Με συμμαχία προθύμων επικυρώθηκαν οι Πρέσπες
Με μία «πολύχρωμη» πλειοψηφία, πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα, ξεπουλήθηκε το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια, αφότου η Συμφωνία των Πρεσπών επικυρώθηκε από την ελληνική Βουλή με 153 «ναι».
Βουλευτές από πέντε διαφορετικά κόμματα έδωσαν το «φιλί της ζωής» στην κυβέρνηση Τσίπρα, παρά το «σφυροκόπημα» σύσσωμης της αντιπολίτευσης, αλλά και ενάντια στη λαϊκή οργή.
Πέρα από τους «145» της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αποδείχτηκαν «μπετόν αρμέ» για ακόμη μία φορά, τη Συμφωνία ενάντια στην εθνική «γραμμή» στήριξαν οι εξής… πρόθυμοι: η Κατερίνα Παπακώστα, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Σπύρος Δανέλλης – ο υπ’ αριθμόν 151 όσον αφορά την πρόσφατη ψήφο εμπιστοσύνης - που διεγράφη από το Ποτάμι, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που επίσης διεγράφη από το ΚΙΝΑΛ, η Έλενα Κουντουρά που αποτελεί παρελθόν από τους ΑΝΕΛ, καθώς και οι κκ. Θεοδωράκης, Μαυρωτάς του… άλλοτε Ποταμιού, το οποίο διαλύθηκε.
«Όχι» ψήφισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ, ενώ «παρών» ψήφισε ο Γρηγόρης Ψαριανός.
Για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση η Συμφωνία αυτή αποτελεί απλά και μόνο το «όχημα», πάνω στο οποίο θα δώσουν την προεκλογική τους «μάχη». Οι Πρέσπες παρουσιάστηκαν ως η αιτία του συμφωνημένου «διαζυγίου» με τον Πάνο Καμμένο, πυροδοτώντας έκτακτες εξελίξεις κι αλλάζοντας τον κοινοβουλευτικό «χάρτη».
Οι νέοι συσχετισμοί που προέκυψαν στη «σκιά» της Συμφωνίας έχουν προεκλογικό «άρωμα», ενώ οι κινήσεις του κ. Τσίπρα με στόχο τη διάλυση των μικρότερων κομμάτων έγιναν στο πλαίσιο της τακτικής του στο δρόμο προς τις κάλπες.
Πλέον, η άγρια «πόλωση» θα έχει φόντο τον διπολισμό, τον οποίο ο πρωθυπουργός επεδίωξε, τη στιγμή που ο ίδιος βάζει πλώρη για τη σύσταση ενός «προοδευτικού μετώπου» με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ. Το σκληρό «ροκ» των τελευταίων ημερών είναι ενδεικτικό του κλίματος εντός του οποίου η χώρα θα οδηγηθεί στις κάλπες, με το σενάριο των πρόωρων εκλογών τον ερχόμενο Μάιο να «φουντώνει».