Κάλεσμα Μητσοτάκη σε γερμανικές εταιρείες για επενδύσεις στην Ελλάδα
Κάλεσμα στις ξένες εταιρείες, που δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα, να διευρύνουν τις επενδύσεις τους, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχε σήμερα με εκπροσώπους μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων.
Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι στόχος του είναι η Ελλάδα να καταστεί περιφερειακή έδρα διεθνών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, προαναγγέλλοντας ότι ο αμέσως επόμενος στόχος που θα επιδιώξει να επιτύχει η χώρα μας θα είναι η προσέλκυση ακόμη και βιομηχανικών μονάδων.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι η πολιτική αλλαγή, που θα υπάρξει στην Ελλάδα το 2019 και η προσήλωση της νέας κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις, θα αποκαταστήσει πολύ σύντομα την αξιοπιστία της χώρας, γεγονός που θα επιτρέψει σε δεύτερο χρόνο τη δυνατότητα να επανεξεταστούν οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση.
Όπως σημείωσε, το πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα προδιαγράφεται για πρώτη φορά πολύ πιο σταθερό από ό,τι σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που δίνει στη χώρα μας ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Ο ίδιος εξήγησε ότι, παρά τη σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε η Ελλάδα, το παραγωγικό μοντέλο της δεν έχει αλλάξει στον βαθμό που θα έπρεπε, κάτι που αντανακλάται στο γεγονός ότι η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών είναι μικρή, ενώ οι ξένες επενδύσεις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να αλλάξει η ατζέντα των Ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων, ώστε από τη σχέση πιστωτή-οφειλέτη που είχε επικρατήσει τα τελευταία χρόνια, να υπάρξει μια ουσιώδης μετάβαση σε ένα νέο πλαίσιο αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας με επίκεντρο τις επενδύσεις. Στη συνέχεια, παρουσίασε τις βασικές πτυχές του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ, προτάσσοντας ένα νέο και σταθερό φορολογικό σύστημα, με κύριο πυλώνα τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, σε συνδυασμό με τη χορήγηση στοχευμένων κινήτρων, όπως π.χ. για επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην άμεση ελάφρυνση της γραφειοκρατίας, στην ανάγκη μείωσης του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις και στην επιτάχυνση του χρόνου απονομής της Δικαιοσύνης.
Τέλος, επέκρινε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι η Ελλάδα έχασε τρία χρόνια δυναμικής παγκόσμιας ανάπτυξης. Όπως είπε, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία, με την εφαρμογή του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας θα αλλάξει συνολικά το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα και θα είναι πολύ πιο εύκολο να έρθουν άμεσες ξένες επενδύσεις, οι οποίες θα φέρουν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.