Μία Μέρκελ δεν φέρνει την άνοιξη...
Για τον Αλέξη Τσίπρα η Άγκελα Μέρκελ ήταν πριν μερικά χρόνια η "πιο επικίνδυνη πολιτικός της Ευρώπης". Μετά την αρχική περίοδο όπου οι σχέσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν στον πάγο, πλέον έχει γίνει για αυτόν σημαντική εταίρος.
Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ετοιμάζονται να υποδεχτούν μετά… βαΐων και κλάδων την άλλοτε ανεπιθύμητη καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, προσδοκώντας εκτός των άλλων και μία καλή κουβέντα για την ελληνική οικονομία, που θα βοηθούσε και την προσπάθεια για έξοδο στις αγορές.
Το ταξίδι Μέρκελ στην Αθήνα, κατά το οποίο όπως όλα δείχνουν θα συζητήσει εκτός από το θέμα των Σκοπίων και το φιλόδοξο εγχείρημα επιστροφής της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές .
Η κυβέρνηση αναμένει να δηλώσει δημόσια την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, όμως οι αγορές δεν πρόκειται να… ακούσουν την καγκελάριο, η οποία βρίσκεται στη δύση της πολιτικής καριέρας .
Η Γερμανία αλλά και γενικότερα η Ε.Ε συνεχίζει να είναι επιεικής" με την Ελλάδα παρά το ότι ο Τσίπρας έχει εξαγγείλει δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις στον δημόσιο τομέα συνεχίζοντας με τον τρόπο αυτό το σύστημα πελατειακών σχέσεων, που θεωρείται μια από τις αιτίες της ελληνικής κρίσης χρέους. Ούτε προχωρά στις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί, κάτι που θα οδηγήσει τους δανειστές να του βγάλουν «κίτρινη» κάρτα στον επερχόμενο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.
Αλλά ο Τσίπρας έχει μπροστά του προσεχώς εκλογές.
Και η Καγκελάριος δεν βλέπει πια τον πρωθυπουργό ως πολιτικό παρία αλλά ως πραγματιστή, λόγω και του συμβιβασμού που δρομολόγησε στο πλαίσιο της διαμάχης για το ονοματολογικό με τη γειτονική ΠΓΔΜ, όπως έγραψε προσφάτως η γερμανική Handelsblatt.
Αυτή τη φορά η Άνγκελα Μέρκελ δεν έρχεται για να επιτηρήσει την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος όπως είχε κάνει το 2012 και το 2014.
Ασφαλώς και η καγκελάριος έρχεται γιατί θεωρεί ότι πρέπει να εξασφαλίσει ότι θα γίνει κάτι στο οποίο έχει επενδύσει και αυτή: να επικυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και θα προσπαθήσει να διομορφώσει ενός ευρύτερου συσχετισμού υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών
Όμως, την ίδια στιγμή δεν είναι δεδομένο ότι τα πράγματα θα είναι εύκολα για την γερμανίδα καγκελάριο σε αυτήν της την προσπάθεια από τη στιγμή που τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΙΝΑΛ δύσκολα θα υπαναχωρήσουν από τις θέσεις τους εν μέσω μιας προεκλογικής εκστρατείας που έχει ξεκινήσει για τα καλά.
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι η επίσκεψη Μέρκελ, καθώς και η συναίνεση της Γερμανίας στη συμφωνία, θα φέρει τη Νέα Δημοκρατία σε δύσκολη θέση. Ας μην ξεχνάμε ότι Νέα Δημοκρατία και τα αδελφά συντηρητικά κόμματα Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές στη Γερμανία είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.