Παππάς: Ο Μάιος ένα όριο εκλογών, αν δεν υπάρξει πλειοψηφία
Τον ερχόμενο Μάιο θέτει ως ένα όριο εκλογών, αν δεν υπάρξει πλειοψηφία, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, μιλώντας στο κανάλι Open την επομένη της συνέντευξης του πρωθυπουργού.
«Είναι καθαρά τα διλήμματα και σε αυτά απάντησε με ξεκάθαρο τρόπο ο πρωθυπουργός. Καλείται να απαντήσει η αντιπολίτευση και θα απαντήσει και ο λαός (…). Θα απαντήσει και ο κυβερνητικός εταίρος» σημείωσε ο ίδιος.
Ο κ. Παππάς είπε ότι με τον κ. Καμμένο η κυβέρνηση έχει μια συνεργασία που άντεξε μέσα στον χρόνο και πέρα από τις αρχικές εκτιμήσεις ακόμα και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτήρισε "άψογη" τη συνεργασία τους, η οποία «δεν εμπόδισε τον ΣΥΡΙΖΑ να νομοθετήσει τις πρωτοβουλίες που ήθελε».
«'Εχουμε ένα σημαντικό πρόβλημα, το γνωρίζαμε» παραδέχθηκε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Ο πρωθυπουργός ήταν απολύτως ξεκάθαρος και στη συνάντησή τους θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Κρατάμε αυτό που έχει πει ο κ. Καμμένος σε εκείνο το επεισοδιακό υπουργικό συμβούλιο. Κρατάμε αυτή του τη δήλωση. Τα χαρτιά είναι ανοιχτά πάνω στο τραπέζι και ο καθένας καλείται να κάνει τις επιλογές του». Συνεχίζοντας στο ίδιο πλαίσιο, ο Ν. Παππάς είπε ότι δεν θα προδικάσει τη θέση του Π. Καμμένου, λέγοντας ότι «είναι αρμόδιος αυτός και τα στελέχη του να διατυπώσουν τις θέσεις τους».
Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ απαντώντας για το νούμερο όσων βουλευτών αναμένεται να στηρίξουν την κυβέρνηση, σχολίασε ότι δεν θα μπουν σε ονοματολογία. «Όποιος κάνει ρεπορτάζ και δει τις σαφείς και τις λιγότερο σαφείς δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών, από όλο το πολιτικό φάσμα, αντιλαμβάνεται ότι η Νέα Δημοκρατία ζει τη διάψευση νούμερο διακόσια τόσο…» σχολίασε, τονίζοντας: «Δεν θα "πέσουμε", όσο και αν το πιστεύει η Νέα Δημοκρατία». Ο κ. Παππάς συμπλήρωσε ότι τα πράγματα σε σχέση με το πώς λειτουργεί το Σύνταγμα είναι σαφή, αναφέροντας ότι θα αναζητηθεί η πλειοψηφία στη Βουλή. Το χαρακτήρισε πολιτικά ορθό και συνταγματικά καθιερωμένο, υπογραμμίζοντας ότι «η Βουλή έχει την πλειοψηφία και για τις Πρέσπες και για τη συνέχιση του κυβερνητικού έργου μέχρι την εξάντληση της τετραετίας».
Υποστήριξε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι απολύτως σαφές, και αναφέρθηκε και αυτός σε όσα είπε στη χθεσινή του συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας ως κυβερνητικές πρωτοβουλίες που μένει να γίνουν, (120 δόσεις, προστασία Α' κατοικίας, επιδόματα, Συνταγματική αναθεώρηση κλπ), προσθέτοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία ακόμα και εκεί (σ.σ. Συνταγματική αναθεώρηση) άλλαξε τη στάση της για το άρθρο 86». «Διαμορφώνεται ένα τοπίο στο οποίο ασφαλώς και δεν πρέπει οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να μην τοποθετηθούν σε αυτά τα κρίσιμα διλήμματα» τόνισε.
