Οι νέοι συσχετισμοί «κλονίζουν» την πλειοψηφία για τις Πρέσπες
Μία Βουλή σε κατάσταση «νευρικής κρίσης». Αυτή είναι η εικόνα, που παρουσιάζει η εγχώρια πολιτική σκηνή στη σκιά των νέων συσχετισμών, που κυριαρχούν στα παρασκήνια, μετά το «διαζύγιο» των κκ. Τσίπρα και Καμμένου.
Με τον πρωθυπουργό, όπως όλα δείχνουν, να ξεπερνά τον «σκόπελο» της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η αγωνία του Μεγάρου Μαξίμου τώρα εντείνεται για την κρίσιμη ψηφοφορία επί των Πρεσπών, με την πλειοψηφία να μην θεωρείται εξασφαλισμένη, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.
Η ανατροπή έρχεται από το Ποτάμι, αφότου ο Σπύρος Δανέλλης αποφάσισε να διαφοροποιηθεί από την κομματική γραμμή, αλλάζοντας τη στάση των κκ. Θεοδωράκη, Μαυρωτά και Λυκούδη όσον αφορά τις Πρέσπες.
Την ίδια ώρα, έχον αλλάξει και οι ισορροπίες στη σύνθεση των Επιτροπών της Βουλής, μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ και τη διαγραφή του κ. Δανέλλη από το Ποτάμι. Το πρόβλημα έγκειται στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, στην οποία η Συμφωνία θα εισαχθεί προς επεξεργασία.
Η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνα απαρτίζεται από 55 μέλη, εκ των οποίων αυτή τη στιγμή τα 27 προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα 28 είναι βουλευτές της αντιπολίτευσης, των ΑΝΕΛ και ανεξάρτητοι. Σε αυτή ωστόσο συμμετείχε και ο κ. Δανέλλης, ο οποίος πρέπει τώρα να αντικατασταθεί, που σημαίνει ότι λείπει μία ψήφος για την έγκριση της Συμφωνίας από την Επιτροπή.
Ακόμη κι αν όμως ο κ Δανέλλης αντικατασταθεί από κάποιο βουλευτή του Ποταμιού, ο οποίος θα δηλώσει «παρών», το αποτέλεσμα θα είναι η ισοψηφία.
Στο πλαίσιο αυτό, για ν’ αλλάξει η σύνθεση της Επιτροπής, θα πρέπει ο Πρόεδρος της Βουλής να επικαλεστεί τη δεδηλωμένη της κυβέρνησης και να ζητήσει να εκφραστεί η νέα κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή, προσθέτοντας ενδεχομένως σε αυτή δύο επιπλέον βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
«Όλες οι Επιτροπές θα αλλάξουν, αφότου η κυβέρνηση επαναβεβαιώσει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Οι υπηρεσίες θα το κάνουν αυτομάτως», δήλωσε ο ίδιος χθες.
Το ζήτημα έχει σηκώσει «θύελλες» στην Πειραιώς, όπου καταγγέλλουν «πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα».
Στο «κόκκινο» το θερμόμετρο
Με «φόντο» όλα τα παραπάνω, η σημερινή συζήτηση πριν την ψηφοφορία αναμένεται να συνεχιστεί σε ακόμη πιο έντονους τόνους αφενός ανάμεσα στους κκ. Τσίπρα και Μητσοτάκη, αφετέρου κατά των έξι πρόθυμων βουλευτών, που στηρίζουν την κυβέρνηση, δεχόμενοι κατηγορίες για «συναλλαγές».
Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η παραίτηση της κυρίας Παπακώστα, που δεν έγινε δεκτή από τον κ. Τσίπρα.
Οι «προβολείς» στη Σεβαστουπόλεως
Τα «βλέμματα» τώρα έχουν μεταφερθεί στη Σεβαστουπόλεως, από όπου εκπέμπονται τα μηνύματα είτε μη υπερψήφισης της Συμφωνίας είτε αποχής του κόμματος από τη διαδικασία, την οποία σημειωτέον η κυβέρνηση επισπεύδει με ρυθμούς εξπρές.
Αν και ο Αλέξης Τσίπρας προσέβλεπε στις ψήφους των Θεοδωράκη, Μαυρωτά και Λυκούδη – εκτός του Δανέλλη – για να «κλειδώσει» τις Πρέσπες, εντούτοις οι τελευταίες εξελίξεις έχουν σημάνει συναγερμό στην Ηρώδου Αττικού, καθώς τα κουκιά βγαίνουν… οριακά, αν οι παραπάνω οι κκ. Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης κάνουν «νερά».
Σημειώνεται πως «ναι» στις Πρέσπες αναμένεται να πουν οι 145 του ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Παπακώστα, η κυρία Κουντουρά, ο κ. Παπαχριστόπουλος, ο κ. Δανέλλης, ενδεχομένως και ο κ. Θεοχαρόπουλος από τη ΔΗΜΑΡ.