Για τις Πρέσπες τώρα η επόμενη «μάχη» - Ποιο δίλημμα έθεσε ο Τσίπρας
Τα δύσκολα… έπονται για τον πρωθυπουργό, ο οποίος αφότου εξασφάλισε την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, τώρα δίνει την επόμενη μάχη για την εξεύρεση της πλειοψηφίας επί των Πρεσπών.
Γνωρίζοντας πως τα «κουκιά» σε αυτή την αναμέτρηση βγαίνουν οριακά, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε χθες ξεκάθαρα το δίλημμα στη Βουλή, το οποίο έχει να κάνει με το γνωστό αφήγημα του πολιτικού και ιδεολογικού χάσματος ανάμεσα σε εκείνον και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτή τη φορά, όμως, πρόσθεσε στο επικοινωνιακό παιχνίδι του τη λεγόμενη «προοδευτική λύση», επιβεβαιώνοντας πως ο ίδιος διεκδικήσει για τον ΣΥΡΙΖΑ τον χώρο της κεντροαριστεράς.
Τονίζοντας, λοιπόν, πως «ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ διαμορφώνουν έναν νέο διπολισμό» και υπογραμμίζοντας πως ο μεσαίος χώρος παρουσιάζει ένα κενό, το οποίο πρέπει να καλυφθεί, ο κ. Τσίπρας έβαλε στο τραπέζι τις «γραμμές» των δύο πόλων: ο ένας, ο προοδευτικός με κέντρο τον ΣΥΡΙΖΑ και ο άλλος, ο δεξιός-συντηρητικός του κ. Μητσοτάκη. Έτσι, και με αφορμή την κρίσιμη ψηφοφορία επί των Πρεσπών, η οποία αναδεικνύεται σε καταλύτη των πολιτικών εξελίξεων, έθεσε στους βουλευτές το ερώτημα, με ποιο πόλο θα συνταχθούν.
Στο «μέτωπο» των Πρεσπών, λοιπόν, η Συμφωνία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες και να έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Όπως είναι αναμενόμενο, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα και με βάση τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς, που δημιουργήθηκαν μετά το «διαζύγιο» των κκ. Τσίπρα και Καμμένου, οι «ζυμώσεις» στο παρασκήνιο ολοένα και θα εντείνονται.
Ο πρωθυπουργός «καίγεται» να εξασφαλίσει την πλειοψηφία, αλλιώς θα βρεθεί αντιμέτωπος με σοβαρό πολιτικό πρόβλημα, το οποίο ενδέχεται να προκαλέσει ακόμη και έκτακτες εξελίξεις, δηλαδή πρόωρες εκλογές.
«Πονοκέφαλος» για το Μαξίμου αποτελεί το Ποτάμι, το οποίο αναθεώρησε τη στάση του, αφότου ο Σπύρος Δανέλλης διαφοροποιήθηκε, στηρίζοντας την κυβέρνηση με την 151η ψήφο.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η κυβέρνηση φέρεται να συγκεντρώνει πέραν των 145 ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ, τα «ναι» της κυρίας Κουντουρά, του κ. Παπαχριστόπουλου, της κυρίας Παπακώστα και του κ. Δανέλλη, ενώ ερωτηματικό μπαίνει δίπλα στον κ. Θεοχαρόπουλο.
Αν οι κκ. Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης δεν δώσουν τη θετική τους ψήφο, τότε οι Πρέσπες δεν περνούν με 151 «ναι».
Με «φόντο» αυτό πολιτικό «αλαλούμ», ο κ. Τσίπρας θα ρίξει όλα τα επικοινωνιακά «όπλα» στη μάχη, διατηρώντας το σενάριο της προσφυγής στις κάλπες τον ερχόμενο Μάιο. Μέχρι τότε η χώρα θα έχει κυβέρνηση ανοχής, η οποία θα περάσει και τα θετικά μέτρα, με την οικονομία να μένει εγκλωβισμένη σε ένα επικίνδυνο «σπιράλ» πολιτικής αβεβαιότητας.