Απαντώντας για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σημείωσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση «θα δρομολογήσουμε τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες και θα προχωρήσουμε με τα προβλεπόμενα» συμπληρώνοντας ότι «ο Μάιος είναι ένα όριο» σε περίπτωση που δεν θα υπάρξει πλειοψηφία.
Ανέφερε ότι οι Πρέσπες δεν είναι το μόνο καθοριστικό μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και εξήγησε ότι «με τον Π. Καμμένο συνεργαστήκαμε και βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, σε μια πορεία σταθεροποίησης». Σχετικά με την επικείμενη συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου είπε χαρακτηριστικά: «Παρασκευή κοντή γιορτή».
Καλούμενος να απαντήσει σε σενάρια ανασχηματισμού, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε ότι «ο μόνος αρμόδιος είναι ο πρωθυπουργός και έχει δείξει ότι οι αποφάσεις που παίρνει είναι με κριτήρια που εγγυώνται τη συνέχιση και τη διεύρυνση της στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής. Ο στόχος διεύρυνσης της στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής είναι διαρκής».
Απαντώντας για τη στάση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Θ. Παπαχριστόπουλου, ανέφερε ότι «ο κ. Παπαχριστόπουλος έχει κρυστάλλινη θέση από την αρχή», συμπληρώνοντας ότι δεν έχει μπει ούτε αυτός ούτε κανείς άλλος σε μια λογική του "δούναι και λαβείν", υπογραμμίζοντας ότι οι άνθρωποι μπορούν να εκφράζουν τη γνώμη τους.
«Η Νέα Δημοκρατία έχει δείξει δείγματα εξαγοράς το τελευταίο διάστημα με ανθρώπους που αλλάζουν θέση στον αέρα. Εμείς τέτοια πράγματα δεν κάνουμε. Εμείς λέμε καθαρά τη θέση μας» ανέφερε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, επαναλαμβάνοντας ότι η προσπάθεια διεύρυνσης του τόξου των δυνάμεων που μπορούν να στηρίξουν την κυβερνητική προσπάθεια, είναι αυτονόητη και διαρκής.
Επανερχόμενος στο θέμα με τον Π. Καμμένο, ο κ. Παππάς σημείωσε ότι δεν υπάρχουν αποστάσεις με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ κάνοντας λόγο για μια φιλία (σ.σ. Τσίπρα - Καμμένου) η οποία εδράζεται σε καθαρές κουβέντες. Επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός χθες έκανε καθαρή τη θέση του, και παραδέχθηκε ότι αυτή η χρονική συγκυρία «είναι όντως η πιο δύσκολη στιγμή της συγκυβέρνησης».
Κλείνοντας, ο Ν. Παππάς υπογράμμισε ότι «αυτά τα καίρια διλήμματα ενώπιον των οποίων βρισκόμαστε αυτές τις μέρες, καλούν και τους ανθρώπους που έχουν διαχειριστεί τις τύχες της χώρας να τοποθετηθούν. Δεν μπορεί να σιωπά ούτε ο κ. Σημίτης, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός και διαχειρίστηκε το θέμα και θυμήθηκε προχθές να μας πει ότι πρέπει να ξαναμπούμε στα μνημόνια, ούτε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος είναι επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Και ο κ. Καραμανλής πρέπει να τοποθετηθεί, θεωρώ ότι έχει ας πούμε "μισοτοποθετηθεί" με τη στάση του, αλλά μια πιο ξεκάθαρη απάντηση θα διευκόλυνε τους πάντες. Διλήμματα υπάρχουν πάντα στην πολιτική και αυτόν τον καιρό είναι και πολύ έντονα. Η κυβέρνηση τα απάντησε. Καλείται να τα απαντήσει και η αντιπολίτευση και θα κληθεί να απαντήσει και ο λαός. Εάν θα συνεχίσει να βαδίζει το δρόμο της ελπίδας και της δίκαιης ανάπτυξης ή της καταστροφής και του ολέθρου και της επιστροφής στην κατάσταση που μας χρεοκόπησε».