Ο Τσίπρας ταύτισε την ψήφο εμπιστοσύνης με την «πατριωτική συνείδηση»
Με το πολιτικό θερμόμετρο στο «κόκκινο», αλλά με τον πρωθυπουργό να ξεπερνά όπως όλα δείχνουν τον «κάβο» της πλειοψηφίας των 151, ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση επί της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία ζητήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου.
Η συζήτηση άρχισε με την ομιλία του πρωθυπουργού, ο οποίος αφότου έβγαλε «ύμνους» για την κυβέρνησή του, στη συνέχεια έκανε λόγο για ακόμη μία φορά για μία ειλικρινή και έντιμη σχέση, όσον αφορά τον πολιτικό «γάμο» με τους ΑΝΕΛ.
Τονίζοντας τις δήθεν «κόκκινες» γραμμές του Πάνου Καμμένου σχετικά με την επίλυση του ζητήματος του Σκοπιανού, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως ανέλαβε την πατριωτική ευθύνη, δίχως να υπολογίσει το πολιτικό κόστος.
Ο πρωθυπουργός, στην ουσία, επιχείρησε να προκαταβάλλει τη στάση του πρώην ΥΠΕΘΑ όσον αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως ο κ. Καμμένος «κάνει λάθος».
Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά ταύτισε την υπερψήφιση της κυβέρνησής του εκ μέρους των βουλευτών με πράξη «πατριωτικού συμφέροντος απέναντι στην ιστορία και την δημοκρατία»,
«Διαφωνώ, αλλά σέβομαι»
Υπάρχουν ορισμένοι που επί 20 χρόνια διακήρυτταν μια θέση που λέμε εθνική γραμμή. Την υπερψήφιζαν στις προγραμματικές δηλώσεις των κυβερνήσεών τους. Την διακήρυτταν στα διεθνή φόρα ως υπουργοί. Και σήμερα, μόνο και μόνο για να σώσουν το κομματικό μαγαζί, παριστάνουν ότι διαφωνούν. Ψάχνουν να βρουν επιχειρήματα μάλιστα εκεί που δεν υπάρχουν για να διαφωνήσουν. Για όλους αυτούς, θα πω απλά και καθαρά ότι η στάση τους είναι πολιτικά και ηθικά ανέντιμη», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
«Γιατί δεν διαφωνούν στην ουσία. Αλλά ψάχνουν να εφεύρουν ψεύτικα δήθεν σκοτεινά σημεία για να ψαρέψουν στα θολά νερά του εκλογικού τους ακροατηρίου. Εκεί βρίσκεται κατά την άποψη μου η διαφορά τους με άλλες πολιτικές δυνάμεις που δεν μιλησαν για σύνθετη ονομασία. Και εκεί βρίσκεται η διαφορά τους με τον εως πρόσγφατα εταίρου μου του Πάνου Καμμένου», σημείωσε.
«Από την πρώτη στιγμή διαφώνησε με την σύνθετη ονομασία. Διαφωνώ μαζί του. Ο ίδιος εξάλλου είπε σε ανύποπτο χρόνο ότι στο πλαίσιο της γραμμής της σύνθετης ονομασίας είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία. Η διαφωνία του αυτή τον οδήγησε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να αποσύρει τη στήριξη του. Δεν θεωρώ ότι πράττει σωστά ούτε και ότι μια τέτοια επιλογή ήταν αναπόφευκτη. Γιατί η επιλογή αυτή θέτει σε διακινδύνευση τις προσπάθειες όλες μιας κυβέρνησης που πέρασε από σαράντα κύματα για να καρποφορήσει, ακριβώς πάνω στην εποχή που βγαίνουν οι πρώτοι ανθοί. Πιστεύω ότι μπορούσε κάλλιστα να διατηρήσει τη διαφορετική του άποψη και θέση, χωρίς να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στη κυβέρνηση. Χωρίς να καταψηφίσει τη κυβέρνηση και μαζί τα αποτελέσματα για τα οποία και ο ίδιος έδωσε μάχες και αγώνες», είπε.
«Θα σεβαστώ όμως παρά την έντονη διαφωνία τη επιλογή του. Μια επιλογή όμως που με οδηγεί σήμερα ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας ζητώντας καθαρές λύσεις και στάση ευθύνης από όλους τους βουλευτές.
Η κυβέρνηση αυτή έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, αποκατέστησε τη κανονικότητα, στήριξε και προστάτευσε τους εργαζόμενους, διαφύλαξε τη κοινωνική συνοχή, έχει μπροστά ττης Συνταγματική θητεία 9 μηνών με πολύ σημαντικό έργο να ολοκληρώσει.
