«Τρέχουν» για να εισάγουν τις Πρέσπες στη Βουλή
Την ώρα που στην Ολομέλεια της Βουλής συνεχίζονται οι τοποθετήσεις για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, που φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» μετά από τη στήριξη του Σπύρου Δανέλλη στο ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μπαράζ σεναρίων για τη συμφωνία των Πρεσπών, με το Μέγαρο Μαξίμου να θέλει να φέρει προς ψήφιση το deal με τα Σκόπια όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γίνεται.
Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να κατατεθεί και να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή την Πέμπτη και μετά να εισαχθεί στην Ολομέλεια, για να ψηφιστεί Παρασκευή ή Σάββατο. Πηγές της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών να γίνει πριν από τη διεξαγωγή του συλλαλητηρίου που οργανώνεται την Κυριακή 20 Ιανουαρίου στο Σύνταγμα, αν και υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο αυτό μπορεί να γίνει πράξη, καθώς οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες πρέπει να συντμηθούν δραματικά.
Οι ίδιες πηγές έτσι εξηγούν και την πίεση που άσκησε στο προεδρείο της Βουλής ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ώστε η διαδικασία για την ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, να μην διαρκέσει τρεις ημέρες, όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, αλλά δύο.
Οι παραπάνω εξελίξεις πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο της άσκησης πίεσης προς βουλευτές της αντιπολίτευσης που δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα το τι θα πράξουν στην ψηφοφορία επί της συμφωνίας.
Το Μαξίμου «κοιτάει» αρχικά στους βουλευτές του Ποταμιού, με τον αντιπρόεδρο του κόμματος, Γιώργο Μαυρωτά, να «δείχνει» προς ψήφιση των Πρεσπών κατά την ομιλία του για την ψήφο εμπιστοσύνης νωρίτερα μέσα στην Τρίτη.
Ακόμα, από την κυβέρνηση περιμένουν τη θέση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλου, που δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το τι θα πράξει όταν έρθει προς επικύρωση η συμφωνία στη Βουλή.