Μόνος και ξεκρέμαστος ο Πάνος Καμμένος...
Η αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση ήταν σχεδόν δεδομένη από τη στιγμή που η πρώτη δημοσκόπηση, που μέτρησε τον «παλμό» της λαϊκής γνώμης για τις διαπραγματεύσεις - ακόμα τότε - με την ΠΓΔΜ όσον αφορά την επίλυση του Σκοπιανού, είδε το φως της δημοσιότητας.
Ο Πάνος Καμμένος είδε την πολιτική εικόνα του ιδίου και του κόμματός του να «καταρρέει», τα ποσοστά να καταποντίζονται. Η μεγαλύτερη «κατρακύλα» δε ήρθε, όταν ο ίδιος ενώ έβγαζε πατριωτικές κορώνες, εντούτοις δήλωνε «μαζί μέχρι τέλους» με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δρομολογούσε με κινήσεις εξπρές τη συμφωνία με τον Ζόραν Ζάεφ.
Ο ΥΠΕΘΑ εκτιμούσε πως ασκώντας «βέτο» στο Σκοπιανό, θα έσωζε ό,τι σωζόταν, τουλάχιστον στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά η επιλογή του να διαμηνύει πως θα εξακολουθεί να στηρίζει την κυβέρνηση, ακόμη και αν αποχωρήσει από αυτήν, φαίνεται πως έχει πολιτικό κόστος με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα.
Ύστερα ήρθαν οι Πρέσπες και ο χρόνος για την πολιτική συμβίωση των δύο κυβερνητικών εταίρων άρχισε να μετρά αντίστροφα. Ο ένας έστελνε στον άλλο αυστηρά μηνύματα και τελεσίγραφα για τα μάτια του κόσμου, ωστόσο συμφωνούσαν ότι η κοινή πορεία τους θα συνεχιστεί μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο.
Ουδείς μπορούσε από τότε να προβλέψει, πότε αυτό το προδιαγεγραμμένο «διαζύγιο» θα σκάσει. Σίγουρα, πάντως, οι εξελίξεις «έτρεξαν» ραγδαίως μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, η οποία έφερε στην επιφάνεια τις συμφωνημένες επιλογές και στρατηγικές των δύο εταίρων, με απώτερο σκοπό τη μεγαλύτερη παραμονή τους στην εξουσία.
Για το λόγο αυτό και πολιτικοί παράγοντες κρατούν μικρό καλάθι, βλέποντας τους κκ. Τσίπρα και Καμμένο, να σφάζονται σαν τα κοκόρια. Δεν είναι λίγοι εκείνοι, που υποστηρίζουν πως πρόκειται για ακόμη ένα επικοινωνιακό «σόου».
Το κόστος για τον κ. Καμμένο, πάντως, αφορά και την επιβίωση των ΑΝΕΛ, ξέχωρα από το «γάμο» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ΚΟ του κόμματος αποδεκατίζεται... Ενδεικτικό το μεγαλοπρεπές «άδειασμα» που επεφύλασσαν χθες οι βουλευτές στον πρόεδρό τους, αρνούμενοι να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση, που υποτίθεται θα έκρινε και το μέλλον της συγκατοίκησης με την Κουμουνδούρου και όχι μόνο. Και της στάσης της παράταξης όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, που κοντοζυγώνει στη Βουλή.
Η υπουργός Τουρισμού βρισκόταν στο Τορόντο, αλλά εντυπωσιακή ήταν η... «αιτία» απουσίας του Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος διεμήνυσε ότι γυρίζοντας από την επαρχία, χάλασε το αυτοκίνητό του.
Σημειώνεται πως η Έλενα Κουντουρά έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ψήφισης της συμφωνίας και ο Βασίλειος Κόκκαλης έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας, διαφωνώντας παράλληλα όμως με την αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση.
Από την πλευρά της, η Μαρίνα Χρυσοβελώνη επιχειρώντας να εξηγήσει τους λόγους της απουσίας της από την ΚΟ, ανέφερε ότι δεν ενημερώθηκε έγκαιρα, όταν προσκλήθηκε τηλεφωνικά, δεν της γνωστοποιήθηκε η ατζέντα.
Τα «βλέμματα» τώρα στρέφονται στη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων την ερχόμενη Παρασκευή, από την οποία θα διαφανεί αν το «διαζύγιο» θα είναι βελούδινο ή σε εμπόλεμο κλίμα, καθώς και πότε αυτό θα αποτελέσει γεγονός.
Πάντως, ο ΥΠΕΘΑ μένει μόνος και ξεκρέμαστος, αφότου ένας ένας διαφοροποιείται από τη «γραμμή» του, ενώ ο ίδιος κάνει λόγο για «αποστασία». Πρώτος ο «αντάρτης» Θανάσης Παπαχριστόπουλος, γύρω από τις κινήσεις του οποίου σημειώνεται πλούσιο παρασκήνιο.
Ο ίδιος «βλέπει» θετικά τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το πολιτικό του μέλλον στη «στέγη» της Κουμουνδούρου, αφότου διέρρευσε το ραντεβού του με τον πρωθυπουργό την παραμονή της πρωτοχρονιάς, το οποίο και πυροδότησε ένταση ανάμεσα στους συγκυβερνήτες και εξελίξεις.
Την ίδια ώρα, ο Κώστας Κατσίκης θέτει ζήτημα δεδηλωμένης της κυβέρνησης, δηλώνοντας πως οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν, πριν φτάσει η Συμφωνία στη Βουλή, αποσύροντας μάλιστα την εμπιστοσύνη τους.
Στην... καρέκλα της τονίζει ότι θα παραμείνει η κυρία Χρυσοβελώνη, λέγοντας «εγώ θα αναγνώσω το κείμενο της συγκεκριμένης συμφωνίας και εφόσον είναι πράγματι προς το συμφέρον της χώρας, από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας λόγος να φύγω από τη θέση μου και να δημιουργήσω προβλήματα στην κυβέρνηση, εκτός και εάν η λύση αυτή υποδειχθεί από τον πρωθυπουργό».
Τη στιγμή δε που το Ποτάμι δηλώνει πως θα ψηφίσει τις Πρέσπες, ζητώντας ωστόσο εκλογές, αν αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ, στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου παραμένει το σενάριο κυβέρνησης ανοχής.
Το ζήτημα έχει προκαλέσει έναν ανελέητο «πόλεμο» ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, με τη ΝΔ να εξαπολύει δριμύ «κατηγορώ» κατά του Μαξίμου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει δύο επιλογές: Ή ψήφος εμπιστοσύνης ή κάλπες.