Βούτσης: Για το καλό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, τα έκανα όλα
Για το καλό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, δεν ήθελε ο Νίκος Βούτσης να στερήσει τα προνόμια των αρχηγών κομμάτων που έχουν απομείνει χωρις ΚΟ, όπως ισχυρίστηκε σήμερα από το βήμα της Βουλής. Απέφυγε ωστόσο να κάνει ευθείς αναφορές στον πρώην κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Καμμένο. Την ίδια ώρα, περιέγραψε ένα σχέδιο στοχοποίησης του ίδιου, καθώς και των 6 βουλευτών, που τους «κανιβαλίζουν», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, αναφορικά με τις αλλαγές στον Κανονισμό που δεν προχώρησαν, ανέφερε ότι μέριμνα ήταν μόνο «το καλό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας».
«Υπήρξαν κορυφαίοι πολιτικοί που έμειναν χωρίς κοινοβουλευτικές ομάδες στον παρελθόν και το κοινοβούλιο τους σεβάστηκε. Είναι ο Ζίγδης, η Ηλιού, ο Μαρκεζίνης και ουδείς διανοήθηκε να τους βγάλει εκτός σειράς και εκτός των ελαχίστων προνομίων μέχρι να γίνουν οι επόμενες εκλογές» είπε ο κ. Βούτσης σύμφωνα με το ΑΠΕ και πρόσθεσε: «Ο κ. Θεοδωράκης έχει κόμμα, έχει κατέβει σε εκλογές δύο και τρεις φορές, τυγχάνει κρατικής επιχορήγησης, είναι στις λίστες του ΕΣΡ για το χρόνο παρουσίας του που δικαιούται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και μελετούσαμε πως μπορεί να κινηθεί μέχρι τις εκλογές. Είναι άλλο πράγμα μια κοινοβουλευτική ομάδα, και από την αρχή είχα πει ότι δεν προτίθεμαι να παρέμβω επί των κοινοβουλευτικών ομάδων. Ήταν προσπάθεια για το ενδεχόμενο στο προσεχές μέλλον, να υπάρξουν και άλλα κόμματα που θα στερηθούν κοινοβουλευτικής ομάδας - να δούμε τι θα γίνει με τη μεταχείριση αυτών των αρχηγών ως προς το χρόνο ομιλίας τους. Περί αυτού επρόκειτο».
Απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά με την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα για τον κανονισμό της Βουλής, τον κατηγόρησε ότι του ζητά κάτι που είναι θεσμικό ατόπημα.
«Αδυνατώ να κατανοήσω πως σήμερα, για πολλοστή φορά σήμερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε μένα κατηγορώντας με ότι δεν επιτελώ τον θεσμικό μου ρόλο και ότι θα έπρεπε να επιστρέψω την επιστολή στον πρωθυπουργό και να επιστρέψω και τις επιστολές στους έξι βουλευτές», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και υπογράμμισε: «Σας το λέω ευθύτατα. Εγώ στην πρόκληση και στην πρόσκληση να λειτουργήσω αντιθεσμικά και να συνεργήσω εναντίον της πλειοψηφίας της Βουλής και εναντίον του πρωθυπουργού, δεν συναινώ και μάλιστα το θεωρώ και έσχατο θεσμικό ατόπημα το οποίο οδηγεί σε παραίτηση! Γιατί περί αυτού πρόκειται. Μια τέτοια πρόσκληση που μου απευθύνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν εμπεριέχει ίχνος θεσμικής προσήλωσης!», ανέφερε ο κ. Βούτσης.
Ακόμη, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι τα τελευταία δύο χρόνια τον στοχοποιεί «με διαρροές και με ανοίκειες πεζοδρομιακού χαρακτήρα εκφράσεις», χωρίς όμως να ασκεί το συνταγματικό της δικαίωμα για υποβολή πρότασης δυσπιστίας.
Ακόμα, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι οι επιστολές των 6 βουλευτών δεν αφορούν τις ονομαστικές ψηφοφορίες, που συνήθως γίνονται για νομοθετήματα που μπορεί να προκαλέσουν μείζονες αντιπαραθέσεις, αλλά τις κοινές ψηφοφορίες. Σε κάθε περίπτωση κάθε βουλευτής από τους έξι που απέστειλαν επιστολές, μπορεί να το δηλώσει, αν διαφωνεί με κάποιο νομοθέτημα, συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος της Βουλής προειδοποίησε ότι αυτή η ρητορική σε βάρος των συγκεκριμένων βουλευτών, είναι «ρητορική που κανιβαλίζει τους έξι, είναι επικίνδυνη, πολύ περισσότερο που δεν ασκείται μόνο από πολιτικά κόμματα αλλά ασκείται και με δημόσιους εκβιασμούς, με αρνητικά αφιερώματα και... πακέτα που θέλουν να μακελέψουν και να στοχοποιήσουν βουλευτές και που αυτές οι πρακτικές πρέπει να βρουν όλες τις πολιτικές δυνάμεις απέναντι». «Θα υπερασπιστώ όποιον βουλευτή έκανε οποιαδήποτε νέα θεώρηση και άλλαξε στάση προς οποιοδήποτε κόμμα ή έγινε ανεξάρτητος βουλευτής. Τους υπερασπίζομαι. Προφανώς αυτά που συμβαίνουν, είναι τόσο σημαντικά που αναδιαμορφώνουν πολιτικές επιλογές. Άρα πρέπει να τελειώσει αυτή η συνωμοσιολογία», ανέφερε ακόμη.