Τσίπρας: Θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης, αν φύγει ο Καμμένος
Την είδηση πως σε περίπτωση που οι ΑΝΕΛ και ο Πάνος Καμμένος άρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση για τη συμφωνία των Πρεσπών, τότε θα ζητήσει ψήφος εμπιστοσύνης από τη Βουλή έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Τετάρτης.
Ακόμα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας σε περίπτωση που χρειαστεί, λέγοντας πως «το Σύνταγμα δίνει ένα τέτοιο δικαιώμα», συμπληρώνοντας ότι «πολιτικό πρόβλημα θα υπάρχει. Σε μια τέτοια περίπτωση θα προχωρήσω εν ευθέτω χρόνο σε πρόωρες εκλογές, με χρονικό κριτήριο κρίσιμες πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουμε».
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο OPEN TV, στο «πιστεύω ότι το θέμα της ΠΓΔΜ δεν είναι ένα θέμα που έχει διχάσει τελευταία την κοινή γνώμη αλλά ένα πρόβλημα άλυτο, βαρίδι στην εξωτερική πολιτική της χώρας».
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως θεωρεί τη συμφωνία των Πρεσπών μεγάλο επίτευγμα της διακυβέρνησης του, λέγοντας ότι «το 2ο σημαντικότερο επίτευγμα της θητείας μου, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, είναι η αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της Ελλάδας».
Ακόμα, υποστήριξε πως «η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον για αστάθεια στα βόρεια συνορά της και για διάσπαση της ΠΓΔΜ».
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός είπε «δε βλέπω τα πράγματα μέσα από την οπτική του επόμενου τριμήνου, από το πρόσκαιρο όφελος, αλλά από την οπτική του εθνικού και πατριωτικού συμφέροντος που θα έχει η χώρα από την επίλυση ενός ζητήματος που λιμνάζει».
Κάνοντας επίθεση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «δυο φορές κάλεσα τους αρχηγούς των κομμάτων να συζητήσουμε το θέμα της ΠΓΔΜ, στο γραφείο μου. Δεν περίμενα ότι ο αρχηγός της ΝΔ θα είχε αυτή τη συμπεριφορά με μοναδικό γνώμονα την εσωκομματική ισορροπία».
«Ο κ. Μητσοτάκης μετέθετε διαρκώς τον πήχη και μετά ανακάλυψε θέμα εθνότητας και γλώσσας, που είναι ανύπαρκτο. Βρίσκει διαρκώς αιτίες για να κερδοσκοπήσει πολιτικά» πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην επικύρωση της συμφωνίας από Αθήνα και Σκόπια, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε «ανεξαρτήτως της συζήτησης που έχει γίνει, όλοι γνωρίζουμε όλα [για τη συμφωνία των Πρεσπών και κανείς βουλευτής δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει. Τίποτα δεν είναι κρυφό και όλοι θα πάρουν τις ιστορικές ευθύνες τους».
Σε ερώτηση για την ψηφοφορία στη Βουλή της ΠΓΔΜ, δήλωσε πως «πιστεύω ότι το αποτέλεσμα της συζήτησης στη βουλή των Σκοπίων θα είναι θετικό».
Επιπλέον, σημείωσε ότι «αν μετά από την αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ κλπ, έρθουμε εμείς εδώ και πούμε ότι επειδή ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να διασπάσει το κόμμα του ο κ. Σαμαράς ή ο κ. Καμμένος θα έχει πρόβλημα με το εκλογικό του ακροατήριο, θα ξεφτιλιστούμε διεθνώς».
Μιλώντας για το χρονοδιάγραμμα της έλευσης της συμφωνίας στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας είπε «μόλις κοινοποιηθεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Σκόπια & διασφαλιστεί η τήρηση της συμφωνίας στην ΠΓΔΜ, θα ζητήσω από τον ΠτΔ να κινηθούμε άμεσα για την κύρωση της συμφωνίας».
«Πιθανότατα μέσα στον Ιανουάριο», πρόσθεσε.
«Στόχος μου η εξάντληση της 4ετίας»
Θέλοντας να απομακρύνει τα σενάρια για άμεση προσφυγή σε πρόωρες κάλπες, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019. Αυτός είναι ο στόχος μου. Αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει, σε πείσμα όλων, και την τελευταία μέρα που της δίνει το Σύνταγμα».
