Δεν τελειώνουν οι μεταρρυθμίσεις για την Ελλάδα, το μήνυμα της Μέρκελ
Τις θέσεις της Γερμανίας για το ζήτημα της πορείας της ελληνικής οικονομίας μετά από το τέλος των δημοσιονομικών προγραμμάτων καθώς και για την ταχεία επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τα Σκόπια και την Αθήνα κόμισε η Άγκελα Μέρκελ στον Αλέξη Τσίπρα, όπως προκύπτει από τα όσα δήλωση η καγκελάριος στη συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μιλώντας μετά τον πρωθυπουργό, η κ. Μέρκελ ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα λέγοντας πως «πράγματι, κλείνει ένα κύκλος. Γνωρίζω ότι οι άνθρωποι εδώ πέρασαν πολύ δύσκολα, μέσα από πολύ δύσκολες και επώδυνες μεταρρυθμίσεις, κυρίως όσοι δεν είχαν δουλειά».
«Οι Έλληνες πέρασαν δύσκολα, κατά τη διάρκεια της κρίσης και χαίρομαι ιδιαίτερα που η Ελλάδα ξεπέρασε τα προβλήματα, αλλά δεν είναι το τέλος των μεταρρυθμίσεων, είναι η απαρχή. Τα προβλήματα δεν έχουν περάσει τελείως», πρόσθεσε.
Όπως τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας «προσπαθούμε να συμβάλουμε και να προσφέρουμε προοπτικές στους νέους ανθρώπους. Έχουμε δρομολογήσει πρωτοβουλία στον τομέα των εξαγωγών», αναφέροντας ότι «οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 16% πέρυσι».
Σύμφωνα με την Μέρκελ, η Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης το 2019 και ευχαρίστησε για αυτή την τιμή, όπως ανέφερε.
Αναφερόμενη στη Συμφωνία των Πρεσπών, η κ. Μέρκελ τόνισε πως το νέο όνομα δίνει σαφήνεια και δίνει τη δυνατότητα στη «Βόρεια Μακεδονία» να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.
Για το προσφυγικό, η Άγκελα Μέρκελ υπογράμμισε πως η Ελλάδα αντιμετώπισε εν μέσω κρίσης μεγάλα προβλήματα.
«Προσπαθήσαμε να βρούμε λύση με τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας», σημείωσε και πρόσθεσε πως «είναι απαραίτητη η διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το ζήτημα του προσφυγικού - μεταναστευτικού».
Μιλώντας για το Σκοπιανό, ανέφερε ότι «είμαι ευγνώμων στον Αλ.Τσίπρα που προσπάθησε να βρει λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Δημιουργείται σαφήνεια και δίνεται η ευκαιρία στην Βόρεια Μακεδονία να γίνει μέλος της ΕΕ. Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Έλληνα πρωθυπουργό γι΄αυτό το τόσο αποφασιστικό βήμα, που δεν θα ωφελήσει μόνο την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ αλλά όλους μας».
Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και ειδικότερα σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν οικονομικά ανταλλάγματα για τη συμφωνία των Πρεσπών, η καγκελάριος δήλωσε «δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των ενεργειών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και των δημοσιονομικών συζητήσεων. Με εκπλήσσει που πρέπει να απαντήσω σε αυτό.
Μιλώντας για το εάν θα ασκήσει πιέσεις στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη για να αλλάξει στάση επί της συμφωνίας των Πρεσπών, η κ. Μέρκελ υποστήριξε πως «δεν πρόκειται να εμπλακώ στα σχέδιο των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι η λύση του ονοματολογικού θα είναι προς όφελος της Ελλάδας της Β. Μακεδονίας και της Ευρώπης. Θα θέσω στον κ. Μητσοτάκη την υπόθεση όπως σας την παρουσίασα αλλά δε νομίζω ότι θα επηρεάσω».
Για το προσφυγικό, η Γερμανίδα ηγέτιδα δήλωσε πως «η συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας δεν έχει υλοποιηθεί με τον τρόπο που θέλαμε όπως οι επιστροφές. Θα εργασθούμε με την Ελλάδα για να βελτιωθούν κάποια σημεία της συμφωνίας. Συμφωνήσαμε σήμερα ότι για τους πρόσφυγες που δεν έρχονται από τη Συρία αλλά από άλλες χώρες δεν ισχύει η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και προσπαθούμε να βρούμε άλλους τρόπους στήριξης».
Από την πλευρά του και απαντώντας στο ίδιο ζήτημα, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως «συζητάμε εδώ και 3 χρόνια στην Ευρώπη αν θα στηρίζουμε χώρες που αντιμετωπίζουν θέματα όπως το προσφυγικό, με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης ή όχι. Με την κ. Μέρκελ βρεθήκαμε σε μετερίζι μάχης επ' αυτού, με κοινές αρχές.
Φοβάμαι ότι αν δεν τα καταφέρουμε σε αυτό το ζήτημα, τα επόμενα χρόνια θα βρεθούμε σε πολύ δύσκολη θέση. Το μεταναστευτικό είναι το πρόβλημα του μέλλοντος π θα αντιμετωπίσουμε απέναντι σε έναν κόσμο με πολέμους και με μια Ευρώπη που γερνάει»
Απαντώντας σε ερώτηση για το τι τι άλλαξε και τώρα υποδέχτηκε την κ. Μέρκελ, ενώ την προηγούμενη επίσκεψη της στην Αθήνα, ήταν με τους διαδηλωτές, ο κ. Τσίπρας είπε «όταν είσαι πρωθυπουργός είσαι υποχρεωμένος να εκπροσωπείς όλους τους πολίτες της χώρας, είσαι υποχρεωμένος εκτός από το να διεκδικείς το δίκιο, να βρεις και τον δρόμο τον ρεαλιστικό ώστε η συνισταμένη να είναι επωφελής για όλους κι αυτή είναι μια δύσκολη συνθήκη».