Σκηνές απείρου κάλλους στην Ολομέλεια για το ν/σ του ΑΣΕΠ
Τα όρια της φαιδρότητας αγγίζουν οι σκηνές, που διαδραματίστηκαν στη Βουλή στη «σκιά» μίας πλειοψηφίας-«κουρελού», η οποία φέρνει επιπρόσθετο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση Τσίπρα.
Τα όργανα άρχισαν ήδη από χθες κατά την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο, που φέρνει αλλαγές σε ΑΣΕΠ, η οποία διακόπηκε, οπότε και συνεχίστηκε σήμερα, Πέμπτη και μάλιστα ήταν ονομαστική.
Μέσα σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα το ν/σ έλαβε τελικά επί της αρχής 153 «ναι», 124 «όχι» και 2 «παρών». Απόλυτη πλειοψηφία εξασφάλισε και η συντριπτική πλειονότητα των άρθρων.
Χθες, η κατάσταση στην Ολομέλεια «ξέφυγε», όταν ο αντιπρόεδρος τη Βουλής Γ. Βαρεμένος διαπίστωσε ότι έλειπε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ. Συνεπώς, υπήρχε ο κίνδυνος καταψήφισης, με αποτέλεσμα να διακόψει στη μέση την ψηφοφορία.
Σήμερα, Πέμπτη η ψηφοφορία συνεχίστηκε με τον εισηγητή τον ΑΝΕΛ Αριστείδη Φωκά να μαζεύει τα ασυμμάζευτα με πρωτοφανείς, απίστευτες δικαιολογίες σχετικά με τη χθεσινή απουσία. «Είχα πιει στο καφενείο μια γκαζόζα και πήγα στην τουαλέτα και εκείνη την ώρα ξεκίνησε η ψηφοφορία. Που το προβλέπει ο Κανονισμός να ξεκινά με αυτό τον τρόπο η ψηφοφορία; Εϊναι γελοία η διαδικασία».
Από την πλευρά της, η Τασία Χριστοδουλοπούλου επιχείρησε με κάθε τρόπο να αποδείξει ότι η κυβέρνηση ανοχής μπορεί να περάσει το οποιοδήποτε νομοσχέδιο. Έτσι, κάλεσε σε ονομαστική ψηφοφορία για τη συνέχιση της χθεσινής σχετικής διαδικασίας.
Αποτέλεσμα ήταν η ισχυρή αντίδραση της αντιπολίτευσης. Ο Νίκος Δένδιας από την πλευρά της ΝΔ τόνισε πως η σημερινή ονομαστική ψηφοφορία είναι άκυρη, καθώς χθες ο κ. Βαρεμένος παράνομα διέκοψε την ψηφοφορία.
«Κατά την χθεσινή διαδικασία άρχισε ψηφοφορία, όχι ονομαστική και διεκόπη και από τον προεδρεύοντα ετέθη θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας. Είναι ακατανόητο σε οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα η διακοπή της ψηφοφορίας όταν ο προεδρεύων διαπιστώνει την απόρριψη του νομοθετήματος και τότε προκηρύσσει ονομαστική για την επόμενη μέρα.
Έχει προκληθεί μέγα ζήτημα να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα και να γίνει επ’αυτού ψηφοφορία. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε την ονομαστική σαν να έχουν γίνει όλα καλώς, δεν είχε δικαίωμα ο προεδρεύων είχε αρχίσει η ψηφοφορία και προσπάθησε με την μεθόδευση αυτή να σώσει το νομοθέτημα για την κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση είναι πλέον μια κυβέρνηση μειοψηφίας και δεν μπορεί να κυβερνά κατά αυτόν τον τρόπο, η Βουλή έχει δικαίωμα να καταψηφίζει, τέτοιου τύπου μεθοδεύσεις δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές», είπε.
Απαντώντας, η κυρία Χριστοδουλοπούλου ανέφερε ότι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές στη Βουλή από δω και πέρα όλα τα νομοσχέδια θα ψηφίζονται με ονομαστικές ψηφοφορίες, προκειμένου να διατυπώνεται η πλειοψηφία επί των νομοσχεδίων.
«Επειδή πράγματι υπάρχει ένα ζήτημα για το αν θα διευκολυνθούν οι όχι οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες να ξέρετε ότι εφεξής θα γίνονται ονομαστικές ψηφοφορίες για όλα τα νομοσχέδια για να τελειώνουμε για να δούμε ποιος θα ωφεληθεί, η Βουλή, η λειτουργία των εργασιών η δημοκρατία ποιος θα ωφεληθεί», δήλωσε.
«Προς ώρας αυτή είναι η σύνθεση της Βουλής. Είναι φανερό πως εάν συνεχίσει το συγκεκριμένο αριθμητικό δεδομένο, τα νομοσχέδια θα τίθενται σε ονομαστική διότι προφανώς πρέπει να τοποθετούνται και οι ανεξάρτητοι βουλευτές. Είναι μια νέα πρακτική που δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η κυβέρνηση στηρίζεται απολύτως στην πλειοψηφία του κοινοβουλίου», τόνισε από την πλευρά του ο Νίκος Βούτσης