«Χαλαρός» για τον Καμμένο
Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις του κυβερνητικού εταίρου για το Σκοπιανό, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που σε ν/σ που φέρνει η κυβέρνηση ο κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί. Δεν είναι σαν όλα τα άλλα, βέβαια, αλλά απέναντι στα εθνικά θέματα ο καθένας δικαιούται να παίρνει θέση.
Ο Π.Καμμένος διαφέρει από τον Κ.Μητσοτάκη στο θέμα της ΠΓΔΜ γιατί και το 2007 είχε κρατήσει την ίδια στάση απέναντι στη γραμμή Καραμανλή για καμία αναφορά στην όρο "Μακεδονία"» πρόσθεσε.
Για την ψήφο εμπιστοσύνης
Μιλώντας για τη συνάντηση που θα έχει με τον κ. Καμμένο την ερχόμενη Παρασκευή, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «το ότι ο Π.Καμμένος λέει ότι δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση ή να ψηφίσει μια πρόταση μομφής Μητσοτάκη, δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία κυβερνητική κρίση. Πιστεύω ότι δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. Αυτό θα του ζητήσω την Παρασκευή».
Στη συνέχεια, αποκάλυψε πως «αν δεν το κάνει, θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης. Αλλά δεν πιστεύω ότι θα το κάνει».
«Δεν γνωρίζω αν θα έχω τις ψήφους για μια ψήφο εμπιστοσύνης. Ξέρω ότι το βάρος αυτό είναι μεγάλο για τον κυβερνητικό μου εταίρο και δεν θα το αναλάβει. Αν το κάνει και πει ότι δεν στηρίζει την κυβέρνηση θα πάμε στη Βουλή και θα μάθουμε αν έχουμε τις ψήφους» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Ακόμα, ανέφερε ότι «εγώ δεν κάνω κινήσεις κάτω από το τραπέζι. Η συμφωνία είναι εδώ και ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Αν ο εταίρος μου άρει την εμπιστοσύνη του, πρώτα θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης και μετά θα φέρω τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Πρόσθετα, είπε ότι «δεν έχω άγχος και καμία αγωνία, γιατί ξέρω ότι κάνω το σωστό. Αυτός που βλέπω να έχει μεγάλο άγχος είναι ο κ.Μητσοτάκης. Αλλά δεν θέλει να πάμε σε εκλογές τώρα χωρίς να έχει ψηφιστεί η συμφωνία. Ο κ. Μητσοτάκης ψηφοθηρεί με ελεεινό τρόπο».
Ανοιχτό το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε επίσης ότι «το ποιος θα είναι υπουργός στο μέλλον, είναι δευτερεύον. Σημασία έχει να υπάρχει σταθερότητα στον τόπο. Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλά σχήματα κυβερνητικών συνεργασιών που δεν συμμετέχουν όλοι οι εταίροι πάντα με υπουργεία».
Αφήνοντας ανοιχτό το «παράθυρο» για μια κυβέρνηση μειοψηφίας στη Βουλή, ο πρωθυπουργός είπε «το Σύνταγμα είναι απόλυτα σαφές στο πότε μια κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Ακόμα κι ας δεν έχεις 151 βουλευτές δεν έχεις συνταγματικό πρόβλημα να συνεχίσεις. Στην Ευρώπη υπάρχουν 12 κυβερνήσεις συνεργασίας. Συνταγματικό πρόβλημα δεν θα έχω [χωρίς πλειοψηφία 151], αλλά πολιτικό πρόβλημα θα υπάρχει. Σε μια τέτοια περίπτωση θα προχωρήσω εν ευθέτω χρόνο σε πρόωρες εκλογές, με χρονικό κριτήριο κρίσιμες πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουμε» συμπλήρωσε.
Παυλόπουλος για δεύτερη θητεία στην ΠτΔ
Σε ερώτηση για το εάν πρόκειται να στηρίξει τον Προκόπη Παυλόπουλο για μια δεύτερη θητεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας απάντησε καταφατικά, λέγοντας πως «απολύτως ναι [θα ξαναπροτείνω τον Πρ.Παυλόπουλο για ΠτΔ]. Έχει υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας με έναν τρόπο εξαιρετικό, υπερκομματικό.
