Στα «χαρακώματα» για την κατάθεση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ
Με το… «καλημέρα» ανέβηκαν κατακόρυφα οι τόνοι στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται η Συμφωνία των Πρεσπών. Το κλίμα είναι εξίσου τεταμένο, όπως και στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, με εκατέρωθεν «πυρά» να εξαπολύονται από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η ΝΔ μέσω του Νίκου Δένδια επανέλαβε το αίτημά της για την κατάθεση ολόκληρου του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, κατηγορώντας εκ νέου την κυβέρνηση για διαπραγμάτευση «εν κρυπτώ».
Απαντώντας, η κυβέρνηση επεσήμανε ότι όλα τα θέματα αναλύθηκαν στην Επιτροπή, όπου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η Συμφωνία.
Παίρνοντας το λόγο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε πως η αξιωματική αντιπολίτευση «δεν θέλει να προχωρήσει στην ουσία της συζήτησης», κάνοντας λόγο για «προσχηματικές κραυγές».
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί η Βουλή να εισέλθει σε συζήτηση θέματος για το οποίο δεν υπάρχουν τα έγγραφα που απαιτούνται».
«Δεν επιτρέπεται να ψαρεύουμε σε θολά νερά», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος. «Τα ίδια θέματα είχαν τεθεί και στην έναρξη της Επιτροπής και οι λύσεις που δόθηκαν, δεν αμφισβητήθηκαν στη συνέχεια», σημείωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖ, Νίκος Ξυδάκης.
«Ζητώ να προσκομιστεί το Σύνταγμα των Σκοπίων όπως έχει διαπραγματευθεί η διπλωματία ότι θα είναι μετά από την ψήφιση της κύρωσης. Δεν διανοούμαι ότι δεν υπάρχει τέτοιο κείμενο. Αν δεν υπάρχει δεν τολμώ να σχολιάσω σε τι επίπεδο έγινε η διαπραγμάτευση. Η διαπραγμάτευση έγινε εν κρυπτώ. Με τις υπάρχουσες διατάξεις μπορούν απλώς να κρατήσουν το Σύνταγμα ως έχει και να κολλήσουν από πίσω όπως θέλουν την τροποποίηση.», επεσήμανε ο κ. Δένδιας.
«Ζητήσαμε εγγράφως οκτώ κείμενα. Χωρίς αυτά ξεκινά μια διαδικασία με ελλιπή ενημέρωση», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.
«Προέκυψε ότι πρώτα θα τελειώσουμε, θα κυρώσουμε και πρωτόκολλο και μετά θα κάνουν τις αλλαγές στο Σύνταγμά τους. Εκ του πονηρού ήρθε η κυβέρνηση εδώ με κείμενο που κατέβασε από site. Θέλουμε το επίσημο κείμενο που διαβίβασε η γειτονική χώρα στο ελληνικό ΥΠΕΞ. Αν δεν τα φέρετε δημιουργείτε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας», είπε ο ίδιος.
«Υπάρχουν σπέρματα αλυτρωτισμού σε αυτή τη Συμφωνία και είναι φανερά. Μπαίνουν στη Συμφωνία για να χρησιμοποιηθούν σε περιόδους κρίσης και όξυνσης που θα προκαλέσουν οι ίδιες δυνάμεις που έφτιαξαν τη Συμφωνία», επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.