Γιατί ο Μητσοτάκης δεν τράβηξε το «χαρτί» της πρότασης μομφής
Το βλέμμα στραμμένο σε δυο ομιλίες και μία δήλωση, αυτές των κκ. Μητσοτάκη και Σαμαρά στην Ολομέλεια της Βουλής και στην παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή, έχουν τα στελέχη της ΝΔ ενόψει της τελικής μάχης για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Και τα τρία στελέχη αναμένεται να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση, αυτή της αποδόμησης της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας, εκτιμώντας ότι η Συμφωνία δεν αποτελεί ούτε συνέχεια της πολιτικής που ακολουθήθηκε στο Βουκουρέστι το 2008 ούτε της απόφασης των πολιτικών αρχηγών το 1992.
Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος θα εκδώσει γραπτή ανακοίνωση νωρίς σήμερα το πρωί, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα επικριτικός ως προς την πολιτική Τσίπρα. Ο κ. Σαμαράς θα είναι πιο «σκληρός» στην ομιλία του και δεν αποκλείεται να επεκτείνει την κριτική του κατά του συνόλου της κυβέρνησης, ζητώντας εκ νέου την άμεση προσφυγή στις κάλπες.
Ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί αναλυτικά στις πτυχές της Συμφωνίας και θα τονίσει ότι δεν διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα, θυμίζοντας πως αντίστοιχες προτάσεις είχαν γίνει προς την ελληνική πλευρά και κατά το παρελθόν, αλλά όλοι οι προκάτοχοι του κ. Τσίπρα τις είχαν απορρίψει.
Σε ό,τι άφορα το ενδεχόμενο της πρότασης μομφής, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έκανε τελικά δεκτές τις σχετικές εισηγήσεις κι αυτό για δυο λόγους :
-Δεν θέλησε να «κάψει το χαρτί» αυτό, με δεδομένο ότι ακολουθεί ένα μικρό, αλλά κρίσιμο χρονικό διάστημα με μια εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, εάν κατατεθεί πρόταση μομφής για εξής μήνες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το «όπλο» ξανά.
-Δεν θέλησε να ταυτιστεί με τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος είχε δηλώσει ότι θα υπερψήφιζε τη σχετική πρόταση, εάν αφορούσε αποκλειστικά και μόνο το Σκοπιανό, ενώ τώρα χωρίς την κατάθεση νέας πρότασης δυσπιστίας η ΝΔ μπορεί να συνεχίσει να κατηγορεί τους ΑΝΕΛ ότι το καλοκαίρι «έδωσαν το στυλό» στον κ. Τσίπρα και στον κ. Κοτζιά για να υπογράψουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης είχε τη στήριξη και των δυο πρώην πρωθυπουργών, εάν επέλεγε την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας και σε κάθε περίπτωση και οι δύο του είχαν υπογραμμίσει ότι δεν ήταν αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ο πρόεδρος της ΝΔ πήρε την οριστική του απόφαση νωρίς χθες το μεσημέρι και ενημέρωσε άμεσα τους κ.κ. Καραμανλή και Σαμαρά.