Για τη Novartis
Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Novartis και απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε «είχα την ενημέρωση που οφείλω να έχω από τον θεσμικό μου ρόλο. Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες ούτε είναι ρόλος μου να κρίνω. Θεωρώ ότι το σκάνδαλο αυτό είναι υπαρκτότατο, ένα από τα μεγαλύτερα της μεταπολίτευσης».
Συνέχισε, λέγοντας ότι «η υπόθεση αυτή πρέπει να φτάσει ως το τέλος και να διαλευκανθεί. Μίλησα και στη Βουλή για τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες που μας οδήγησαν σε αυτό. Για τις ποινικές ευθύνες αρμόδια είναι η δικαιοσύνη».
Υπερασπίζοντας τον Παύλο Πολάκη, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «ο κ. Πολάκης έχει ένα ύφος που τον χαρακτηρίζει την επικοινωνία του αλλά σημασία έχει η ουσία αυτών που λέει. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, που έχει άμεση εμπλοκή γιατί έχει δώσει στοιχεία για την έρευνα έστειλε επιστολή στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου λέγοντας ότι αυτές οι υποθέσεις δεν πρέπει να κωλυσιεργούν. Και έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή. Αυτό ήταν λάθος και του το είπα».
«Εγώ λέω να αφήσουμε την δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Έχει προβλήματα, υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά στο θέμα αυτό πρέπει να σταθούμε υπεράνω των αντιδικιών. Είναι πλήγμα στη δημοκρατία η a priori κριτική στη δικαιοσύνη» συμπλήρωσε.
Ακόμα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «ο μέσος πολίτης μπορεί να καταλάβει πώς συμπεριφέρονται ορισμένοι. Ενεπλάκησαν 8 πρόσωπα στην υπόθεση Novartis, γιατί έχουμε έναν άθλιο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Βλέπω μόνο συγκεκριμένους από τους 8 στα κάγκελα. Αυτό κάτι μου λέει».
«Η οικονομία είναι το μεγάλο μου ατού»
Μιλώντας για τα ζητήματα οικονομίας, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «η οικονομία είναι το μεγάλο μου ατού και το μεγάλο επίτευγμα αυτή της κυβέρνησης».
Για το εάν πρόκειται να προχωρήσει στην επιστροφή των αναδρομικών καθώς και στο ενδεχόμενο 13ης σύνταξης, ο πρωθυπουργός απάντησε «αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων, να δώσει ό,τι περισσότερο μπορεί ειδικά σε αυτούς που έχουν ανάγκη».
Ακόμα, υποστήριξε πως «είναι προφανές ότι θα συμβεί η ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου με μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη του 2019».
πΑναφερόμενος στις παλιότερες κυβερνήσεις, ο κ. Τσίπρας σχολίασε «εγώ είμαι 4 χρόνια πρωθυπουργός και κρίνομαι, η ευθύνη μου είναι να μοιράζω βάρη. Οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί μοίραζαν λεφτά, ελαφρύνσεις. Τώρα ξεκινήσαμε να μοιράζουμε και ελαφρύνσεις. Τώρα δείχνουμε το πρόσημο του τι σημαίνει αριστερά».
Το Φεβρουάριο η επίσκεψη στην Τουρκία
Σε ερώτηση για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός είπε «προγραμματίζω να επισκεφθώ την Τουρκία, τον επόμενο μήνα. Όπως είναι τα πράγματα στην περιοχή μας, η μόνη δυνατότητα μιας ουσιαστικής επικοινωνίας είναι σε ανώτερο επίπεδο.
Για πρώτη φορά -και παίζει ρόλο η στρατηγική που ακολουθήσαμε στην εξωτερική πολιτική τα τελευταία χρόνια- η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που μπορεί να απειλείται» τόνισε.
Σχολιάζοντας την αυριανή επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, δήλωσε πως «η κ. Μέρκελ έπαιξε έναν καθοριστικό ρόλο τα τελευταία χρόνια. Έχει και ευθύνη και πιστώνεται τα θετικά που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Η σχέση μας έχει να κάνει με τα δύσκολα χρόνια που προηγήθηκαν και για τους δυο μας.
Ήθελε πολύ και η ίδια εδώ και καιρό να έρθει στην Ελλάδα. Ήθελα να την προσκαλέσω μετά το τέλος της κρίσης για να αναδειχθεί η στήριξή της» συμπλήρωσε.