«Άφαντο» το τροποποιημένο Σύνταγμα των Σκοπίων - Στα «κάγκελα» η Βουλή
Δεν είναι πρωτοφανής μόνο η «πολύχρωμη» συμμαχία, με την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα αναμένεται να επικυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών (πρόθυμοι βουλευτές από πέντε διαφορετικά κόμματα), πρωτοφανές είναι και το γεγονός πως η ελληνική Βουλή καλείται να ψηφίσει, δίχως καν να έχει ιδέα πως διαμορφώνεται το τελικό κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων με τα τροποποιημένα άρθρα.
Για το λόγο αυτό κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν βγάλει «μαχαίρια» στην Ολομέλεια ήδη από την έναρξη της σχετικής συζήτησης, με την παραδοχή του Γιώργου Κατρούγκαλου ότι οι αλλαγές αυτές θα προστεθούν, αφότου η ελληνική Βουλή κυρώσει τη Συμφωνία, να ανεβάζει στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο.
ΝΔ και ΚΙΝΑΛ εξαπολύουν δριμύ «κατηγορώ» για μία διαπραγμάτευση «εν κρυπτώ», ζητώντας εκ νέου την κατάθεση του τελικού κειμένου.
«Δεν μπορεί η Βουλή να εισέλθει σε συζήτηση θέματος για το οποίο δεν υπάρχουν τα έγγραφα που απαιτούνται», τόνισε ο Νίκος Δένδιας.
«Δεν επιτρέπεται να ψαρεύουμε σε θολά νερά», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος. «Τα ίδια θέματα είχαν τεθεί και στην έναρξη της Επιτροπής και οι λύσεις που δόθηκαν, δεν αμφισβητήθηκαν στη συνέχεια», σημείωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖ, Νίκος Ξυδάκης.
«Ζητώ να προσκομιστεί το Σύνταγμα των Σκοπίων όπως έχει διαπραγματευθεί η διπλωματία ότι θα είναι μετά από την ψήφιση της κύρωσης. Δεν διανοούμαι ότι δεν υπάρχει τέτοιο κείμενο. Αν δεν υπάρχει δεν τολμώ να σχολιάσω σε τι επίπεδο έγινε η διαπραγμάτευση. Η διαπραγμάτευση έγινε εν κρυπτώ. Με τις υπάρχουσες διατάξεις μπορούν απλώς να κρατήσουν το Σύνταγμα ως έχει και να κολλήσουν από πίσω όπως θέλουν την τροποποίηση.», επεσήμανε ο κ. Δένδιας.
«Ζητήσαμε εγγράφως οκτώ κείμενα. Χωρίς αυτά ξεκινά μια διαδικασία με ελλιπή ενημέρωση», σημείωσε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.
«Προέκυψε ότι πρώτα θα τελειώσουμε, θα κυρώσουμε και πρωτόκολλο και μετά θα κάνουν τις αλλαγές στο Σύνταγμά τους. Εκ του πονηρού ήρθε η κυβέρνηση εδώ με κείμενο που κατέβασε από site. Θέλουμε το επίσημο κείμενο που διαβίβασε η γειτονική χώρα στο ελληνικό ΥΠΕΞ. Αν δεν τα φέρετε δημιουργείτε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας», είπε ο ίδιος.
«Ο λόγος που προσκόμισα το δικό τους Σύνταγμα από την ιστοσελίδα τους είναι για να σας δείξω τον τρόπο που ακολουθούν για τις δικές τους αλλαγές στο συνταγματικό κείμενο. Οι αλλαγές από την αναθεώρηση δεν προστίθενται ως ενιαίο κείμενο, αλλά παρατίθενται στο τέλος του υπάρχοντος συνταγματικού κειμένου», απάντησε ο κ. Κατρούγκαλος.
Παίρνοντας το λόγο, ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης τόνισε ότι οι Σκοπιανοί δεν έχουν ολοκληρώσει τη συνταγματική τους αναθεώρηση και περιμένουν πρώτα να κυρωθεί η Συμφωνία στην ελληνική Βουλή.
«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή αυτό που ζητάτε γιατί δεν προβλέπεται στη γειτονική συνταγματική τάξη. Όμως έχουν εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις τους που προέρχονται από τη Συμφωνία. Αυτό που προέβλεψαν ότι αν εμείς δεν εκπληρώσουμε τις δικές μας υποχρεώσεις δεν θα συνεχίσουν και αυτοί τις δικές τους, είναι αυτονόητο και είναι στο πλαίσιο της τήρησης των συμφωνηθέντων», παραδέχτηκε ο κ. Κατρούγκαλος.
«Ο κ. Κατρούγκαλος επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους μας ότι οι αλλαγές θα παραμείνουν ένα απλό ψήφισμα, που θα είναι συμπληρωματικό κείμενο του υπάρχοντος Συντάγματος στα Σκόπια και το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αν θέλουν και όποτε θέλουν. Η Βουλή δεν μπορεί να εισέλθει στη συζήτηση αυτού του θέματος υπό αυτούς τους όρους», παρενέβη ο κ. Δένδιας.