«Όχι» από τον εντολοδόχο Βούτση σε διάσωση της ΚΟ του Καμμένου
Μετά την εντολή του Αλέξη Τσίπρα «να μην αλλάξει ούτε σημείο στίξης από τον Κανονισμό της Βουλής», ο Νίκος Βούτσης ξεκαθάρισε με την έναρξη της σχετικής συζήτησης στο Κοινοβούλιο τη Δευτέρα ότι στη σημερινή συνεδρίαση δεν θα γίνει αναφορά σε αλλαγές των άρθρων, που αφορούν τους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων και την συγκρότηση των κοινοβουλευτικών ομάδων.
Η εγχώρια πολιτική σκηνή μυρίζει «μπαρούτι». Μετά τον απίστευτο σάλο με τον «εκβιαζόμενο πρωθυπουργό» από τον άλλοτε κυβερνητικό του εταίρο και το σενάριο κατάθεσης πρότασης μομφής κατά του κ. Βούτση από τη ΝΔ, ο πρωθυπουργός ζήτησε με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής να μην αλλάξει τον Κανονισμό, τη στιγμή που ο Πάνος Καμμένος δηλώνει πως δεν δέχεται… «χάρες».
«Αν δεν θέλει ο Καμμένος μία, δεν θέλει ο Τσίπρας δέκα», σχολιάζουν από την Κουμουνδούρου, απαντώντας στα περί «ασπίδας» του πρωθυπουργού στον πρώην ΥΠΕΘΑ, διασώζοντας την ΚΟ των ΑΝΕΛ από τη διάλυση.
Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για ένα πρωθυπουργό «στο έλεος του Παπαχριστόπουλου και της Μεγαλοοικονόμου». «Ο εκβιαζόμενος Πρωθυπουργός που στηρίζεται στις διαθέσεις της Μεγαλοοικονόμου και του Παπαχριστόπουλου, απευθύνεται στον Πρόεδρο της Βουλής σαν υφιστάμενο του, αγνοώντας ότι η Βουλή ελέγχει την Κυβέρνηση», τόνισε η εκπρόσωπος Tύπου της ΝΔ. Επίσης σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας «το μόνο που κατάφερε είναι να πιστοποιήσει ότι διαθέτει μια πλειοψηφία με σημαία ευκαιρίας και είναι έτοιμος να ενδώσει στις απαιτήσεις του άλλοτε κυβερνητικού του εταίρου», δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα η Μαρία Σπυράκη.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες ο κ. Βούτσης σε συνέντευξή του είπε για τον Κανονισμό της Βουλής: «Αυτό το οποίο θα συζητήσουμε αύριο (σ.σ. σήμερα) θα είναι μια ενίσχυση του ρόλου των κομμάτων και όχι αλλαγή στις συνθέσεις ή στην οντότητα των κοινοβουλευτικών ομάδων. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο θα συζητήσουμε, το οποίο δεν θα συνιστά καμία ουσιώδη αλλαγή επί του κανονισμού. Κι όταν αναφέρομαι σε ενίσχυση, δεν εννοώ σε σχέση με τις κοινοβουλευτικές ομάδες που είναι και ο πυρήνας της λειτουργίας του Κοινοβουλίου.
Από εκεί και πέρα πρέπει όλοι να σεβόμαστε και να ενισχύουμε τα κόμματα. Γνωρίζετε ότι τα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές και που έχουν το απαραίτητο ποσοστό για να μπουν στη Βουλή παίρνουν κρατική επιχορήγηση, μπαίνουν στη λίστα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για να έχουν τον αναγκαίο χρόνο στα πλαίσια του πλουραλισμού στα κανάλια, κι αυτό τεκμηριώνεται ξανά στην επόμενη εκλογική μάχη. Με αυτήν την έννοια τα κόμματα συνεχίζουν να λειτουργούν, όπως και ο αρχηγοί τους, ανεξάρτητα από το πώς μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει μια κοινοβουλευτική ομάδα κάτι που είναι θέμα του Κοινοβουλίου, και όπου κατ’ ελάχιστο πρέπει να έχει πέντε βουλευτές διότι αλλιώς δεν μπορεί να λειτουργήσει μια κοινοβουλευτική ομάδα ουσιαστικά.
Δεν πρόκειται να γίνει καμία παρέμβαση σε αυτή την ουσιώδη διάταξη σε σχέση με τη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Από εκεί και πέρα η υποστήριξη του κόμματος, η οποία γίνεται έτσι κι αλλιώς από τη νομοθεσία -ανεξάρτητα αν είναι μέσα ή όχι στη Βουλή κι ανεξάρτητα από το πόσους έχει ως βουλευτές-, είναι καθήκον όλων μας και επ’ αυτού θα γίνει η όποια συζήτηση πρόκειται να γίνει».