Έχουμε μπροστά μας, πρώτα από όλα, και οφείλουμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Μια κορυφαία μεταρρύθμιση που είναι αναγκαία για την ενίσχυση του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων, για την διεύρυνση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής αλλά και για να βάλουμε ένα τέλος στους θεσμούς της ατιμωρησίας», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Έκανε απολογισμό της 4ετίας
«Σε δέκα ημέρες από σήμερα συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την 25η του Γενάρη του 2015, την ημέρα που ο τόπος έζησε μία μεγάλη πολιτική αλλαγή και ανατροπή. Αυτή η αλλαγή δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης που βίωσε η πατρίδα μας, της μεγαλύτερης κρίσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
«Τον Γενάρη του 2015, ο ελληνικός λαός έκανε μία ιστορική επιλογή, να εμπιστευτεί σε μία κυβέρνηση, σε πολιτικά κόμματα που δεν είχαν κυβερνήσει να οδηγήσουν τη χώρα στην έξοδο από τα μνημόνια, να μπει σε πρώτη προτεραιότητα αυτό που ονομάζεται ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας».
«Από τότε» συνέχισε, «μεσολάβησαν πολλά. Κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Είχαμε μία δύσκολη διαπραγμάτευση το καλοκαίρι του 2015, το δύσκολο συμβιβασμό, όταν αναγκαστήκαμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να έχουμε σήμερα πόδια και να περπατάμε μπροστά.
Περί... εξαντλητικών διαπραγματεύσεων
Κάνοντας μία ακόμη προεκλογική «πρόβα», ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ακολούθησαν οι εξαντλητικές διαπραγματεύσεις των τεσσάρων αξιολογήσεων, η προσφυγική κρίση, για να τονίσει ότι «σήμερα μετά από όλα αυτά η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα».
«Το δικό μας μέλημα δεν ήταν μόνο να βγούμε από το πρόγραμμα. Αλλά να θέσουμε την κοινωνική πλειοψηφία στο επίκεντρο της προσοχής μας», σημείωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη διήμερη συζήτηση επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
«Ανάσταση» του «ηθικού πλεονεκτήματος»
Σε αυτό το σημείο δε επιχείρησε την «ανάσταση» του λεγόμενου «ηθικού πλεονεκτήματος», επισημαίνοντας τα πεπραγμένα αυτής της κυβέρνησης είχαν ένα και μοναδικό στόχο: «να κρατήσουν την κοινωνία όρθια ώστε να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στη δυνατότητα της πολιτικής να επιλύει προβλήματα με γνώμονα τα συμφέροντα των πολλών».
«Αλλά να είναι το σάλπισμα για την οικοδόμηση της νέας Ελλάδας του 21ου αιώνα, ώστε να μην είναι η έξοδος από τα Μνημόνια μια κενή ημερομηνία», πρόσθεσε.
Σε αυτό το πλαίσιο απαρίθμησε ορισμένες κομβικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης: 100 δόσεις, προστασία της πρώτης κατοικίας, πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, χτύπημα της μαύρης και αδήλωτης εργασίας, αποκατάσταση των απολυμένων του δευτέρου μνημονίου, στήριξη του ΕΣΥ με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και ενίσχυση των υποδομών, θεσμοθέτηση της καθολικής πρόσβασης των ανασφάλιστων στα νοσοκομεία, ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια ασυδοσίας, κοινωνικά μερίσματα για τρία συνεχόμενα χρόνια που ξεπερνούν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, επιστροφή των αναδρομικών σε γιατρούς, πανεπιστημιακούς, ένστολους και δικαστικούς, ενίσχυση της εκπαίδευσης και της έρευνας, «αγώνας κόντρα στη διαπλοκή και τη διαφθορά που κατέτρωγε την ελληνική οικονομία αλλά και την αξιοπιστία των θεσμών από τα μέσα».
«Η Αυγή του 2019»
«Η αυγή του 2019 είναι η αυγή και μιας νέας εποχής για την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Είπε ότι «τον Αύγουστο του 2018 παρά τις καταστροφολογικές προβλέψεις του κ. Μητσοτάκη καταφέραμε να επιτύχουμε την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια».
Πρόσθεσε ότι «ταυτόχρονα καταφέραμε να ρυθμίσουμε το ελληνικό χρέος καθιστώντας το για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία βιώσιμο». «Κάτι που», όπως σχολίασε, «οι προηγούμενες κυβερνήσεις ποτέ δεν πέτυχαν και ούτε είχαν ελπίδα να πετύχουν, καθώς αυτοί οι ‘επαγγελματίες' της πολιτικής που τέτοιες μέρες πριν πέντε χρόνια ζητούσαν ακόμη πιστοποιητικά βιωσιμότητας. Κι ήρθαμε εμείς και καταφέραμε τους καλύτερους δυνατούς όρους για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «έχουμε σήμερα καταφέρει να εξασφαλίσουμε πλήρως τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες μέχρι το 2020 με το ‘μαξιλάρι’ ρευστότητας του ESM αλλά και να επαναφέρουμε το επίπεδο των επιτοκίων δανεισμού στα προ κρίσης επίπεδα».
«Ολα αυτά τα πετύχαμε με το λιγότερο δυνατό κόστος απέναντι στους πιο ευάλωτους, κρατώντας την κοινωνία όρθια», συνέχισε.