως 179 βουλευτές, τότε μετά τις εκλογές, για να αναθεωρηθούν, απαιτούνται πάνω από 180 ψήφοι.
Σε αυτή τη φάση, η Βουλή θα κληθεί να τοποθετηθεί για 149 προτάσεις, με τα περιθώρια συναίνεσης θα είναι ιδιαίτερα περιορισμένα.
Σημειώνεται πως η σχετική διαδικασία γίνεται με «φόντο» ένα πλούσιο, έντονο πολιτικό παρασκήνιο και ενώ ο κοινοβουλευτικός ευτελισμός έχει χτυπήσει «κόκκινο», όπως προκύπτει από τα παρατράγουδα των προηγούμενων εβδομάδων.
Εστίες αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ως προς το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι εοι εξής:
-Αρχικά, η αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες άρθρο.
Επί της αρχής ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφωνούν σε μια τέτοια αποσύνδεση, αλλά διαφωνούν ως προς τον τρόπο με τον οποίο μια τέτοια αποσύνδεση θα επιτευχθεί.
-Σε «μετωπική» οδηγούνται οι δύο πλευρές, επίσης, για το κατά πόσον η σημερινή Βουλή δεσμεύει την επόμενη και αναθεωρητική ως προς την κατεύθυνση των αλλαγών.
Από τη μία, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει την «δεσμευτικότητα», από την άλλη η ΝΔ το αντίθετο.
-Τέλος, πως θα γίνει η επικείμενη ψηφοφορία. Ονομαστικά, με ηλεκτρονική ψηφοφορία, με ειδικό ψηφοδέλτιο ή με άλλον τρόπο;