Μέσω κλήρωσης, Δανέλλης και Μαυρωτάς στην Επιτροπή Εξωτερικών για τις Πρέσπες
Μετά από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν νωρίτερα μέσα στη Δευτέρα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την τοποθέτηση του Σπύρου Δανέλλη στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο Νίκος Βούτσης αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να θέσει το ζήτημα σε κλήρωση.
Όπως έγινε γνωστό μετά από τη συνεδρίαση της διάσκεψης των Προέδρων, έγινε κλήρωση για δύο θέσεις ανεξάρτητων βουλευτών στην Επιτροπή μεταξύ των Σπύρου Δανέλλη, Γρηγόρη Ψαριανού και Γιώργου Μαυρωτά, με τους Δανέλλη και Μαυρωτά να κληρώνονται για να πληρώσουν τις θέσεις.
Με βάση το αποτέλεσμα της κλήρωσης, υπάρχει πλειοψηφία 29-26 υπέρ της συμφωνίας. στην Επιτροπή.
«Ούτε πραξικόπημα υπάρχει, ούτε τίποτα άλλο απ’ αυτά τα ευφάνταστα και τις εικοτολογίες που διαβάζω» δήλωσε ο κ. Βούτσης υπαναχωρώντας από την αρχική πράξη τοποθέτησης Δανέλλη στην Επιτροπή. «Θα γίνει κλήρωση μεταξύ των τριών ανεξάρτητων βουλευτών που με επιστολή τους έκαναν γνωστό πως επιθυμούν να πάνε στην Εξωτερικών».
«Θυμάμαι τον παλιό και έμπειρο κοινοβουλευτικό τον Παναγιώτη του Λαφαζάνη που φώναζε από τα έδρανα ‘πραξικόπημα, πραξικόπημα’ και χειροκροτούσα κι εγώ βέβαια, αλλά ήταν άλλες οι περιστάσεις, δεν υπάρχει κανένα πραξικόπημα, όλα είναι στο φως» τόνισε ο Νίκος Βούτσης.
Σε δημοσιογραφική ερώτηση για το αν υπήρχαν άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές που θα επιθυμούσαν να μπουν στην κλήρωση η απάντηση του ΠτΒ ήταν πως οι υπόλοιποι ανεξάρτητοι πλέον βουλευτές του Ποταμιού –του επικεφαλής του συμπεριλαμβανομένου- δεν το επιθυμούσαν, ενώ άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι ήδη ενταγμένοι σε άλλες Επιτροπές της Βουλής.
Η συζήτηση για τις Πρέσπες στην Επιτροπή αναμένεται να ξεκινήσει σε μία περίπου ώρα (17:00) ενώ θα είναι μεταδίδεται από το Κανάλι της Βουλής.
Όπως ανέφερε ο κ. Βούτσης, «η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε ότι θα υπάρξουν δύο ημέρες συζήτησης στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, θα ακολουθήσει υποβολή έκθεσης της Επιτροπής και την Τετάρτη και Πέμπτη θα γίνει η συζήτηση στην Ολομέλεια, η οποία θα ξεκινάει στις 10 το πρωί και θα προχωρά όσο χρειαστεί. Θα είναι μια διαδικασία τεσσάρων ημερών και με τρόπο που θα δώσει την ευχέρεια να μιλήσουν όσοι βουλευτές εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών».